Connect with us

Pregled

Specijalna jedinica policije “Orao” iz Osijeka proslavila 27. obljetnicu

Objavljeno

-

Foto: Krunoslav Inhof / HRT

U povodu 27. obljetnice osnutka osječke Specijalne jedinice policije “Orao”, u petak su u znak sjećanja na poginule i nestale pripadnike te postrojbe kod spomen-obilježja ispred osječko-baranjske policijske uprave položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su, među ostalima, položili izaslanik hrvatske predsjednice umirovljeni general Mladen Markač, predsjednik Udruge Specijalne policije RH Josip Klemm, izaslanstva Hrvatskoga sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Specijalne policije MUP-a, lokalnih vlasti te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Kroz postrojbu je tijekom Domovinskog rata prošlo gotovo tisuću pripadnika, a sudjelovala je na svim bojištima Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika. U bitkama je poginulo 19 njezinih pripadnika, a 60 ih je ranjeno. Nakon prestanka ratnih djelovanja postrojba se preustrojila, a sada se njezin rad uglavnom temelji na protuterorističkom djelovanju.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, osječko-baranjski župan Ivan Anušić na obilježavanju se prisjetio ratnog puta te specijalne jedinice jer je, kako je rekao, s njezinim pripadnicima “imao čast zajedno ratovati i oslobađati okupirani hrvatski teritorij”.

“Za njih se u javnosti malo znalo. Oni su radili svoj posao na iznimno teškim terenima, od Velebita pa nadalje, koji su bili fizički jako zahtjevni. Mogu s pravom reći da smo u ono doba bili jedna od najspremnijih postrojba u Hrvatskoj, što smo i dokazali u svim onim akcijama u kojima smo sudjelovali, ‘Bljesku’, ‘Oluji’ i drugima”, rekao je župan Anušić.

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Nakon polaganja vijenaca služena je misa za poginule, a monografija “Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996.” bit će predstavljena večeras u osječkome prigradskom naselju Tenji.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas