Connect with us

Spin zapalio Balkan: Erdoganova izjava izmišljena?

Published

on

Navodna izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da se “kune velikim Allahom” kako bi, kada bi bilo tko i na bilo kakav način “dirnuo u Bošnjake”, “imao protiv sebe sto milijuna Turaka!”, koja je proteklih dana izazvala žestoke reakcije u regiji, uključujući i neke visokopozicionirane političare u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći je izmišljena!Kako piše Klix.ba vijest, koja je proteklih dana kružila društvenim mrežama, objavljena je s mnogo i gramatičkih grešaka, a glasila je ovako:

“Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju, bez ikakve zaštite, Austo-Ugarskoj! To sebi nikad nismo i nećemo moći halaliti. Ali, onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka!!! Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH”, navodi se u “vijesti”.

TURKEY-PARLIAMENT-ERDOGANZanimljivo, vijest je stigla u trenutku rasprava oko toga trebaju li turski ratni brodovi ovog mjeseca posjetiti Neumski akvatorij, kao je to ranije planirano. Podsjetimo, posjeta turskih brodova je otkazana jer Vijeće ministara BiH, nakon negodovanja građana i vlasti Neuma, te im nije dozvolilo uplovljavanje turskim brodovima.

Pa, ipak, zbog “bombastičnog” naslova spomenuta Erdoganova izjava se brzo proširila socijalnim mrežama, a preuzeli su je mnogi portali. Najprije oni u BiH, a onda su se u sve uključili i “ozbiljniji igrači” iz medija u Srbiji, Hrvatskoj, te bh. entitetu RS. Redom su tako vijest citirali Srna, Radio-televizija Srbije, Večernji list, Blic, Kurir, Telegraf, Pravda… Dio medija je to nazvao prijetnjom RS i Srbima, ali i Hrvatima.

Na koncu, vijest je u 19.40 sati u subotu plasirala i srbijanska državna novinska agencija Tanjug, od koje su vijest dalje preuzeli i brojni drugi mediji u Srbiji i regiji. Radio-televizija Republike Srpske je u Dnevniku posvetila veliku pažnju navodnim prijetnjama Erdogana, kao i reakcijama na navodnu izjavu.

Poslije toga, kako to obično biva, posebno u vrijeme nadolazećih izbora, reagirali su političari iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Tako je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović jučer ocijenio da je “izjava Erdoganova do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH”.

Nazivajući sve koji vjekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamjernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH”, priopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je najavio kako će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih službenika.

Remetilački faktor
Njegov stranački šef, predsjednik RS Milorad Dodik je u svom stilu rekao kako izjavu turskog premijera treba shvatiti više kao miješanje Turske i ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije agresivniji prema drugima u BiH. Prema njemu “ovo je dokaz da Turska i dalje želi BiH”, a tu zemlju je nazvao remetilačkim faktorom.

Zbog ove Erdoganove izjave takve politike imaju vrlo malo šanse da prežive”, naglasio je Dodik, aludirajući na probosansku politiku.

Predsjednik DS-a Marko Pavić je rekao, također, kako je premijer Erdogan konačno razotkrio prave namjere Turske , a to je da se “Osmansko carstvo vrati na ove prostore”.

“Ovo je signal Europi koja nikako da shvati opasnu ulogu Turske na ovim prostorima, imajući u vidu da Turska nije garant mirovnog sporazuma i da bi trebalo da se podalje drži od BiH”, rekao je Pavić, dodavši kako bi “uplovljavanje turskih ratnih brodova kod Neuma moglo biti shvaćeno kao čin zastrašivanja druga dva naroda u BiH”.

No, kako je sve počelo?
Tragajući za izvorom sporne informacije došli smo do malo poznatog portala Balkandžije.net koje tu vijest plasirao vjerojatno prvi. Vijest su, naime, objavili 10. lipnja u 9.28 minuta. Minut kasnije vijest je “zakačena” na Facebook profil ovog portala i ubrzo je “zapalila” socijalne mreže. Portal ne navodi gdje je Erdogan spomenutu izjavu dao (iako će neki mediji kasnije prenijeti da je to bilo na predizbornom skupu), te je li je riječ o citatu iz određenog intervjua ili govoru na političkom skupu.

Jedino što je navedeno kao izvor jeste “Facebook prof. Bosna Lr.turk”!?.

Neki mediji su kao izvor i naveli portal Balkandžije.net (portal nepoznatog urednika), neki druge portale, a neko su je, pak, prenijeli kao svoju vijest (kako to obično biva u našem medijskom prostoru na internetu).

Proteklih dana novinari Klix.ba su pokušali doći do izvora informacije i o tome što je Erdogan točno rekao. No, turske kolege ne znaju ništa o takvoj izjavi koja bi, da ju je Erdogan zaista dao, sigurno izazvala pažnju i u Turskoj.

Angažirali su i dodatno pojedine turske kolege. I oni su proteklih dana tragali za spomenutom izjavom premijera Erdogana. Ali nje naprosto nema! Nema je ni u servisima ugledne turske državne novinske agencije Anadolija, koja prati sve nastupe državnih službenika, a posebno premijera Erdogana. Iz više izvora u Turskoj  je potvrđeno da takva izjava premijera Erdogana, koja je zapalila region, naprosto ne postoji!

Osim toga, pojedinim analitičarima i poznavateljima prilika u Turskoj je, također, upao u oči način na koji Erdogan u svojoj izjavi tretira Osmansko carstvo kao nekog tko je izdao i ostavio na cjedilu Bošnjake 1878. godine na Berlinskom kongresu, te konstatiraju kako bi Erdogan sebi teško dozvolio takav javni nastup.

Iako je premijer Erdogan u mnogo navrata potencirao prijateljstvo BiH i Turske, bratstvo Turaka i Bošnjaka, njegove izjave nikada nisu bile prijeteće intonirane. Pogotovo je sporan dio oko najave uplovljavanja turskog broda u Neumski zaljev koji je prethodnih dana bio predmet sporenja, što dodatno otvara sumnje kako se radi o prilično naivnoj konstrukciji koja je medijski, ali i politički vješto iskorištena.

Turska trpi štetu
Ambasada Turske u Sarajevu, nakon jučerašnjih žestokih reakcija Radmanovića i Dodika, kao i zbog mogućih daljih eskalacija problema, vjerojatno će reagirati na napade na Tursku i njezinog premijera. Moguće je da to učini direktno Ankara, jer očito je kako Republika Turskoj na ovaj način direktno trpi štetu.

Ovakva vrsta, po svemu sudeći, grubog spinovanja, dezinformiranja javnosti, vjerojatno bi ostala na pokušaju ubiranja “sherova” i “lajkova” da političari iz RS nisu odaslali salve optužbi prema Turskoj i premijeru Erdoganu.

Svakodnevno internetom struji tisuće, pa i milijuni manje ili više važnih informacija. Nažalost, često je tu mnogo nebitnih vijesti, korisnih samo za raspirivanje raznih niskih strasti, odnosno kako bi internet mediji, pogrdno nazvani spameri, prikupljali “lajkove” i “sherove”. Bude tu i raznih spinova plasiranih iz ovih ili onih razloga, često političkih, i to uglavnom iz “redakcija” s jednim čovjekom koje najčešće kao platformu za promociju traže na Facebooku i drugim socijalnim mrežama.

pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari