Pratite nas

Kolumne

SPC u novom velikosrpskom nastupanju

Objavljeno

na

Hanza Media

Militaristačko ruho na srbijanskim dužnosnicima tijekom nikodemovanja u dijelu hrvatske javnosti objašnjeno je nedostatkom ukusa i primitvizmom, a ne odašiljanje političkih poruka, koje postaju razvidnije kad se u pogledaju u kontekstu najavljene izgradnje sprskih kulturnih centara u Vukovaru i Kninu.

Pregovori pak o uspostavi konstitutivnosti Srba u Hercegbosanskoj županiji u susjednoj BiH, a zapravo stvaranje političkih utvrda u Drvaru i Bosanskom Grahovu, neposredno u zaleđu hrvatskoga kraljevskog grada Knina, otvaraju jasniju sliku budućih srpskih planova

Današnja Srpska pravoslavna crkva nastala je nasilnim i nezakonitim pripajanjem i kupovinom Crnogorske autokefalne crkve te hrvatskih pravoslavnih crkava 19. veljače 1922. kao okvir za širenje svetosavske ideologije.

Bila je čuvarica karađorđevićevske diktature, pretvarajući prostor drugih naroda u sklopu u ekskluzivno velikosrpsko područje. Kako je zbog više od dvije trećine njezina klera sudjelovalo u četničkom pokretu tijekom Drugoga svjetaskog rata te kolaboriralo s njemačkim nacistima, a zbog blagoga i zaštitničkog odnosa komunista, SPC je i u razdoblju komunističke Jugoslavije bio glavni rasadnik četničke i velikosrpske ideologije, koja je uz Slobodana Miloševića, ujedno i najodgovornija za krvavi raspad bivše SFRJ te za niz agresivnih ratova, što ih je Srbija vodila tijekom devedesetih godina protiv susjednih država Hrvatske, BiH, Slovenije i Kosova, a nedavnim udjelom u pokušaju svrgavanja legalne crnogorske vlasti, očito i pritiv samostalne i suverene Crne Gore.

Stoga ne čudi paternalistički odnos sadašnje srbijanske vlasti prema SPC-u, a posebice njezinim dobro ustrojenim dijelovima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Naime, ti izvansrbijanski dijelovi SPC-a služe srbijanskoj vladi kao dobro i temeljito ustrojeni obavještajni aparati, a po potrebi i sila koja pravoslavno pučanstvo podiže na ustanke protiv država u kojima djeluju. Nova osvajačka velikosrpska platforma koju će kao svoj kulturni, a u zbilji politički program prihvatit srbijanska skupština i parlament Republike Srpske u BiH usredotičit će na okupljanje i ustrojavanje Srba po susjednim državama.

Koliko u tom projektu sudjeluje i SPC pokazju i zadnje kadrovske promjene u sadašnjem eparhijama. Tako je nedavno u Šibeniku na mjesto t. zv. dalmatinskoga eparha ustoličen Nikodem Kosović, koji bi po južnohrvatskim prostorima trebao okupljati pravoslavne. Zanimljivo je kako se Zadrani, za razliku od medija, dobro sjećaju četnikovanja Nikodemove obitelji u predratnom razdoblju? Militaristačko pak ruho na srbijanskim dužnosnicima tijekom nikodemovanja u dijelu hrvatske javnosti objašnjeno je nedostatkom ukusa i primitvizmom, a ne odašiljanjem političkih poruka, koje postaju razvidnije kad se u pogledaju u kontekstu najavljene izgradnje sprskih kulturnih centara u Vukovaru i Kninu, a koje financira srpska država.

Pregovori pak o uspostavi konstitutivnosti Srba u Hercegbosanskoj županiji u susjednoj BiH, a zapravo stvaranje političkih uporišta u Drvaru i Bosanskom Grahovu, neposredno u zaleđu hrvatskoga kraljevskog grada Knina, otvaraju jasniju sliku budućih srpskih planova. Naravno da se Srbija sama ne usudi jurnuti na Hrvatsku kao članicu NATO saveza i Europske unije. Nu činjenica da ju suvremenim zrakoplovima naoružava Rusija te aktualno političko-gospodarsko povezivanje s Turskom ne pokazuje samo rusko-tursko zanimanje za prevlast u jugoistočnoj Europi, nego ponajprije politiku potiskivanja američkoga interesa s toga područja. Dok je Rusija već znatnim dijelom ušla u srbijanski gospodarski sustav i sustav Republike Srpske, turska ekspanzija u Srbiju očituje se na gospodarskom području, a političko djelovanje u navodnom smirivanju tenzija među srbijanskim muslimanima na Sandžaku i na jugu Srbije otvara mogućnost za realizaciju već najavljivana Vučićeva plana o restauraciju dijela bivšega jugoslavenskog područja u carnisku i tržišnu uniju, u kojoj poseban posao treba odraditi Srpska pravoslavna crkva.

Ta organizacija primjerice još uvijek svojata Makedonsku pravoslavnu crkvu, a bugarsku pomoć Makedoncima doživljava kao agresiju na svoje južno područje. U Crnoj Gori pod snažnim političkim utjecajem iz Beograda i Moskve SPC ne želi, unatoč uzurpaciji napustiti manastire i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vratiti njezino vlasništvo. U Hrvatskoj je gotovo dovršena pacifikacija Hrvatske pravoslavne crkve pa je SPC-u, zahvaljujući političkoj moći Milorada Pupovca omogućeno zaposjedanje vlasništva HPC-a, a još više subverzivan politički rad. Zbog doživljaja da ju SAD-u pokušava opkoliti svojim saveznicima Rusija je u Srbiji te u prijektu nove jugoslavizacije pronašla način za učinkovitije potiskivanje i protimbu SAD-u. U tom je, naravno iz svoje perspektive, a zahvaljujući bošnjačkoj ulozi u BiH, podupire i Erdoganova Turska, koja u BiH, kao i u doba žešćih islamizacija tijekom osmanske vlasti, šalje svoje imame.

Naime, zbog američke i izraelske potpore Kurdima u Iraku Ankara je u svojevrsnom sukobu s Washingtonom, što pokazuju i nedavna uhićenja američkih službenika u Ankari te neuspjeh peticije zastupnika u Kongresu SAD-a da svojim utjecajem oslobode zatočene Amerikance. Tako jedinstveno ustrojenu minijugaslavenskom prostoru u različitim sukobima i inačicama ratovanja protiv SAD-a na prvoj bojišnoj crti velikosrpskoga nastupanja nalazi se Republika Hrvatska. Proljetošnje pak potpisivanje Deklaracije o zajedeničkom jugoslavenskom jeziku, u kojem su sudjelovali i pojedinci iz Hrvatske te sve znatnije nastpanje Orjune, koja već glasno zahtjeva rastrojavanje Hrvatske, pokazatelj je dugoročno osmišljene političke, medijske i uhodarske aktivnosti koja se dobro skrivala pod plaštem različitih civilnih i nevladinih udruga.

Kako bi u nadolazećim vremenima i sukobima različitih intenziteta izišla sa što manje žrtava i hrvatska država treba sustavno razvijati svoju strategiju, a poglavito onu koja se uspješno i učinkovito suprotstavlja velikosrpskom nastupanju.

Ivan Svićušić/Hrvatsko slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Svi oni koji su bili protiv referenduma o braku sada podržavaju ratifikaciju IK

Objavljeno

na

Objavio

Svjedoci smo toga kako je nasilje nad ženama u Hrvatskoj u porastu, što su svakako zabrinjavajući podaci koji govore o tome da smo kao društvo zakazali. Paradoksalno je, međutim, da su najglasniji u povicima kako sustav ne funkcionira, oni koji su iz proračuna plaćeni za borbu protiv tog problema. Sada tvrde da će biti bolje ako se njihov nerad nagradi s više novca.

Dok se tako vodi rasprava o ratifikaciji IK, nitko ne govori o tome koliko će nas ona koštati. U javnosti se čak licitira s proračunskim iznosom od milijardu kuna. Kada bi se mjesečno isplaćivalo 5000 kn, iznos od milijardu kuna bio bi dostatan za 16.500 osoba. U tom slučaju svaka žrtva nasilja u Hrvatskoj bi dobila po 60.000 kn godišnje. Ali, ne. Na ovakvu mogućnost je Vlada najavila rezervu.

Umjesto sustava koji bi nagrađivao hrabrost i dodatno motivirao žrtve nasilja da prijavljuju nasilnike, sav taj novac ići će onima koji su zakazali. Umjesto pomoći zlostavljanima u lakšem preživanju traume, oni će novac bacati udrugama. To je, pak, članak na koji se u IK ne može staviti rezerva. Blokirati se može novac koji trebaju dobiti direktno žrtve nasilja, ali ne može onaj koji ide udrugama. To je mudrost Konvencije.

Očito je da se ovakvim načinom financiranja stvara jedno moćno parapolitičko tijelo nevladinih udruga, koje će na ovaj način dobiti dovoljno sredstava za svoje ideološke bitke. Logika takve računice je ova: što više drvlja i kamenja na vlastitu zemlju, to više novca od GREVIA. Ne treba sumnjati kako je to disciplina u kojoj su ove udruge pune iskustva.

O tome da ratifikacija sama po sebi neće voditi smanjenju nasilja u obitelji svjedoče primjeri Srbije i BiH. Dok mi srljamo kao guske u maglu, zemlje poput Irske, Švicarske i Velike Britanije su oprezne, jer smatraju kako znaju raspolagati svojim novcem i same mogu zaštititi vlastite građane od nasilja.

Ideja jednakopravnosti žena i muškaraca općeprihvaćeno je načelo u vremenu u kome živimo. Potkopava li sam naziv konvencije ovaj princip, jer ako su nasilju skloni samo muškarci, ispada kako je nasilje rodno uvjetovano. Zar žrtva nije žrtva bez obzira na spol? Što se događa ako je nasilnik žena? Radi li se prema toj logici o rodno neosviještenom muškarcu, muškarcu bez brkova? Odvajanje roda od spola navodi nas na sklizak teren. Hoće li roditelji u budućnosti kad dobiju dijete čekati dok ono ne progovori kako bi znali kojeg je roda?

To je zbrkana logika modernog feminizma, koji polazi od stava da je žena slobodna kada služi svom poslodavcu, ali je rob kada pomaže svome mužu.

Vlast tvrdi da u IK nema rodne ideologije. Zatim nam kažu kako će se izjavom ograditi od ideologije roda. Zašto se ograđivati od nečega čega nema? Ako se ipak pokaže da ju sadrži, nikakva interpretativna izjava nema pravnu težinu protiv te ideologije. Zato postavite pitanje vladajućima: Štiti li konvencija osobe muškog spola koje se osjećaju kao žene ili osobe ženskog spola koje se osjećaju kao muškarci? Odgovor na to pitanje će reći sve o ideološkoj čistoći konvencije.

Svi oni koji su bili protiv referenduma o braku sada podržavaju ratifikaciju IK. Svi oni koji inače ne mogu smisliti HDZ, sada su oduševljeni Plenkovićem. Sada postaje jasnija ona Milanovićeva izjava kako on ne zna što Plenković radi na čelu HDZ-a, jer on svjetonazorski pripada liberalnoj struji SDP-a. Isti taj Milanović koji je bio sklon vrijeđanju glasača iz suprotnog tabora, sada je nadmašen još većom razinom intelektualne oholosti, gdje se vlastite glasače proziva kako ne znaju čitati.

Dodatno ih se vrijeđa kako nisu dobri kršćani jer ne prihvaćaju njegovo apokrifno istanBULJsko evanđelje. Valjda su loši kršćani briseloslužja? Ne kaže uzalud mudri Chesterston kako “pukim statiranjem u crkvi ne postajemo kršćani, kao što ni stajanjem u garaži nećemo postati auto”.

Što se tek događa sa stajanjem na vlasti? Dok tako gledamo ideološku macanizaciju koja se provodi nad našim društvom, vođin medijski savjetnik otvoreno poziva na unutarstranački obračun riječima: “ako se Plenković ne riješi njih, riješit će se oni njega”.

Tako u politički život vraća poznatu maksimu iz Josipovićeve kampanje: “mi ili oni”. Mudro je imati savjetnika suprotnog svjetonazora, ali što o našem svjetonazoru govori kad te savjete primijenimo doslovno, nesvjesni kardinalne greške koju činimo, pa to onda peglamo tragikomičnim imendanskim čestitkama? E, to se zove biti vjere-dostojan! I dok veliki vođa čitavu državu pretvara u karnevalski show “tvoje lice zvuči poznato”, baza mu ponavlja Isusove riječi upućene Pilatu: “Ne bi ti imao nikakve vlasti nada mnom da ti nije dano odozgo”.

Borislav RIstić/Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

PROMOTOR FAŠISTIČKO-KOMUNISTIČKIH METODA NA DJELU

Objavljeno

na

Objavio

Često slušam o nekim “moćnicima” kojima nitko ništa ne može. Tada postavim pitanje: “Jeste li uopće nešto i pokušali, osim izražavanja nezadovoljstva?” Tu često sve zastaje, jer malobrojni su oni koji se doista prihvate posla, a njihovi rezultati ruše mit o moćnicima.

Čitajući tekstove u kojem Pupovac i podanici mu u glasilu koje „masno“ plaća hrvatski narod iz svog džepa, kako sve što nije u njegovim zamišljenim granicama dopustivog djelovanja kao pripadnik komunističke, a zagovaratelj fašističke (ne zaboravimo kako je četništvo fašizam) diktature, Pupovac, svjedoci smo zagovara i provodi težnju obje diktature, a to je nadzor državnih i društvenih institucija naravno po njegovoj mjeri.

Pri tome se, ovaj čovjek kojemu je mjesto u zatvoru, a ne na sveučilištu služi najgnjusnijim metodama od plasiranja neistina, blaćenja vlastite države, obračunavanja sa neistomišljenicima, progonom i pozivima na otvoreni linč svih koji zagovaraju slobodno demokratsko društvo u kojemu za govor mržnje, kriminal, pljačku državnog proračuna, nepotizam i protudržavno djelovanje nema mjesta.

Milorade mi ne želimo i nećemo dopustiti društvo i primitivne standarde koje namećeš jednoj mladoj demokraciji.

Stoga je jako važno upravo ono što godinama promičem, osobna odgovornost i društvena angažiranost, odnosno građanski aktivizam. Svi smo pozvani i svi smo dužni djelovati.

Što je zapravo građanski aktivizam? Možemo ga promatrati kroz dva aspekta – negativni i pozitivni. Negativni aspekt građanskog aktivizma očituje se kada zajednicu žele ograničiti i spriječiti da utječe na društvene aktivnosti, ulazi u djelokrug zajednice i upija u sebe društvenu inicijativu građana i njihove potencijale.

Pozitivni pak aspekt građanskog aktivizma postoji kroz nezavisne grupe samoorganiziranih građana u zajednici, preko kojih se rješavaju zajednički problemi te na taj način predstavljaju mrežu kanala javnog mnijenja i pritisaka na vlast, a kada je potrebno i zaštitu od pokušaja vlasti da prekorači svoje zakonom propisane granice.

U Hrvatskoj danas imamo paradoks. Iako se građanski aktivizam sramežljivo probija, baštinici totalitarnih režima nasrću poput bijesnih pasa na malobrojne odvažne aktiviste, pokušavajući ih osporiti i denuncirati, kako kroz njihove uspješne plodove rada, jednako tako i diskreditirati ih na osobnoj razini.

Sve su to već okušane, a na mnogima od nas i prokušane metode koje bi trebale imati za svrhu zastrašivanje. Zadivljuje me upornost tih hijena od kojih ostaje još jedino “ceketav lavež”.

No glavna zadaća bi nam trebala biti pozabaviti se upravo promotorima govora mržnje i mrziteljima svih koji su različiti. Jedan od njih je upravo Milorad Pupovac kojem treba pristupiti i tretirati ga kao projekt, jer on to i jest. A projektu se pristupa studiozno i metodološki.

Stoga pokrenimo se, mnoga su područja pred nama koja treba istražiti i koja zahtijevaju konkretnu akciju, a to je zaštiti nezavisnu i suverenu državu Hrvatsku od nasrtaja ove i sličnih osoba koja ne odustaju od svojih fašističko-komunističkih metoda.

Zorica Gregurić

Fra Mario Knezović: Pisci “Novosti” šire mržnju, a izluđena i otuđena hrvatska vlast to uredno plaća

 

Ivan Ćelić: NE DIRAJTE U NAŠE SVETINJE!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati