Connect with us

Politika

Špirić: Bez problema sa izdavanjem propusnica

Objavljeno

-

[pullquote_right]Špirić je podsjetio da je na pretprošloj sjednici Vijeća ministara BiH donesen jedinstven zaključak o primjeni europske prakse da BiH izdaje privremene propusnice za građane Hrvatske, a Hrvatska za BiH, dok je Agencija za identifikacijkske dokumente zadužena da svojim akcijskim planom pripremi ovaj projekat.[/pullquote_right]

Ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da se pripreme za izdavanje privremenih propusnica za građane u pograničnom području Hrvatske i BiH odvijaju predviđenom dinamikom i da se ne očekuju nikakvi problemi.

Špirić je podsjetio da je na pretprošloj sjednici Vijeća ministara BiH donesen jedinstven zaključak o primjeni europske prakse da BiH izdaje privremene propusnice za građane Hrvatske, a Hrvatska za BiH, dok je Agencija za identifikacijkske dokumente zadužena da svojim akcijskim planom pripremi ovaj projekat.

“Nažalost, ranije je postojao zaključak da Hrvatska izdaje propusnice građanima i jedne i druge zemlje, što nije bilo dobro za BiH”, istakuo je Špirić.

Podsjećamo, po riječima Igora Davidovića, veleposlanik BiH pri sjedištu Europske unije u Bruxelesu.Bosna i Hercegovina čini sve da njezini građani od 1. srpnja nastave prelaziti granicu s Hrvatskom s osobnom iskaznicom.

No, Davidović je upozorio kako je rano govoriti o konačnoj odluci po zahtjevu Hrvatske, koja ima isti interes kao i bh. građani u ovom pogledu, te da proces donošenja takve odluke može trajati dugo.

– Proces donošenja konačne odluke može potrajati i mnogo toga se može dogoditi u međuvremenu. Ono što moram reći jeste da se BiH nada i sve radi da odluka bude pozitivna. Već sada je jasno da se BiH i kroz ovaj proces pokazala kao kredibilan partner. Naše lobiranje za pozitivnu odluku zasnovali smo na konkretnim argumentima koji idu nama u prilog – izjavio je Davidović.

Po njegovim riječim lobiranje nije koncentrirano samo u Bruxellesu, nego je Ministarstvo vanjskih poslova lobiralo i kroz bilateralna veleposlanstva u zemljama članicama, a uspostavljen je i kontinuirani kontakt sa svih 27 članica EU i s Hrvatskom.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas