Pratite nas

Događaji

Split- Obilježena 25. godišnjica operacije ‘Zima ’94’

Objavljeno

na

U Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu u petak, 29. studenog 2019. godine obilježena je 25. obljetnica operacije Zima-94.

Uz brojne okupljene predstavnike Hrvatske vojske i hrvatske branitelje te ratne zapovjednike Zbornog područja Split svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, posebni savjetnik ministra obrane i nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, umirovljeni general Ante Gotovina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, priopćio je MORH

U svojoj video poruci predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je ratnim zapovjednicima koji su svojim moralom i primjerom svojim vojnicima davali snagu da niti u jednom trenutku ne odustanu od borbe za svoju domovinu.

“Vaš primjer ostat će trajan uzor novim naraštajima vojnika, učit ćemo o vašim pobjedama, a vaša žrtva trajna je obveza za čuvanje naše Hrvatske”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako je operacija “Zima-94” bila jedna od prekretnica tijeka Domovinskog rata.

Zahvala hrvatskim braniteljima na nemjerljivom doprinosu u Domovinskom ratu

Ministar obrane Damir Krstičević, sudionik operacije Zima-94 na samom početku zahvalio se svim hrvatskim braniteljima koji su djelovali unutar zbornog područja Split, ali i braniteljima s prostora cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos, ne samo u ovoj operaciji, nego tijekom cijelog Domovinskog rata.

“Zaista mi je drago da smo danas kroz instituciju hrvatske države, Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku dostojanstveno i ponosno obilježili 25-tu obljetnicu operacije Zima-94. Upućujem veliku zahvalnost ključnom strategu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku, načelniku Glavnog stožera generalu Bobetku.

Trebalo je u tom trenutku imati viziju i strategiju i donijeti odluku o izlasku Hrvatske vojske na Dinaru 1994. godine. Nikada do tada vojnik nije opstao na Dinari. Imali smo motiv, spremnost, odlučnost, viziju, zajedništvo i ta operacija bila je uvod u sve ostale operacije, Skok 1, Skok 2, Ljeto 95 i nakon svega Oluja i konačna pobjeda u Domovinskom ratu. Čestitke svim zapovjednicima na briljantno vođenoj operaciji, istaknuo je ministar.

Krstičević: Operacija “Zima-94” bila je odlučna, snažna i munjevita operacija

“Drago mi je da sve što danas radimo, radimo na istom principu kao i u tim, za Hrvatsku, teškim danima kada je čovjek bio i ostao ključ i pokretač svega. Tako se i odlučna, snažna i munjevita provedba operacije Zima-94 dogodila upravo zahvaljujući čovjeku. Ona je bila najava onoga što će se dogoditi svim pristašama velikosrpske politike u Kninu”, ispričao je ministar Krstičević i objasnio kako je ova operacije bila ključna za stvaranje preduvjeta za izvođenje završnih oslobodilačkih operacija i kamen temeljac hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

Zima-94 najavila slavnu Oluju

“Zima-94 je bila najava najveće i najslavnije vojne operacije u povijesti hrvatskog naroda kada smo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i neviđenom spremnošću i borbenim moralom naših suboraca otkotrljali kamen velikosrpske bahatosti s hrvatskog puta u slobodu! Zima ’94 bila je surova i hladna – uvjeti su bili nemilosrdni! Do te mjere da naši protivnici nisu ni mogli zamisliti da ćemo ih napasti”, rekao je ministar.

Krstičević: Uspjeli smo jer smo imali nepobjediv motiv – ljubav prema domovini

“Sada kada se nakon 25 godina prisjećam svega, vidim da smo pokazali da smo spremni zbog Hrvatske proći i kroz najveće kušnje, da smo dostojni naše zemlje, da je zaslužujemo – zato smo pobijedili! Uspjeli smo, jer smo imali nepobjediv motiv – ljubav prema svojoj Domovini – i zato nas ništa nije moglo zaustaviti. I dragi Bog nam je pomogao da izdržimo zato jer smo bili zajedno i tada, a i danas kada stvaramo nove prilike i uvjete za razvoj i prosperitet naše Hrvatske”, ispričao je ministar Krstičević.

Danas Hrvatsku čuva moćna, snažna i respektabilna vojska

“Ističem da danas Hrvatsku čuva moćna, snažna i respektabilna vojska koja je jamac mira i sigurnosti. Idemo dalje u budućnost, graditi i jačati snažnu Hrvatsku vojsku i sigurnu i prosperitetnu Hrvatsku,” poručio je Krstičević.

Šundov: U rat smo išli da bismo pobijedili, a ne izgubili

General Šundov prisjetio se kako je Hrvatska vojska koordiniranim djelovanjem, istodobnim frontalnim i bočnim napadima uz ubacivanje borbenih skupina u dubinu neprijatelja i preciznu topničko-raketnu potporu razbijala neprijateljske snage i odbacivala ih sve dalje od početnih položaja i dominantnih uzvišenja, onemogućavajući protunapade.

“Vodili smo se onom, da u rat idemo da bismo pobijedili, a ne izgubili. Hrvatska vojska je tijekom Zime-94 pokazala da je spremna za sve ono što je kasnije slijedilo u Oluji. U ekstremnim uvjetima i nadljudskim naporima dobro planirana i pripremljena operacija uspješno je provedena uz ostvarenje svih postavljenih ciljeva. Svim sudionicima operacije zahvaljujem na pokazanoj hrabrosti i požrtvovnosti”, poručuje Šundov.

Gotovina: Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti

U ovoj prigodi, nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, umirovljeni general i posebni savjetnik ministra obrane Ante Gotovina prisjetio se operacije Zima-94 naglasivši kako mu posebnu radost predstavlja vidjeti na današnjoj svečanosti veliki broj mladih ljudi koji predstavljaju budućnost hrvatske države.

“Da bi znali kuda idemo ne smijemo zaboraviti odakle smo krenuli. Porazili smo agresora i oslobodili domovinu. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti – jamstvo je samostalnosti, mira i sigurnosti u kojoj danas živimo. Pozvani smo, svi mi, očuvati zajedništvo i optimizam, nastaviti razvijati našu zemlju na svim poljima”.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban poručio je kako je ova operacija dizala moral hrvatskih vojnika na ratištima diljem naše domovine i dovela do toga da se pitamo je li moguće da čovjek može opstati u takvim uvjetima, a naši vojnici su u tome uspjeli i na njihovoj žrtvi smo im neizmjerno zahvalni.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i generalu Anti Gotovini na svemu što su učinili za oslobođenje hrvatskog juga.

“Bila je to vojna operacija čiji je strateški i povijesni cilj bio višestruk. Bez uspjeha ove vojne operacije, Hrvatska bi bila u teškom stanju i teško bi oslobodila svoje okupirano područje. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman to je prepoznao i zahvaljujući našim hrvatskim vojnicima, snovi o miru i slobodi postali su stvarnost”, rekao je splitski gradonačelnik.

Dječji zbor Srdelice i Jazz orkestar Hrvatske vojske uveličali svečanost

Svečanost povodom obilježavanja 25. obljetnice operacije Zima-94 svojim nastupom u splitskom Domu Hrvatske vojske uveličao je Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske te dječji zbor “Srdelice” koji je ove godine obilježio četrdesetu obljetnicu postojanja.

Foto: MORH / Ž. Stipanović

 

29. studenog 1994. – Kako smo promijenili tijek rata: Operacija ZIMA ’94

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježen Dan topništva u vojarni ‘Bilogora’ u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

Dan topništva u vojarni "Bilogora" u Bjelovaru
Foto: MORH/ T. Brand

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru obilježen Dan roda topništva i Dan Topničko-raketne pukovnije i otvoren “Dom topnika”

Svečano obilježavanje Dana roda topništva i Dana Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske te blagdan svete Barbare, zaštitnice topnika održano je u srijedu, 4. prosinca 2019. godine u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru. Ovom prigodom svečano je otvoren i novouređeni “Dom topnika”.

Uz djelatnike topničkih postrojbi smještenih u vojarni, svečanosti su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske Mirko Tandara, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te vojni i policijski uzvanici, kao i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

“Topničko raketna pukovnika postrojba je koja ima budućnost i perspektivu”, poručio je general-bojnik Siniša Jurković podsjetivši ovim putem na i presudnu ulogu topništva za vrijeme Domovinskog rata.

“Tijekom ovih 12 godina nesebičnim zalaganjem i radom svakih od vas postigli smo da Topničko- raketna pukovnija zauzima visoko mjesto među postrojbama Hrvatske kopnene vojske!”, kazao je zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš dodavši kako je visoka osposobljenost i obučenost postrojbe potvrđena na nacionalnim i međunarodnim vježbama.

Najistaknutijim djelatnicima u protekloj godini dodijeljena su promaknuća, nagrade i pohvale.

Za građane je održan Dan otvorenih vrata vojarne “Bilogora” gdje su zainteresirani mogli razgledati Taktičko-tehnički zbor, na kojem je bila izložena mnogobrojna borbena i neborbena tehnika topničkih postrojbi Hrvatske vojske

Povodom blagdana svete Barbare u kapelici u vojarni “Bilogora” služena je sveta misa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je Advent na Prekrižju za sve zainteresirane građane koji će svaki petak i subotu moći obići vilu Prekrižje i vidjeti tradicijske običaje u sklopu najvećeg i najuspješnijeg adventa u Europi.

„Ovim programom nastavljamo otvaranje Ureda Predsjednice Republike građanima, s posebnim veseljem što smo s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba ostvarili uspješnu suradnju i postali dio najljepšeg europskog Adventa“, kazala je Predsjednica. Naša želja je pridonijeti raznovrsnosti ponude ovog programa kroz predstavljanje božićnih običaja naše Domovine, istaknula je dodavši kako su ove godine stručnjaci Etnografskog muzeja u Zagrebu pomogli predstaviti izvorne narodne običaje iz cijele Hrvatske, kako bi pod jednim krovom predstavili raznovrsnost i bogatstvo našega narodnog blaga.

Predsjednica je kazala kako smo ponosni na bogatu božićnu tradiciju naše Domovine te da Adventom na Prekrižju želimo predstaviti to veliko bogatstvo našoj djeci i mladima kako bi upoznali i zavoljeli tradiciju priprema za Božić u našim domovima. „Božić je blagdan koji donosi veselje, radost života, zajedništva u dijeljenju dobra. Otvorimo mu srca, posvetimo se jedni drugima, posebno potrebitima, bolesnima i nemoćnima. Ispunimo nečije srce kao najljepši božićni poklon!“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U prigodnom programu otvaranja Adventa na Prekrižju nastupili su zbor Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, Ansamblu Lado i ansambl Strauss.

Foto: Ured predsjednice

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari