Connect with us

Hrvatska

Split slavi svoga zaštitnika sv. Dujma

Objavljeno

-

​Split slavi blagdan zaštitnika sv. Dujma, a prije mise u katedrali građanima su čestitke izrekli gradonačelnik Andro Krstulović Opara i msgr. Marin Barišić, koji je rekao da slavlje u doba epidemije odudara od uobičajenog, ali i daje priliku da doživimo Dujma u poruci duhovnosti.

Splitsko-makarski nadbiskup msgr. Barišić je rekao kako Split danas slavi svog zaštitnika na jedan način koji odudara od običnog slavlja i na način jedne korizme, no smatra kako nije svako zlo za zlo jer nam daje mogućnosti da doživimo Dujma u poruci duhovnosti, da otkrijemo tko je on bio, zašto ga slavimo. On na neki način ulazi u naše srce, odnose, domove, nije na pozornicama. Vjeruje kako je i ovo potrebno.

“Ova dimenzija da bi znali za sutra zašto ga slavimo, da nam se Dujam ne izgubi u anonimnosti. On je velik i značajan zato je i ostao kao najsnažnija memorija našeg grada, njegove tradicije, kulture, identiteta. Želio bi da i ovogodišnja proslava da svoje plodove i da kažemo da smo slavili sv. Dujma na drugi način, ali smo ga slavili”, poručio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić.

​Gradonačelnik je svima p​oželio puno zdravlja i sreće i poručio kako je današnja Sudamja ponosna, vesela, vedra i smjerna, upravo onakva kakav je bio i Dujin život, te kakvi bi Splićani trebali biti, kakvi su bili u doba krize. Splićani su pokazali solidarnost, brigu prema onima koji su najpotrebniji i zajedništvo u namjeri da pobijedimo “nevolju koja nas je snašla”.

“Kao što vidite izlazimo iz ove nevolje, pobjeđujemo je, samo zbog toga što smo bili zajedno. Vjerujem da će i današnje molitve, a i svi oni koji su svoje molitve usmjerili sv. Duji, ali i razmišljanja u dobro grada, nastaviti putem zajedništva, smanjivanjem razlika, međusobnim poštovanjem, poniznim pristupanjem problemu i rješavanje istih”, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Okrenimo se jedni prema drugima, jer jedino mi, zajedničkim snagama možemo činiti velike stvari i dostići visoke ciljeve na koje ćemo biti ponosni. Vjerujem u najbolje u ovome gradu. Čuvajte jedni druge, čuvajte sebe i čuvajte naš Split! Ostanite mi zdravi i veseli i na dobro vam došla Sudamja!”, poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara svojim sugrađanima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari