Connect with us

Politika

Split: Manja izlaznost nego prošle godine, četiri prijave za kršenje izborne šutnje

Objavljeno

-

Foto: Hina

U Splitu je u nedjelju do 11.30 na prijevremenim lokalnim izborima glasalo ukupno 15.183 birača ili 12,36 posto, a prijavljena su četiri slučaja kršenja izborne šutnje, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U usporedbi s izborima prošle godine izlaznost je manja nego na redovnim lokalnim izborima prošle godine, kada je do 11.30 glasalo ukupno 19.072 glasača, odnosno 14,40 posto.

Prošle je godine ukupno bilo više i onih s pravom glasa – 149.900, dok ih je ove godine 146.573.

Potpredsjednik Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Vuko Adžić Katalinić potvrdio je da je danas izlaznost nešto manja nego prošle godine u isto vrijeme.

Rekao je da izbori protječu normalnom dinamikom, iako imaju manjih tehničkih poteškoća koje se otklanjaju, a imaju i četiri prijave za kršenje izborne šutnje koje se tek obrađuju. Sve ostalo protječe redovno i nema nikakvih problema, rekao je.

Podsjetio je da su kazne za kršenje izborne šutnje za fizičke osobe tri tisuće kuna, za kandidate od deset do 30 tisuća kuna te za pravne osobe od 100 do 500 tisuća kuna.

Sljedeće podatke o izlaznosti DIP će objaviti oko 17 sati.

Gradonačelnički kandidati uglavnom su glasali jutros. Splićani na današnjim prijevremenim lokalnim izborima biraju gradonačelnika između devet kandidata, a 31 gradskog vijećnika izabrat će iz 11 kandidacijskih lista.

Glasači mogu glasati na 163 glasačka mjesta.

Za gradonačelnika su se kandidirali Zoran Đogaš, nezavisni kandidat HDZ/HSS, nezavisni Ante Franić, HGS- ov Željko Kerum, Mostov Josip Markotić, sdpov Davor Matijević, Ivica Puljak iz Centra, Kristina Vidan iz Pametno za Split i Dalmaciju, Tamara Visković iz Možemo!/Nova ljevica, te Aris Zlodre iz Domovinskog pokreta, HDS- a, HS- a i HSP- a.

Za Gradsko vijeće natječu se lista Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, lista grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS- a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU, te liste HGS. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari