Pratite nas

Naši u svijetu

Špijunski skandal uzdrmao odnose Amerike i EU: ‘Nismo više u Hladnom ratu!’

Objavljeno

na

[quote]Nakon medijskih izvješća o navodnom američkom prisluškivanju europskih saveznika, dužnosnici članica Europske unije traže objašnjenja i hitan prestanak špijuniranja, napominjući kako je Hladni rat završio.[/quote]

[dropcap]Nj[/dropcap]emačka je u ponedjeljak priopćila da bi, u slučaju da se medijska izvješća da SAD špijunira svoje europske saveznike pokažu točnim, to predstavljalo neprihvatljivo hladnoratovsko ponašanje između partnera kojima je potrebno povjerenje da bi stvorili novo transatlantsko trgovinsko područje o kojem trebaju uskoro pregovarati.

‘Ako se potvrdi da su se špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije i pojedine europske zemlje, jasno ćemo reći da je prisluškivanje prijatelja neprihvatljivo’, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. ‘Nismo više u Hladnom ratu’, dodao je Seibert.

Berlin je, kako je kazao, iznenađen tim izvješćima i to je jasno dao do znanja Bijeloj kući. Angela Merkel bi vrlo skoro o tome trebala razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kazao je Seibert.

Na meti predstavništva EU u Washingtonu, Bruxellesu i UN-u

Gnjev američkih saveznika nakon otkrića Edwarda Snowdena, koji je radio za američku Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA), da SAD špijunira građane cijelog svijeta, dodatno se raspirio izvješćima da su pod prismotrom NSA bili uredi EU u Washingtonu, Bruxellesu i Ujedinjenim narodima.

Njemački Der Spiegel svoje optužbe o tome temelji na povjerljivim dokumentima do kojih je također došao preko Snowdena, a u jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao ‘strogo povjerljiv’, NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu.

Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila elektronička pošta i unutrašnji dokumenti. Predstavništvo EU u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

EU traži objašnjenje, Hollande poziva da SAD smjesta prekine špijuniranje

Europska unija je zatražila objašnjenje, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo američkog veleposlanika na razgovor oko spomenutih medijskih izvješća.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je SAD da ‘smjesta’ prekine špijuniranje EU i poručio da Francuska ‘ne može prihvatiti takvo ponašanje’. Istaknuo je da se sa SAD-om može pregovarati o stvaranju slobodne transatlantske trgovinske zone tek nakon što se dobiju jamstva da se prestalo sa špijuniranjem EU. Spomenuti pregovori trebali bi, kako je bilo najavljeno, početi u srpnju.

Barroso zatražio kontrolu sigurnosti Europske komisije

Iz Bruxellesa se u ponedjeljak oglasio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zatraživši kontrolu sigurnosti EK-a. ‘S obzirom na izrečene optužbe, predsjednik Barroso je odgovarajućim službama Komisije naredio da provode potpunu sigurnosnu kontrolu’, kazala je glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkiolde-Hansen.

Italija je također zatražila ‘objašnjenje’ od SAD-a povodom slučaja špijuniranja europskih institucija. ‘Zatražili smo neophodna objašnjenja o toj osjetljivoj stvari, a SAD nas uvjerava da će dati sva pojašnjanja vezana uz EU i zemlje članice’, priopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

John Kerry: Većina vlada koristi ‘mnoge aktivnosti’

Američki državni tajnik John Kerry je kratko izjavio da većina vlada koristi ‘mnoge aktivnosti’ u obrani svojih interesa, a dan ranije je glasnogovornik Ureda direktora nacionalne obavještajne službe kazao da će američka vlada diplomatskim kanalima reagirati na zahtjeve Europske unije da Washington objasni izvješće iz njemačkoga lista da Amerika špijunira svoje europske saveznike. O tim će se pitanjima, kako je rekao, razgovarati i bilateralno s članicama EU, dodavši da SAD neće javno komentirati specifične obavještajne aktivnosti.

Prema Der Spiegelu, NSA je prvo špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu i potom proširila svoje operacije do Bruxellesa. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU su otkrili sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, piše der Spiegel.

EU je 2003. objavila da je otkrila sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel.

(Hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Windsor Canada – Predstavljena 134-ta braniteljska predstava

Objavljeno

na

Objavio

Topli dani su iza nas, jesen nam je opet zakucala na vrata. U jesen se čini da Bog zaodijeva zemlju u mnoštvo boja. Nažalost, za nas Hrvate, jesen
prikazuje crnu boju, i stare rane od 90-tih godina. Tada se prisjećamo najveće tragedije Hrvata modernoga vremena: Domovinski rat i pad grada Vukovara. I ove godine, kao i svih proteklih godina, smo zapalili svijeće za sve žrtve domovinskog rata. Po 134-ti put, produkcija filma “Bitka za Vukovar” se  održala u našim župnim prostorijama te izazvala veliku pozornost I oduševljenje publike.

Iz Hrvatske su nam stigli branitelji domovine i grada Vukovara g. Damir Plavšić, g. Damir Markuš i g. Viktorin Juric koji neumorno putuju svijetom da bi is#na o domovinskom ratu bila ispričana. Spektakl “Bitka za Vukovar” u Windsoru je bio jedan od četiri uprizorenja održana u Kanadi koju je turneju organizarala Kanadsko Hrvatska Gospodarska Komora a pogledalo ga je preko 3000 ljudi. Uz branitelje je ovom događaju nazočio i gradonačelnik Vukovara g. Ivan Penava.

Prije Vukovarske večere, održana je sveta misa zadušnica za sve žrtve domovinskog rata, a misno slavlje je predvodio kustos hrvatskih franjevaca u Kanadi i
Americi, naš fra Jozo Grbeš. Vukovarksi branitelj Viktorin Jurić je nosio uskrsnu svijeću kao simbol novoga života i svijetla koja daje nadu i rasvjetljuje tamu u našim srcima.

U tihoj i mračnoj dvorani, gradonačelnik g. Ivan Penava je zapalio svijeću od uskrsnoga svijetla, a potom su od njega zapalili svoje svijeće naši branitelji, a od branitelja i naši uzvanici redom. Iz tišine i mraka, naša tamna dvorana je zasjala i pretvorila se u jedno veliko svijetlo. Dok su svi prisutni palili svijeće, Klapa Kartolina je pjevala Bože čuvaj Hrvatsku.

Iako je bio radni dan, dvorana je bila prepuna. Služila se zajednička večera, a potom je išla glazbeno-scenska produkcija ‘Bitka Za Vukovar”. Cilj predstave
je da se educira naša mladež o domovinskom ratu, jer neznaju gotovo ništa. Tijekom predstave, kombinacijom vizualnih, svijetlosnih, i zvućnih efekata,
imali smo dojam kao da se nalazimo u ratnom Vukovaru. Sudjelovale su sve grupe naše folklorne skupine ‘Kardinal Alojzije Stepinac’ koja nosi ime velikog hrvatskog mučenika. Nažalost, mi smo narod koji ima previše mučenika. Ova manifestacija je održana večer uoči suđenja našoj hercegovačkoj ‘Šestorki’. Tada nismo ni slutili kakvu vijest nam donosi jutro, i da ćemo opet iznova potrnuti u bolnoj spoznaji da se redu hrvatskih mučenika pridružio još jedan …

U sklopu programa predstavljene su dvije knjige koje su napisali branitelji Vukovara. Damir Plavšić u svojoj knjizi ‘Bitka za Vukovar – Ne plaći, moj dobri
anđele’ iznosi 10 priča o događajima na Vukovarskom ratištu. Knjiga “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira
Markuša iznosi događanja od momenta dolaska u Vukovar i Bogdanovce i opisuje svakodnevnicu koja je bila izražena u neprekidnom ratovanju i pogibijama.

Bila je to večer prolijevenih suza ali ponosnih srca, večer sjećanja i prelijepog druženja, pogotovo na kraju kad je naša mladež zapjevala ‘Lijepa li si’ skupa s braniteljima. Branitelj Damir Plavšić te večeri nam je rekao da smo zajedno stvorili Hrvatsku. Branitelji su bili hrabri i snažni, a mi ponosni.
Dijaspora je uvijek stajala iza naših branitelja, i dala podršku u teškim trenucima. Pa tako i ovu večer, pokazali smo našim braniteljima, našim herojima, da ih volimo, poštujemo i cijenimo i da stojima iza njih u ovoj tihoj i nenaoružanoj borbi koja se vodi protiv njih, i protiv svih hrvatskih domoljuba.

Autor: Diana Grbešić

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Treći hrvatski iseljenički kongres održat će se u Osijeku

Objavljeno

na

Objavio

Treći hrvatski iseljenički kongres održat će se u Osijeku od 29. lipnja do 1. srpnja iduće godine pod motom “Odlazak-ostanak-povratak”, objavio je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva.  Predsjednik Programsko-organizacijskog odbora Kongresa dr.sc. Marin Sopta kaže kako su kongres posvetili razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka.

– Nastavno na našu inicijativu pokretanja iseljeničkih kongresa sa svrhom propitkivanja najvažnijih područja iseljeničkog iskustva i odnosa s Hrvatskom, Treći hrvatski iseljenički kongres posvetili smo razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka. Potaknut ćemo istraživanja među hrvatskim iseljenicima različitih generacija kako bi se doznalo zašto i kada su napustili domovinu? Kakva su njihova iskustva u novim sredinama? Planiraju li se vratiti u domovinu i pod kojim uvjetima bi se odlučili na taj korak? Jesu li zadovoljni politikom Republike Hrvatske spram hrvatskih iseljenika? Imaju li konkretne primjedbe i prijedloge državnim vlastima u Republici Hrvatskoj za kvalitetniju i učinkovitiju suradnju na relaciji domovina i iseljeništvo – kaže Sopta, piše Fenixmagazin.de

Kao i u slučaju prethodna dva kongresa, i na Treći hrvatski iseljenički kongres organizatori pozivaju znanstvenike i stručnjake koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovne ljude i povratnike u domovinu da predstave svoje aktivnosti, istraživanja te osobna iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj.

– I ovoga puta organizirat ćemo posebne panele na kojima će nastupiti najuspješniji poslovni ljudi iz Hrvatske koji će svojim primjerima dokazati potencijalnim investitorima i povratnicima iz iseljeništva da bez obzira na ekonomsku krizu kroz koju prolazi Hrvatska postoji veliki potencijal za njihova ulaganja u hrvatsko gospodarstvo – otkriva Sopta.

Rad kongresa planirana je u dva dana tijekom kojih će se na panelima obraditi pitanja i teme o hrvatskim iseljenicima kao potencijalnim pokretačima ekonomske i demografske obnove Hrvatske, potom odnosi između hrvatskih iseljenika, povratnika u domovinu i domaćeg stanovništva u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i općenito u društvenim procesima razvoja hrvatskog društva.
Bit će govora i o novčanim doprinosima i direktnoj investiciji hrvatskih iseljenika u domovini i osnivanju Hrvatsko iseljeničkog fonda za potrebe iseljeničkih investicija.

Govorit će se i o državnim beneficijama  hrvatskim iseljenicima kao poticaj za razvoj hrvatskog gospodarstva, integracijskim izazovima hrvatskih iseljenika u domovinu, državnoj strategiji  Republike Hrvatske spram iseljenika (analiza dosadašnje politike, iskustva – prijedlozi za unapređenje suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske), usvajanju sustava elektronskog glasovanja za iseljenike te većoj zastupljenosti predstavnika iseljeništva u Hrvatskom saboru.

Obradit će i teme mapiranja nužnih pretpostavki za povratak dijela iseljenika (politika, institucije, društvo), kulture  (umjetnost i baština) i potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, digitalno okruženje i razvoj IT industrije – mogućnosti nacionalnih i globalnih integracija.

Više o Trećem Hrvatskom iseljeničkom kongresu doznajte na: www. crodiasporaconference.com.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari