Pratite nas

Naši u svijetu

Špijunski skandal uzdrmao odnose Amerike i EU: ‘Nismo više u Hladnom ratu!’

Objavljeno

na

[quote]Nakon medijskih izvješća o navodnom američkom prisluškivanju europskih saveznika, dužnosnici članica Europske unije traže objašnjenja i hitan prestanak špijuniranja, napominjući kako je Hladni rat završio.[/quote]

[dropcap]Nj[/dropcap]emačka je u ponedjeljak priopćila da bi, u slučaju da se medijska izvješća da SAD špijunira svoje europske saveznike pokažu točnim, to predstavljalo neprihvatljivo hladnoratovsko ponašanje između partnera kojima je potrebno povjerenje da bi stvorili novo transatlantsko trgovinsko područje o kojem trebaju uskoro pregovarati.

‘Ako se potvrdi da su se špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije i pojedine europske zemlje, jasno ćemo reći da je prisluškivanje prijatelja neprihvatljivo’, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. ‘Nismo više u Hladnom ratu’, dodao je Seibert.

Berlin je, kako je kazao, iznenađen tim izvješćima i to je jasno dao do znanja Bijeloj kući. Angela Merkel bi vrlo skoro o tome trebala razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kazao je Seibert.

Na meti predstavništva EU u Washingtonu, Bruxellesu i UN-u

Gnjev američkih saveznika nakon otkrića Edwarda Snowdena, koji je radio za američku Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA), da SAD špijunira građane cijelog svijeta, dodatno se raspirio izvješćima da su pod prismotrom NSA bili uredi EU u Washingtonu, Bruxellesu i Ujedinjenim narodima.

Njemački Der Spiegel svoje optužbe o tome temelji na povjerljivim dokumentima do kojih je također došao preko Snowdena, a u jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao ‘strogo povjerljiv’, NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu.

Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila elektronička pošta i unutrašnji dokumenti. Predstavništvo EU u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

EU traži objašnjenje, Hollande poziva da SAD smjesta prekine špijuniranje

Europska unija je zatražila objašnjenje, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo američkog veleposlanika na razgovor oko spomenutih medijskih izvješća.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je SAD da ‘smjesta’ prekine špijuniranje EU i poručio da Francuska ‘ne može prihvatiti takvo ponašanje’. Istaknuo je da se sa SAD-om može pregovarati o stvaranju slobodne transatlantske trgovinske zone tek nakon što se dobiju jamstva da se prestalo sa špijuniranjem EU. Spomenuti pregovori trebali bi, kako je bilo najavljeno, početi u srpnju.

Barroso zatražio kontrolu sigurnosti Europske komisije

Iz Bruxellesa se u ponedjeljak oglasio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zatraživši kontrolu sigurnosti EK-a. ‘S obzirom na izrečene optužbe, predsjednik Barroso je odgovarajućim službama Komisije naredio da provode potpunu sigurnosnu kontrolu’, kazala je glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkiolde-Hansen.

Italija je također zatražila ‘objašnjenje’ od SAD-a povodom slučaja špijuniranja europskih institucija. ‘Zatražili smo neophodna objašnjenja o toj osjetljivoj stvari, a SAD nas uvjerava da će dati sva pojašnjanja vezana uz EU i zemlje članice’, priopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

John Kerry: Većina vlada koristi ‘mnoge aktivnosti’

Američki državni tajnik John Kerry je kratko izjavio da većina vlada koristi ‘mnoge aktivnosti’ u obrani svojih interesa, a dan ranije je glasnogovornik Ureda direktora nacionalne obavještajne službe kazao da će američka vlada diplomatskim kanalima reagirati na zahtjeve Europske unije da Washington objasni izvješće iz njemačkoga lista da Amerika špijunira svoje europske saveznike. O tim će se pitanjima, kako je rekao, razgovarati i bilateralno s članicama EU, dodavši da SAD neće javno komentirati specifične obavještajne aktivnosti.

Prema Der Spiegelu, NSA je prvo špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu i potom proširila svoje operacije do Bruxellesa. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU su otkrili sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, piše der Spiegel.

EU je 2003. objavila da je otkrila sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

U organizaciji Hrvatskog doma Beč održan velik skup Hrvata u Austriji – Odaslane poruke okupljanja i zajedništva

Objavljeno

na

Objavio

Zajedništvo, jedinstvo, okupljanje i čvršće međusobno povezivanje, glavne su poruke s Prvog kongresa hrvatskih udruga u Austriji održanog u kongresnoj dvorani svjetski poznatog Austria Center Vienna u Beču, istaknuto je u priopćenju što ga je objavio organizator.

Organizator skupa – Hrvatski dom Beč na jednom je mjestu uspio okupiti i spojiti brojne goste iz javnog i društvenog života Austrije, Hrvatske i BiH.

Svi su bili suglasni da je Hrvatima u Austriji potreba snažnija sinergija radi bolje promidžbe i zaštite nacionalnog identiteta kroz jezik, kulturu, sport, ali i kvalitetnija integracija u austrijsko društvo kojom bi se otvorila mogućnost sukreiranja politika koje utječu i na Hrvate kao jedne od najvažnijih zajednica u Austriji, navodi se u priopćenju.

“Želja nam je da s našim zajedništvom budemo snaga koja će biti aktivan sudionik austrijskog društva kako nas svi ti procesi ne bi mimoilazili kao prije. Potrebno nam je to zajedništvo, jer previše smo se okrenuli jedan od drugoga, svatko je u svojem kutu, i to nije dobro”, poručio je predsjednik Hrvatskog doma Beč Andrej Lucić na panelu održanom u prigodi Kongresa.

Pojasnio je da cilj udruge Hrvatskog doma nije da bude krovna udruga svih Hrvata u Austriji i da nije nikome konkurencija, već joj je misija da poveže sve Hrvate bez obzira otkud su i kada su došli, da bude spoj svih generacija, a sve u svrhu snažnijeg statusa Hrvata u austrijskom društvu.

“Kongres je samo jedna stepenica na našem putu. Nakon njega, intenzivno krećemo s aktivnostima na ostvarenju naših ciljeva”, rekao je predsjednik Hrvatskog doma, istaknuvši da će među prioritetima biti uspostavljanje info centra, a najvažniji je projekt izgradnja Hrvatskog doma u Beču koji je već nekoliko desetljeća čežnja svih Hrvata.
“Vjerujemo da ćemo Hrvatski dom imati u 2020.”, rekao je Lucić.

Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u obraćanju nazočnima dao je potporu Hrvatskom domu Beč, izrazivši nadu da će taj projekt i brojne druge aktivnosti koje predstoje na izazovnom putu udruge Hrvatski dom biti primjer mnogima drugima.

“Ideja Hrvatskog doma hvale je vrijedan projekt koji potiče i promiče hrvatsko zajedništvo jer samo zajedničkim nastojanjima možemo ostvariti konkretne rezultate te zbog toga naš Ured očekuje i posebno potiče aktivan stav Hrvata izvan Hrvatske, njihove ideje, potrebe i konkretne prijedloge glede unaprjeđenja suradnje, koja treba biti učinkovita i kvalitetna”, istaknuo je Magdić u obraćanju.

Branimir Lončar, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Austriji, u svom je obraćanju podržao osnivanje udruge Hrvatski dom Beč te njihove ciljeve, poručivši kako su to plemeniti ciljevi, ali da će u njihovu ostvarenju sigurno biti i prepreka.

“Važno je ne posustajati, već nastaviti dalje”, rekao je Lončar, prisjetivši se izgradnje Hrvatskog doma u Aucklandu na Novom Zelandu. Kazao je da je vrlo ponosan što je sudjelovao u tom projektu.

Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču, u svojemu je govoru detektirao srž problema Hrvata u Austriji, a to je nejedinstvo.

“Godinama promatram i primijetim kako se jedinstvo Hrvata može samo osjetiti u crkvi, a kada izađu iz nje svatko trči svojem dvorištu. Nama nedostaje jedan centar u kojem bi zaista Hrvati doživjeli jedno zajedništvo. Kada sam čuo za ovo što se u Beču priprema s Hrvatskim domom, onda mi je zaigralo srce od radosti. Imao sam dojam i osjećaj da se rađa nešto novo ovdje u Beču i to nešto dobroga. Zbog toga sve čestitke na hrabrosti. Vjerujem da neće biti lagano, mi smo Hrvati, na žalost, nesložni ali zapravo svi žudimo za jednim zajedništvom, slogom”, kazao je fra Josip u emotivnom govoru.

Potporu radu Hrvatskog doma Beč dao je i Petar Tyran iz Hrvatskog centra u Beču koji je ujedno iskoristio prigodu da nazočne upozna s izazovima s kojima se suočavaju gradišćanski Hrvati.

U sklopu Kongresa, predstavio se i dio tima Hrvatskog doma Beč, a riječ je visokoobrazovanim mladim ljudima koji imaju iskustvo i kompetencije u raznim područjima društvenog djelovanja – za kulturu Andrea Nikolić, za jezik Marina Turkalj te za djecu i mlade Martina Horvat.

Osim panel rasprava, na Kongresu je prezentiran vrlo bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program u kojem su se predstavila kulturno-umjetnička društva, a uspješni su bili i nastupi renomiranih hrvatskih glazbenika, pjevača i svirača. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

U Beču veliko okupljanje Hrvata iz Austrije, odaslat će se poruke zajedništva i jedinstva

Objavljeno

na

Objavio

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji, skup kojemu je cilj okupljanje i zajedništvo svih Hrvata u toj zemlji, upriličit će se u četvrtak, 5. prosinca, u reprezentativnom prostoru Austria Center Vienna u Beču.

Organizator ovoga skupa je udruga Hrvatski dom Beč a u njegovu radu sudjelovat će brojni predstavnici iz Austrije, Hrvatske i BiH. Osim panel rasprava, predviđen je bogat kulturno-zabavni program u kojem će se predstaviti kulturno-umjetnička društva, a predviđen je i nastup renomiranih glazbenika, pjevača i svirača. Posebni gosti večeri su legendarni Zlatni dukati, koji sada djeluju pod nazivom Najbolji hrvatski tamburaši.

Kako je naveo organizator u pozivu, cilj Kongresa je zajedništvo i jedinstvo Hrvata u Austriji, predstavljanje hrvatskih udruga u Austriji, kao i inicijative o izgradnji ustanove Hrvatski dom.

– Intenzivno radimo da ostvarimo što je čežnja svih Hrvata u Austriji već skoro 30 godina. To je Hrvatski dom i taj ćemo projekt sigurno realizirati – kazao je Andrej Lucić, predsjednik udruge Hrvatski dom Beč.

Hrvatski dom je dobio potporu kod austrijskih, ali i hrvatskih institucija, te će tako među sudionicima Kongresa biti i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Skup je otvorenog karaktera i ulaz je besplatan. Uoči skupa, u 17:30 sati bit će upriličena konferencija za medije, a sam skup na adresi Bruno Kreisky Platz 1, 1220 Beč počet će u 18 sati, navode organizatori.

Inače, cilj udruge Hrvatski dom Beč je djelovanje na tako potrebnom hrvatskom zajedništvu značajne hrvatske zajednice u Austriji te u njezinu međusobnom povezivanju kao i onom s matičnom domovinom, Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma.

Prema službenim podacima austrijskih institucija, u toj zemlji živi 80 tisuća državljana Hrvatske, a taj broj se penje na brojku od oko 150.000 ako se uzmu u obzir Hrvati s austrijskim i drugim državljanstvom te gradišćanski Hrvati.

Više informacija na https://hrvatskidom.com/ te na Facebook stranici https://www.facebook.com/hrvatskidombec/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari