Pratite nas

Zanimljivosti

Split prvi hrvatski grad koji je zabranio “cajke”

Objavljeno

na

U Splitu je sinoć otvoren Božićni sajam. Potrajat će rekordnih mjesec i pol. Novost je da je Grad Split odlučio dignuti cijene te uvesti zajednički glazbeni program za lokacije ispred banke na sredini Rivi te na dnu Marmontove. Na Peristilu će se ugostitelji morati sami snaći, kao i prethodnih godina, piše kigo.hr

Standardi i evergreeni

Prije samog otvaranja čulo se dosta kritika na koncept ovogodišnjeg Sajma, no koordinatorica glazbenog programa Marija Stančin Mijanić iz agencije Spalatum DMC kaže da su htjeli izbjeći neke sporne situacije iz prethodnih godina.

“Program su nam dostavljali u pet do 12, a pola od toga nije realizirano. Zato smo u startu htjeli pripremiti program koji je bio gotov u studenom. Držimo da smo programom za ovu godinu pogodili sretnu kombinaciju u kojoj će svatko naći nešto za sebe. Split kao destinacija mora imati najviše standarda i evergreena, ali dali smo šansu i mladim autorskim bandovima”, kaže Stančin Mijanić.

“Prije se sviralo sve i svašta”

Što se glazbe tiče, ove je godine sve pod apsolutnom kontrolom.

“Svi glazbenici su članovi Hrvatske glazbene unije, a svi DJ-evi koji će nastupiti imaju licence za izvedbe od ZAMP-a. Tražili smo i liste pjesama da se ne bi provukao koji narodnjak (cajke), jer su prethodnih godina bandovi svirali sve i svašta. Ne želimo program neprimjeren Splitu”, otkrila nam je koordinatorica glazbenog programa Božićnog sajma u Splitu.

Na Rivi će nastupiti i Gustafi, Šo Mazgoon, Mjesni odbor, Ljetno kino i klapa Iskon

Od sinoć je Riva pretvorena u glazbenu pozornicu na kojoj će u idućih mjesec i pol nastupiti mnoštvo zanimljivih domaćih glazbenih imena. Program je objavljen prije par dana, a ono što u njemu ne piše, to su nastupi grupa Gustafi, Šo Mazgoon, Mjesnog odbora i Ljetnog kina te klape Iskon. Termini bi trebali biti točno definirani sutra.

Sajam su sinoć otvorili More, More, band sastavljen od iskusnih glazbenika sa repertoarom svevremenskih standarda, a umjesto najavljenog 058, nagrađenog u Teksasu na Međunarodnom festivalu countryja, nastupio je In Roots. 058 će dobiti novi termin, a splitska publika moći će ih još čuti i na prvi dan nove 2017. godine.

Idućih dana na Rivi će nastupiti Aura, VIS Coveri, The Mad Catz, Harpoon Blues Band, Prva liga, Ljuta kuća, Pacific Bullets, Azil, The Dreamers, Otprilike ovako…

SPLIT je ovako postao prvi grad u Hrvatskoj koji je zabranio cajke na nekom događanju koje je bitno za grad.

Odvratna balkanaska glazba je preplavila i okupirala Hrvatsku na svim razinama, a kako su najveći jarani postali šefovi restorana ili voditelji kafića jasno je da su u ugostiteljskim objektima nametnuli svoju jaransku glazbu.

Hrvatska ima veliki broj onih koji su zbog rata doselili u našu domovinu iz BiH, Srbije, Crne Gore i isti su zbog svojeg poznatog laktarenja i uvlačenja vrlo brzo zasjeli na neke važne funkcije u ugostiteljstvu, ali i na uredničkim mjestima mnogih medija. Sve navedeno je bilo dovoljno da došljaci nametnu svoju glazbenu nekulturu Hrvatskoj i danas praktički niti u jednom hrvatskom gradu ne možete proći bez da vas iz nekih kafića bombardiraju nasilnom i primitivnom balkanskom glazbom poznatijom pod nazivom CAJKE.

Trenutačno najgora situacija je u Gradu Rijeka gdje navečer od CAJKI doslovno ne možete uhvatiti normalnog zraka.

Split je prvi rekao STOP… kigo.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković razvili novu metodu za prepoznavanja lica i govora

Objavljeno

na

Objavio

Računalni znanstvenici Instituta Ruđer Bošković razvili su novu metodu grupiranja podataka koja je ocijenjena kao fundamentalni doprinos problemu grupiranja podataka. Nova saznanja moći će se primijeniti na prepoznavanje lica, govora, rukom pisanih brojeva.

Znanstvenici Laboratorija za reprezentacije znanja i strojno učenje Zavoda za elektroniku Maria Brbić i Ivica Kopriva razvili su novu metodu za grupiranje podataka temeljenih na modelu linearnih potprostora kao generatora odgovarajućih funkcionalnih skupina.

”Primjene koje smo ilustrirali u ovom novom radu odnose se na prepoznavanje lica odnosno grupiranje slika lica u skupine koje odgovaraju osobama, zatim prepoznavanje govornika, odnosno grupiranje značajki govora u skupine koje odgovaraju osobama, te prepoznavanje rukom pisanih brojeva, odnosno grupiranje slika u skupine koje odgovaraju znamenkama od 0 do 9.”, objašnjava Ivica Kopriva.

Rad je objavljen u jednom od najutjecajnijih znanstvenih časopisa u području računalnih znanosti i umjetne inteligencije ‘IEEE Transactions on Cybernetics’, koji se po faktoru odjeka 8.803 svrstava na treće mjesto u tome području.

”Novi algoritmi su značajno poboljšali točnost u usporedbi s postojećim metodama na svim testiranim primjenama.”, zaključuje Maria Brbić.

Što je to strojno učenje?

Strojno učenje je grana umjetne inteligencije koja se bavi oblikovanjem algoritama za automatsku obradu podataka, odnosno to je proces otkrivanja znanja iz velike količine podataka pri čemu računarski sustavi sami automatski poboljšavaju svoje procese kroz iskustvo.

Strojno učenje je temelj podatkovne znanosti, a dijeli se na nadzirano, nenadzirano i polunadzirano.

To je jedno je od danas najuzbudljivijih područja računarske znanosti zbog brojnih mogućnosti primjena od raspoznavanja uzoraka i dubinske analize podataka do robotike, računalnog vida, bioinformatike i računalne lingvistike do medicine.

Neke od najčešćih primjena grupiranja podataka u medicini odnose se na segmentaciju slike. Primjerice, kod CT slike skupine predstavljaju organi, kod PET slike skupine su tkiva, kod mikroskopske slike histopatoloških preparata skupine su tkiva i/ili stanice, a kod slike optičke koherentne tomografije oka, primjerice, skupine su slojevi unutar mrežnice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Pola stoljeća nakon bijega iz Alcatraza javio se FBI-ju

Objavljeno

na

Objavio

Podvig po kojem je snimljen film

Američki FBI ponovno otvara istragu o tri poznata bjegunca iz Alcatraza, nakon primitka pisma kojeg je poslao jedan od njih.

U javnost je puštena informacija o pismu kojeg je u FBI poslao John Anglin. Anglin je jedan od trojice bjegunaca koji je još 1962. godine navodno pobjegao iz najpoznatijeg svjetskog zatvora – Alcatraza. Pismo je u FBI stiglo 2013. godine, ali javnosti je pokazano tek ovaj tjedan, prenosi  UNILAD. 

Anglin je pobjegao iz zloglasnog Alcatraza zajedno sa svojim bratom Clarencom i zatvorenikom Frankom Morrisom. U pismu agenciji je naveo da će dozvoliti da ga ponovno uhite uz uvjet da mu se u zatvoru pruži medicinska njega.

Moje je ime John Anglin. Pobjegao sam iz Alcatraza u lipnju 1962. zajedno sa svojim bratom Clarencom i Frankom Morrisom. Imam 83 godine i u lošem sam stanju. Imam rak. da, svi smo pobjegli te večeri, ali jedva. Frank je preminuo u listopadu 2005 godine. Njegov se grob nalazi u Alexandriji pod lažnim imenom. Moj je brat preminuo 2011. Ako na televiziji javno obećate da ću ići u zatvor na godinu dana i dobiti potrebnu medicinski pomoć, napisat ću vam novo pismo u kojem ću otkriti gdje se točno nalazim. Ovo nije šala, ovo je zaozbiljno i ovo je iskrena istina“, stoji u pismu kojeg objavljuje UNILAD.

Alcatraz je izgrađen kao zatvor iz kojeg “nitko ne može pobjeći” na otoku u zaljevu San Francisca, a okružen je nepredvidljivim i opasnim strujama. Do sada je 36 zatvorenika pokušalo pobjeći. Misteriozni bijeg braće Anglin i Morrisa koji su pobjegli, nikada nije razriješen i nije se znalo jesu li preživjeli. Njihov je bijeg i tema filma iz 1979. godine, Bijeg iz Alcatraza. Prema UNILAD-u, nekoliko članova obitelji Anglin je izjavilo da su sva trojica preživjela i ostvarila kontakt s obiteljima. Američko je ministarstvo zatvor otvorilo 1934. godine, a u njemu je boravio i jedan od najpoznatijih kriminalaca, Al Capone. Zloglasni je zatvor završio s radom 1963. godine, a danas se može posjetiti uz turističku turu. Turisti mogu posjetiti glavnu ćeliju, svjetionik, knjižnicu, poznatu zgradu 64 i dvorište.

Službene stranice agencije FBI opisuju kako je ovaj trojac pobjegao iz zatvora. Ujutro su u njihovim krevetima pronađene lutke izrađene od plastike, boje i pravih dlaka ljudske kose, što je zavaralo noćne čuvare. Zatvor je odmah po otkriću lutaka zaključan i započela je potraga za bjeguncima. Na kraju je skupljeno dovoljno dokaza da se uspostavi vremenska crta i način bijega. Trojac je pobjegao s krova zatvora do kojeg je stigao putem ventilacijskih otvora. U vodi su pronađeni komadići drveta i ručno izrađen prsluk za plivanje. FBI u ovom trenutku ispod teksta, još uvijek ima napomenu da je istraga službeno zatvorena 1979. godine, te predana u nadležnost šerifa koji i dalje istražuju događaj iako je nemoguće da je trojac preživio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari