Connect with us

SPAS ZA ALUMINIJ

Objavljeno

on

Austrijski investitori planiraju otvoriti nove pogone u Mostaru i pokrenuti rudnike

Za novu upravu i djelatnike Aluminija 2014. je godina definitivnih odluka. Zbog teškoga stanja s naslijeđenim dugovima i gubitcima, potreban im je konsenzus vlasti, strateških partnera i lokalnih dužnosnika. Po nekim procjenama, dugovi ove kompanije su iznad 200 milijuna maraka. Nedavno je uz posredovanje ministarstva energetike, industrije i rudarstva donesena odluka o reprogramu duga za utrošenu električnu energiju. Aktualna uprava sa Željkom Kordićem ne zaustavlja se unatoč tome što je suočena s brojnim iskušenjima.

Struja je ključna

Istodobno, s druge strane otvaraju se mogućnosti da mostarski gigant konačno počne realizirati viziju stvaranja aluminijske doline s otvaranjem pogona za finalnu obradu metala koji se sada gotovo isključivo izvozi. No, ove optimistične planove pomoćnik direktora za ekonomsko-financijske i bankarske poslove Marinko Ostojić stavlja u realne okvire sadašnjih problema.

“Vrijeme je jako bitan čimbenik. Trenutačno najvažnije pitanje uz provedbu internih ušteda te restrukturiranja načina poslovanja je opskrba električne energije po ekonomski prihvatljivoj cijeni, a sve sukladno cijeni koju imaju konkurenti. Bez rješavanja pitanja opskrbe električnom energijom sve ostalo gubi smisao”, jasan je Ostojić. S druge pak strane su planovi konzorcija austrijskih gospodarstvenika koji su zagrizli da se pokrenu rudnici boksita u utrobi planine Grmeč kod Sanskog Mosta, poveže tvornica Glinice u Biraču kod Zvornika i mostarska kompanija Aluminij koja bi se dokapitalizirala. Kako doznaje Večernjak, održano je nekoliko sastanaka oko realizacije inicijative u koju je uključeno nekoliko austrijskih kompanija za preradu metala aluminija i investicijskih fondova koji imaju ozbiljne planove.

Krupa – Zvornik – Mostar

Po riječima ministra energetike, industrije i rudarstva Erdala Trhulja, ovaj projekt ima ozbiljne potencijale.

– Radi se o uvezivanju gospodarskih subjekata na cijelom području BiH, pokretanju proizvodnje sa strateškim partnerima – ističe Trhulj. Nakon otvaranja rudnika u Krupi, sljedeća faza proizvodnje vezana je uz Zvornik oko čega su vođeni razgovori s predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj i vlasnicima Birača. Po dostupnim podacima rudnik boksita podno planine Grmeč krije najveće zalihe u Europi. Radi se o 50 milijuna tona boksita s mogućnosti da se godišnje eksploatira oko milijun tona. Već je u Bosanskoj Krupi osnovana kompanija Albos koja će provoditi istraživanja oko zaliha rude na ovome području. Obećavaju investiciju 2,5 milijuna eura. Sredinom godine planira se održati zajednička konferencija koja će okupiti predstavnike triju kompanija iz BiH i austrijskih gospodarstvenika na kojoj će se razgovarati o uvezivanju Birača u taj sustav. Mostarski Aluminiju treba glinica, no ona mora zadovoljavati točno određene tehnološke karakteristike. Na vrhu piramide ambiciozno zamišljenoga plana jeste mostarska kompanija. Uz nastavak razvoja Aluminija, austrijski investitori planiraju izgraditi dva nova pogona za finalnu obradu, čime bi u Mostaru metal konačno dobivao finalne oblike. Austrijanci bi na ovaj način imali jeftiniju proizvodnju, a Aluminij i regija veći stupanj obrade.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari