Pratite nas

Događaji

Split- Obilježena 25. godišnjica operacije ‘Zima ’94’

Objavljeno

na

U Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu u petak, 29. studenog 2019. godine obilježena je 25. obljetnica operacije Zima-94.

Uz brojne okupljene predstavnike Hrvatske vojske i hrvatske branitelje te ratne zapovjednike Zbornog područja Split svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, posebni savjetnik ministra obrane i nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, umirovljeni general Ante Gotovina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, priopćio je MORH

U svojoj video poruci predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je ratnim zapovjednicima koji su svojim moralom i primjerom svojim vojnicima davali snagu da niti u jednom trenutku ne odustanu od borbe za svoju domovinu.

“Vaš primjer ostat će trajan uzor novim naraštajima vojnika, učit ćemo o vašim pobjedama, a vaša žrtva trajna je obveza za čuvanje naše Hrvatske”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako je operacija “Zima-94” bila jedna od prekretnica tijeka Domovinskog rata.

Zahvala hrvatskim braniteljima na nemjerljivom doprinosu u Domovinskom ratu

Ministar obrane Damir Krstičević, sudionik operacije Zima-94 na samom početku zahvalio se svim hrvatskim braniteljima koji su djelovali unutar zbornog područja Split, ali i braniteljima s prostora cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos, ne samo u ovoj operaciji, nego tijekom cijelog Domovinskog rata.

“Zaista mi je drago da smo danas kroz instituciju hrvatske države, Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku dostojanstveno i ponosno obilježili 25-tu obljetnicu operacije Zima-94. Upućujem veliku zahvalnost ključnom strategu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku, načelniku Glavnog stožera generalu Bobetku.

Trebalo je u tom trenutku imati viziju i strategiju i donijeti odluku o izlasku Hrvatske vojske na Dinaru 1994. godine. Nikada do tada vojnik nije opstao na Dinari. Imali smo motiv, spremnost, odlučnost, viziju, zajedništvo i ta operacija bila je uvod u sve ostale operacije, Skok 1, Skok 2, Ljeto 95 i nakon svega Oluja i konačna pobjeda u Domovinskom ratu. Čestitke svim zapovjednicima na briljantno vođenoj operaciji, istaknuo je ministar.

Krstičević: Operacija “Zima-94” bila je odlučna, snažna i munjevita operacija

“Drago mi je da sve što danas radimo, radimo na istom principu kao i u tim, za Hrvatsku, teškim danima kada je čovjek bio i ostao ključ i pokretač svega. Tako se i odlučna, snažna i munjevita provedba operacije Zima-94 dogodila upravo zahvaljujući čovjeku. Ona je bila najava onoga što će se dogoditi svim pristašama velikosrpske politike u Kninu”, ispričao je ministar Krstičević i objasnio kako je ova operacije bila ključna za stvaranje preduvjeta za izvođenje završnih oslobodilačkih operacija i kamen temeljac hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

Zima-94 najavila slavnu Oluju

“Zima-94 je bila najava najveće i najslavnije vojne operacije u povijesti hrvatskog naroda kada smo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i neviđenom spremnošću i borbenim moralom naših suboraca otkotrljali kamen velikosrpske bahatosti s hrvatskog puta u slobodu! Zima ’94 bila je surova i hladna – uvjeti su bili nemilosrdni! Do te mjere da naši protivnici nisu ni mogli zamisliti da ćemo ih napasti”, rekao je ministar.

Krstičević: Uspjeli smo jer smo imali nepobjediv motiv – ljubav prema domovini

“Sada kada se nakon 25 godina prisjećam svega, vidim da smo pokazali da smo spremni zbog Hrvatske proći i kroz najveće kušnje, da smo dostojni naše zemlje, da je zaslužujemo – zato smo pobijedili! Uspjeli smo, jer smo imali nepobjediv motiv – ljubav prema svojoj Domovini – i zato nas ništa nije moglo zaustaviti. I dragi Bog nam je pomogao da izdržimo zato jer smo bili zajedno i tada, a i danas kada stvaramo nove prilike i uvjete za razvoj i prosperitet naše Hrvatske”, ispričao je ministar Krstičević.

Danas Hrvatsku čuva moćna, snažna i respektabilna vojska

“Ističem da danas Hrvatsku čuva moćna, snažna i respektabilna vojska koja je jamac mira i sigurnosti. Idemo dalje u budućnost, graditi i jačati snažnu Hrvatsku vojsku i sigurnu i prosperitetnu Hrvatsku,” poručio je Krstičević.

Šundov: U rat smo išli da bismo pobijedili, a ne izgubili

General Šundov prisjetio se kako je Hrvatska vojska koordiniranim djelovanjem, istodobnim frontalnim i bočnim napadima uz ubacivanje borbenih skupina u dubinu neprijatelja i preciznu topničko-raketnu potporu razbijala neprijateljske snage i odbacivala ih sve dalje od početnih položaja i dominantnih uzvišenja, onemogućavajući protunapade.

“Vodili smo se onom, da u rat idemo da bismo pobijedili, a ne izgubili. Hrvatska vojska je tijekom Zime-94 pokazala da je spremna za sve ono što je kasnije slijedilo u Oluji. U ekstremnim uvjetima i nadljudskim naporima dobro planirana i pripremljena operacija uspješno je provedena uz ostvarenje svih postavljenih ciljeva. Svim sudionicima operacije zahvaljujem na pokazanoj hrabrosti i požrtvovnosti”, poručuje Šundov.

Gotovina: Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti

U ovoj prigodi, nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, umirovljeni general i posebni savjetnik ministra obrane Ante Gotovina prisjetio se operacije Zima-94 naglasivši kako mu posebnu radost predstavlja vidjeti na današnjoj svečanosti veliki broj mladih ljudi koji predstavljaju budućnost hrvatske države.

“Da bi znali kuda idemo ne smijemo zaboraviti odakle smo krenuli. Porazili smo agresora i oslobodili domovinu. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti – jamstvo je samostalnosti, mira i sigurnosti u kojoj danas živimo. Pozvani smo, svi mi, očuvati zajedništvo i optimizam, nastaviti razvijati našu zemlju na svim poljima”.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban poručio je kako je ova operacija dizala moral hrvatskih vojnika na ratištima diljem naše domovine i dovela do toga da se pitamo je li moguće da čovjek može opstati u takvim uvjetima, a naši vojnici su u tome uspjeli i na njihovoj žrtvi smo im neizmjerno zahvalni.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i generalu Anti Gotovini na svemu što su učinili za oslobođenje hrvatskog juga.

“Bila je to vojna operacija čiji je strateški i povijesni cilj bio višestruk. Bez uspjeha ove vojne operacije, Hrvatska bi bila u teškom stanju i teško bi oslobodila svoje okupirano područje. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman to je prepoznao i zahvaljujući našim hrvatskim vojnicima, snovi o miru i slobodi postali su stvarnost”, rekao je splitski gradonačelnik.

Dječji zbor Srdelice i Jazz orkestar Hrvatske vojske uveličali svečanost

Svečanost povodom obilježavanja 25. obljetnice operacije Zima-94 svojim nastupom u splitskom Domu Hrvatske vojske uveličao je Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske te dječji zbor “Srdelice” koji je ove godine obilježio četrdesetu obljetnicu postojanja.

Foto: MORH / Ž. Stipanović

 

29. studenog 1994. – Kako smo promijenili tijek rata: Operacija ZIMA ’94

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

General-bojnik Blago Zadro posmrtno proglašen počasnim građaninom Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Na proslavi Dana grada Zagreba, 31. svibnja, general-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Zagreba, a premijer Andrej Plenković je na svečanosti čestitajući blagdan naglasio da je obnova nakon potresa temeljna zadaća svih.

Premijer Plenković je pohvalio gradske službe koje “nakon potresa uložile maksimalan angažman za hitne aktivnosti sanacije grada, za sigurnost grada i za pripremu za njegovu kvalitetnu, dugoročnu i održivu obnovu.”

Plenković je čestitajući Dan Grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenih vrata zaštitnice Grada rekao da je obnova temeljna zadaća svih. Kako je rekao, Vlada želi da obnova Zagreba bude “na onoj razini koja će osigurati da neki eventualni budući potresi ne učine ovako velike štete, da obnova bude cjelovita, da prije svega obuhvati privatne kuće i stanove građana, ali i da se obnove institucije i zgrade važne za zdravstvo i školstvo koje su važne i za Hrvatsku.”

“Potres je trajao 10 sekundi, obnova će trajati najmanje 10, ali vjerojatno i više godina. Da bismo to radili moramo imati kvalitetan zakonski okvir i program mjera i moramo imati ono što je najvažnije – financijska sredstva”, rekao je.

Izvijestio je da je priprema za zahtjev prema Europskom fondu solidarnosti na samom kraju. Putem tog fonda ćemo dobiti znatna sredstva za obnovu, rekao je, i dodao da ona ipak neće biti dovoljna. Grad će obnavljati vlastitim sredstvima, ali i drugim izvorima međunarodnog financiranja, poput dogovorenog zajma sa Svjetskom bankom u iznosu od 200 milijuna dolara, kazao je.

Podsjetio i na pandemiju koronavirusom koja je promijenila način života u cijelom svijetu. Vlada će s gradskim službama pronaći načina da se i u takvoj krizi olakša financijsko funkcioniranje Zagreba “jer da bi Hrvatska išla naprijed, Zagreb mora biti najsnažniji”.

Bandić: Zagreb je otvoren i siguran grad

“Naš Zagreb je prije svega otvoren i siguran grad a to je prijeko potreban uvjet bilo kakve budućnosti žive zajednice grada i jedne države. I po tome može biti primjer razvijenijim europskim metropolama s puno većom demokratskom tradicijom”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalio se današnjim laureatima i svima koji su radili na sanaciji Zagreba nakon potresa i u borbi protiv epidemije. Izvijestio je da je danas deseti dan bez novozaraženih u gradu, a da je bolesnih još samo deset.

“Ovo je godina koju ćemo sigurno dugo pamtiti i koja će se u budućnosti spominjati po mnogobrojnim izazovima s kojima smo se suočili i s kojima se suočavamo. Ali i činjenici da je naš grad prvi put svojoj povijesti bio glavni grad Europske unije”, istaknuo je Bandić.

Baština je temelj iz kojih Zagreb može crpiti vjeru da će i ovu teškoću uspješno prebroditi, naporom svojih građana i prijatelja iz Hrvatske i svijeta, kao što je i prebrodio posljedice potresa u Šenoino doba 1880., poplave 1964. i drugih prirodnih nepogoda te ratova, rekao je.

Ovaj grad je ne samo europski, nego poseban i naš, grad kojega treba graditi i permanentno usavršavati, rekao je Bandić.

Blago Zadro – počasni građanin Zagreba

General-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb. Povelju je preuzela njegova supruga Katica Zadro.

Zadro je bio zapovjednik obrane Borova Naselja i zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni deseci neprijateljskih tenkova i transportera. Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge. Ubijen je rafalom iz puškostrojnice tijekom borbene akcije. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.

Marija Sekelez proglašena “Zagrepčankom godine”

Nagrada “Zagrepčanka godine” uručena je dramskoj umjetnici i humanitarki Mariji Sekelez, koja je svojim radom pridonijela afirmaciji žena u kulturi i društvu.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davoru Miličiću, redateljici Dani Budisavljević, ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Krešimiru Ćosiću, Hrvatskom baroknom ansamblu, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jeleni Lončar, Obrtničkoj komori Zagreb, predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoju Pezi, radnoj skupini od 67 znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb koji su uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Nagrada je dodijeljena i vozaču u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga Josipu Smiljčiću, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću, atletičarki Lauri Štefanac, profesoru emeritusu Stanislavu Tedeschiju, akademiku i književniku Goranu Tribusonu, predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a Milanu Zanoškiju te akademiku Zvonku Kusiću.

Zaslužnima su danas podijeljene i Medalje Grada Zagreba. (Hina)

Ravnateljica Caritasa, s. Jelena Lončar – dobitnica Nagrade Grada Zagreba za djelovanje na području socijalne skrbi i humanitarno djelovanje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Ravnateljica Caritasa, s. Jelena Lončar – dobitnica Nagrade Grada Zagreba za djelovanje na području socijalne skrbi i humanitarno djelovanje

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jeleni Lončar uručeno je u nedjelju, 31. svibnja 2020. g. priznanje Nagrada Grada Zagreba za djelovanje na području socijalne skrbi i humanitarno djelovanje. Riječ je o najuglednijem priznanju Grada Zagreba usvojenom na 32. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj 19. ožujka 2020.

U obrazloženju dodjele priznanja navodi se da se priznanje dodjeljuje „za iznimne rezultate u socijalnoj skrbi i humanitarnom radu gdje se s. Jelena kao ravnateljica Caritasa od 2008. godine među ostalim zalaže da se zaposlenici Caritasa, uz profesionalnu osposobljenost, trebaju odlikovati ljudskom dobrotom i ljubavlju. Caritas pod njezinim vodstvom, organiziranim humanitarnim djelovanjem, u suradnji i partnerstvu s brojnim organizacijama, pridonosi suzbijanju različitih oblika siromaštva, socijalne ugroženosti i isključenosti ranjivih osoba, obitelji i zajednica u potrebi te njihovoj resocijalizaciji i integraciji u društvo“.

„Počašćena sam dodijeljenim mi priznanjem, ali ova nagrada prvenstveno je priznanje svim mojim suradnicima kao i volonterima i dobročiniteljima Caritasa koji zajedno sa mnom razvijaju karitativno djelovanje i stavljaju se u službu čovjeka u potrebi. Priznanje je to i Caritasu koji je u svakoj situaciji i nevolji prisutan među potrebnima koji očekuju našu pomoć i blizinu.“, izjavila je s. Jelena povodom preuzimanja priznanja.

Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se građanima i organizacijama koji rade na području Grada Zagreba, za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života. O dodjeli Nagrade Grada Zagreba odlučuje Gradska skupština.

Na javni poziv, koji je raspisan početkom siječnja 2020. Godine, pristiglo je 118 prijedloga, a Odbor za javna imenovanje izdvojio je i predložio 16 ovogodišnjih kandidata za Nagradu Grada Zagreba kojima u ime Caritasa Zagrebačke nadbiskupije od srca čestitamo!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari