Connect with us

Pregled

Split: Obilježena 31. godišnjica 114 brigade

Objavljeno

-

Foto: Hina

Svečanom akademijom u domu Hrvatske vojske u Lori u srijedu je obilježena 31. godišnjica osnutka 114. brigade čijih je 87 pripadnika poginulo u Domovinskom ratu.

U sklopu svečanosti položeni su vijenci ispred središnjeg križa i na groblju branitelja na Lovrincu, a u crkvi Svetog Ante na Poljudu služena je misa zadušnica.

Svečanosti je u Domu Hrvatske vojske nazočio i general -pukovnik Marijan Mareković u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

General Mareković je istaknuo kako je 114. brigada jedna od prvih brigada Hrvatske vojske formiranih u Domovinskom ratu.
“Ova je brigada imala iznimno uspješan ratni put,” poručio je general Mareković.

Jedan od ratnih zapovjednika i utemeljitelja 114. brigade brigadir Zdravko Klanac obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji podsjetio je kako su u vrijeme formiranja te brigade početkom lipnja 1991. godine bila teška vremena, jer, kako je rekao, nije bilo ni oružja ni odora.
” Vremeplov me vraća u lipanj 91. kada se skupina dragovoljaca iz Splita, Omiša, Trogira, Solina i Kaštela, okupila i oformili smo 114. brigadu,” istaknuo je Klanac.

Na svečanosti je premijerno prikazan 50-minutni dokumentarni film autora Jakova Sedlara o ratnom putu te brigade.

General Mareković je u izjavi novinarima rekao da je položaj sudionika Domovinskog rata u hrvatskom društvu “u redu, da su im zakonom određena prava koja oni konzumiraju.” Po njemu bi u vezi s optužncima iz Srbije ” možda trebalo reagirati oštrije i rezolutnije.”
Jedan o ratnih zapovjednika 114. brigade Marko Skejo je novinarima rekao da je ponosan na doprinos te brigade u Domovinskom ratu. “Ova je brigada rasadnik Hrvatske vojske,” rekao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari