Connect with us

Iz Svijeta

Spašen nizozemski teretni brod koji je plutao kod Norveške

Objavljeno

-

Timovi za spašavanje uspjeli su se rano u četvrtak ukrcati na napušteni nizozemski teretni brod u nemirnim vodama kod Norveške te ga pripremiti za odvlačenje na sigurno, čime je izbjegnuto izlijevanje nafte, javljaju agencije.

Spasilački timovi ukrcali su se na teretni brod Eemslift Hendrika i povezali ga s dva tegljača, objavila je Norveška obalna straža.

“Timovi za spašavanje uspjeli su se ukrcati na nekontrolirani brod Eemslift Hendrika i povezati ga s dva tegljača”, stoji u priopćenju obalne straže.

Bilo je važno steći kontrolu nad brodom pošto se u, sve nemirnijem moru, povećavao rizik da će se prevrnuti ili udariti u kopno.

Operacija spašavanja broda, udaljenog 10 nautičkih milja od norveške obale, prvotno je bila odgođena do četvrtka zbog lošeg vremena.

Dužnosnici navode da je brod mogao plutati još osam sati, a strahovali su od potapanja i prelijevanja nafte u more.

Naime, brod, dug 112 metara, prevozi oko 350 tona teške nafte i 50 tona dizela.

Osim dva tegljača, koja su poslana s ciljem da ga tijekom srijede odvuku do obale, helikopterom je stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne vezati užad, priopćila je norveška obalna uprava.

Ta je kompanija podružnica Boskalisa, koji je nedavno izvlačio gigantski brod Ever Given iz Sueskog kanala.

Eemslift je u ponedjeljak uputio poziv u pomoć nakon nevremena. Teret se pomaknuo, zbog čega je i brod postao nestabilan.

Posada je evakuirana kasno u ponedjeljak po olujnom nevremenu.

Dvanaest članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni izravno s palube.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas