Connect with us

Događaji

Split: Otvoren vojni sajam ASDA 2015.

Published

on

Ministar obrane Ante Kotromanović na otvaranju” Jadranske vojne i  zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA” u Spaladium areni u Splitu, najavio je kupnju 16 helikoptera iz SAD-a, također ćemo ići na nabavku borbenog zrakoplova.

Treća međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme “Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA” otvorena je u srijedu u Spaladium areni, gdje sa svojim proizvodima sudjeluje 119 tvrtki, a na svečanosti otvaranja nazočila su izaslanstva iz 24 zemlje svijeta.

Međunarodni sajam vojne industrije, koji će trajati do 24. travnja, održava se pod pokroviteljstvom Vlade i u organizaciji tvrtke TNT Production Inc iz Sjedinjenih Američkih Država.

Otvarajući izložbu, hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović je istaknuo kako je iznimno važno što se ona treći put održava u Hrvatskoj. “Vjerujem da je tome uvelike pridonijela naša nacionalna politika prema području obrane ali i proaktivan doprinos i potencijal hrvatske industrije vojnog naoružanja i opreme koja je u usponu i koja će, čvrsto vjerujem, na ovom sajmu demonstrirati i dokazati da se može ravnopravno i konkurentno natjecati na zahtjevnom svjetskom tržištu”, istaknuo je ministar Kotromanović.

[ad id=”68099″]

Po Kotromanovićevim riječima Hrvatska bilježi konstatnan rast izvoza vojne opreme i oružja a prošle godine, rekao je, zabilježen je rast 25 posto izvoza.

“To pokazuje da su hrvatske tvrtke i globalno prepoznatljive”, dodao je. Naglasio je kako je takav uspjeh hrvatskih vojnih proizvoda tim veći što je ostvaren u uvjetima financijske krize i ograničenih resursa. Po Kotromanovićevim riječima, “suradnja s obrambenom industrijom učinila je naše Oružane snage nikada jačima i sposobnijima za izvršenje njihovih zadataka”.

SPALADIUM-ARENA-Split

Ministar Kotromanović je istaknuo kako brojna nazočna izaslanstva zemalja članica NATO-a, Europske unije i partnerskih zemalja na ovom sajmu potvrđuje da se na ovakvim manifestacijama pridonosi razmjeni ideja i informacija, pokretanju novih projekata i sklapanju poslova.

“Ovakvim događajima doprinosi se i boljem razumijevanju trendova u kontekstu kako regionalne tako i globalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti. To je posebice važno jer od posljednje ASDA-e ( 2013.) sigurnosno okruženje se promijenilo i postavilo nove izazove pred nas”, kazao je Kotromanović. Kako je rekao, aktualne nestabilnosti i krize koje nas okružuju imaju “dalekosežne sigurnosne implikacije”.

„Pred sve nas postavljaju se zahtjevi za strateškim prilagodbama u odnosu na rastuće prijetnje različitih oblika nekonvencionalnih prijetnji poput ‘hibridnog ratovanja’, međunarodnog terorizma, proliferacije oružja za masovno uništenje, međunarodnog organiziranog kriminala, svih vrsta krijumčarenja, ilegalnih imigracija itd.“, istaknuo je Kotromanović.

Naglasio je kako ulaganje u razvoj obrambenih snaga ne smijemo gledati isključivo kao proračunsku stavku, kao trošak, već i kao pretpostavku razvoja. “Ulaganje u obranu, ulaganje je u sigurnost, a upravo je sigurnost glavna pretpostavka razvoja”, poručio je Kotromanović.

Direktor američke tvrtke TNT Production Inc Justin Webb je zahvalio hrvatskim institucijama koje pomažu u organizaciji ovog sajma. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je zahvalio organizatorima što su odabrali Split za domaćina tog sajma vojne industrije jer se njime potiče i razvoj turizma u tom gradu pošto brojna izaslanstva i gosti dolaze na izložbu.

Svečanosti otvaranja sajma, među ostalim, nazočili su načelnik GS OS RH gneral Drago Lovrić, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ministar obrane Slovačke Martin Glvan i ministar obrane Kosova Haki Demolli.

U sklopu otvaranja ove izložbe u vojarni Sv. Nikola u Splitu upriličena je pokazna vježba Oružanih snaga RH u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM), Hrvatskog ratnog zrakopolovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije i Specijalna policija MUP-a RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari