Pratite nas

BiH

Splitu je svanula zora slobode, gradonačelnik profiter zamijenjen je gradonačelnikom dezerterom

Objavljeno

na

[quote]Ipak, izgleda da je počela ozbiljna decentralizacija! Zahvaljujući našem gradonačelniku Ivi Split postaje hrvatski guy centar. U subotnjem 24 sata topli izvještaj iz Splita. Građani su sa osmjehom I simpatijama pratili sudionike išarane duginim bojama. Možda sam ipak malko skeptičan da su te simpatije bile tako izrazite. Ako su zaista i postojale, razlog tomu je što je Dioklecijanov grad napokon proglašen guy centrom![/quote]

Održana je treća guy parada u “Guy centru Hrvatske – Splitu” kako je to uzbudljivo i slikovito poručio novi gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Splićani su već dugo ljuti na Zagrebčane jer je navodno Zagreb sve centralizirao štogod mu je došlo pod ruku. Čak je i Ministarstvo za pomorstvo smješteno u Zagrebu. Da se ikako moglo Zagreb bi vjerojatno i sva brodogradilišta doveo na obale Save… Ipak, izgleda da je počela ozbiljna decentralizacija! Zahvaljujući našem gradonačelniku Ivi Split postaje hrvatski guy centar. U subotnjem 24 sata topli izvještaj iz Splita. Građani su sa osmjehom I simpatijama pratili sudionike išarane duginim bojama. Možda sam ipak malko skeptičan da su te simpatije bile tako izrazite. Ako su zaista i postojale, razlog tomu je što je Dioklecijanov grad napokon proglašen guy centrom! Naravno! Sad će prigodom svakog gostovanja Hajduka izvan Splita biti doista vrlo veselo. Ni BBB, ni Armada, ni ostale navijačke skupine neće na Hajdukovim utakmicama iz čiste pristojnosti spominjati “pedere” jer bi to bilo primitivno iživljavanje nad Hajdukom i Torcidom. Ma nismo mi tako primitivni!

baldasar kerumKerum je dugo Splićanima dizao tlak. Predugo je dugine boje pokušavao držati po strani u korist crnih-ognjištarskih. Sada je napokon Splitu svanula zora slobode! Baldasar je rođeni demokrat. Uglađen, odmjeren, iskren i staložen kao i svi SDP-ovci! Svoje mjesto na čelu onih koji su malo drugačiji od nas (zatucanih!) obrazložio je čisto humanim razlozima: “Ja sam uvijek na strani slabijih”. I to kaže drugi najpoznatiji splitski Ivo. To je u redu! Kako bi se u stara idilična vremena reklo: “Drug ispravno razmišlja”. Međutim, taj drug nije “ispravno razmišljao” kad je početkom rata ostavio slabije u govnima i zbrisao u Italiju. No dobro! Nećemo cjepidlačiti! Ipak se 1998.g., vratio u Split jer je valjda tada ocijenio da se ionako bliži vlast Koalicije. Sada je uz podršku SDP-a preuzeo i ključeve Splita pa može krenuti s uobičajenom čistkom koja je tako svojstvena SDP-u gdjegod i kadgod osvoji vlast. Sretan što je Split napokon postao civilizirani guy centar, Ivu sad očekuju manje atraktivni poslovi jer mora zasukati rukave, staviti masku i “očistiti sav Kerumov talog” – glasnogovornike, savjetnike, pročelnike i druge važne dužnosnike i svih ih prisiliti da mu odmah stave mandate na raspoložbu kako bi mogao pometati svoje i SDP-ove, a pomalo i HNS-ove “ljude od povjerenja”. Baldasar je rekao nešto sukladno svom demokratskom habitusu: “Uostalom, tko radi dobro nema se zbog čega brinuti!” Osobito ako je član SDP-a ili HNS-a. Međutim, zlobni i mračni ognjištari sikću ovih dana po svim portalima kako su Splićani gradonačelnika profitera zamijenili za gradonačelnika dezertera. Baldasar je prije svega pristojan čovjek. Za ostale ocjene treba još malo pričekati! Christian Frederich Hebbel je napisao: “Staro zapažanje je da pristojnost raste toliko koliko moralnost opada!”

Stipe-Mesic-2Legendarni Stipe Mesić opet jaše političkom scenom. Obzirom na njegovu mudru dosljednost u samoisticanju, nije ni čudno da se ljevica služi svim raspoloživim sredstvima kako bi Stipu privukla da posluži njihovim ciljevima. Prvi se toga sjetio SDP pa je pozvao Stipu u svoj izborni štab za vrijeme izbora za EU parlament. Kako je SDP prošao na tim izborima – zna se! Nadam se da Stipe nije za to zaslužan! Ostalo je povijest. Stipe Mesić, kao novopečeni počasni predsjednik Antifašističkih boraca skočio je ovih dana kao vatrom oparen. Naime, časopis Vojna povijest piskarao je nešto o ustašama. “Pa zar su ustaše povijest?” pita se javno naš Stipe ne vjerujući vlastitim očicama skrivenim iza nepročešaljanih šumskih obrva. “Ustaše su sadašnjost!” grmi naš Stipan. O ustaškoj zmiji govorio je i naš sadašnji Predsjednik. Zemlja nam je premrežena ustašama. Uđe tako Stipe neki dan u kavanu, a svi ustaše! Ako vojna povijest već mora pisati o povijesti onda postoji samo jedna povijest, a to je povijest partizana i naše komunističke partije! Partija se provlači kroz cijelu hrvatsku povijest. Stipe je valjda i danas ponosan na drugove iz partijske ćelije koji su u Kninu smaknuli kralja Zvonimira. Najviše je našeg Stipana ogorčilo što se na naslovnici Vojne povijesti pojavila slika ustaše Jure Francetića. Francetiću se početkom rata pokvario zrakoplov pa se prisilno spustio negdje na Kordunu. Tamo ga uhvatiše četnici i demokratki ga odmah osudiše na smrt te bez žalbe izvršiše namah presudu tako što su suci uzeli u ruke letve I kolce te ga izmasakrirali. Kod izricanja presude Juri je sigurno bio uzet u obzir kao otežavajuća oklolnost i govor mržnje koji je naročito došao do izražaja u pjesmi “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana…”

Zanimljivost je zamislite u tome što je riječ o istoj onoj pjesmi koju je Stipe u sav glas početkom Domovinskog rata pjevao s našim iseljenicima  po Australiji. Kao pravi logičar Stipe je to kasnije suvislo objasnio: da bi pomogao ugroženoj domovini i skupio dolare za oružje Stipe se spustio ispod svoje razine i počeo pjevati ustaške pjesme. Kako je pjevao pun žara i iz dubine srca tako je u pjesmi negdje zametnuo skupljene dolarske čekove. Dobro, I to se dešava! Jest da je time Stipe malo oštetio domovinu za koju se žrtvovao pjevajući ustaške pjesme, ali se za to pjevanje iskupio kasnije svojim svjedočenjem u Hagu o svim zločinima koje su Hrvati i Tuđman počili za vrijeme Domovinskog rata u BiH. Zametnuti čekovi nisu vjerojatno nikada stigli na naplatu, ali je svjedočenje u Hagu došlo na naplatu u vidu kazne od 111 godina Hrvatima iz BiH. Tom presudom, kojoj je znatno doprinio počasni predsjednik SAB-a, potvrđeno je staro pravilo da je pravda spora i nedostižna. Rigidni desničari, ognjištari, protivnici guy brakova i parada i svi koji se ne dive našem velikom Stipi vjerojatno bi ga rado vidjeli negdje u zatvoru. Ideja je pažnje vrijedna jer bi tamo Stipe mogao prevoditi Marksov Kapital, ali ovaj puta s hrvatskog na njemački!

U Sloveniji je Janez Janša nepravomoćno popušio dvije godine zatvora zbog tobožnje love koju je dobio od finske Partiae za nekakve tenkove. Naravno, zlobni Finci – uvrijeđeni tvrdnjom da kod njih nije nikada bilo građanskog rata – u svojim zbrčkanim papirima spominju čak i našega Stipu. Ali nema frke za Stipu! Objasnit će on njima sve jednako uvjerljivo kao što je nama objasnio kako su mu se zametnuli čekovi ili kako mu je prijatelj pozajmio novac za kupnju stana. Medutim, Stipe, skorman kakav već jest, za sada samo šuti. Abraham Lincoln je napisao: “Skromnost bi morala biti vrlina onih koji nemaju drugih vrlina!”

Hrvatska će iskreno i otvorenog srdca podržati Srbiju na njenom putu u EU. Tako treba! Sa iskrenim komšijom – samo iskreno! Ako ste sluajno čitali “Deobe” Dobrice Čosića onda ćete se sjetiti jedne nadasve iskrene definicje. Kaže Dobrica u “Deobama”: “Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije.” Ovih dana, svojedobno obožavani srpski novinar u Hrvatskoj Aleksandar Tijanić počinje snimanje velike istorijske serije “Ravna gora”. Nije to Ravna Gora pokraj Delnica gdje sam ja ostavio svoj trag u popravnom domu. To je ona Ravna gora iz pjesme “Od Topole pa do Ravne gore sve su straže đenerala Draže ….” U 15 epizoda Tija će da dokaže kako između partizana i tobožnjih antifašista s jedne strane i četnika s druge strane nije bilo nikakve razlike! Znači, Tijanić želi pokazati kako između četnika i ljudi u SAB-u čiji je počasni predsjednik naš Stipe Mesić nema nikakvih političkih razlika. Tako Tija rehabilitira četnike pa će ispasti da su jedino Hrvati bili borci protiv antifašizma. Naročito su mu drage ideje koje imaju velike izglede da se ostvare. Zato očekujem da će nam 1. srpnja srpska delegacija, na čelu s Tomom Nikolićem, donijeti na dar sliku depiliranog Draže s okruglim cvikerima (isti dr. Flick). Vesna Pusić i Josipović bi se sigurno i takvom daru iskreno obradovali I duboko zahvaljivali jer je dan od srca i zbog dobrosusjedskih odnosa. E, kako je Micić bio u pravu! Kako srpski mediji pišu da je Draža besmrtan, možda ga i naš Aca Stanković pozove u emisiju “Nedeljom u dva”. Woody Allen je rekao: “Volio bih biti besmrtan, ali ne po svojim djelima nego tako da nikada ne umrem!”

Portal i udruženje Zagreb pride izabrali su Karolinu Vidović Krišto za kandidatkinju za homofoba godine! Cijenjeno društvo čine biskup Valentin Pozajić, Ivan Poljaković, Aladbet Rebić i nadbiskup Josip Bozanić. Imaju oni kandidate i za homofrenda godine. To su: Sanja Modrić, Vojko Obrsnel, Nenad Zakošek, Oliver Frljić i Mile Kekin. A što je sa Ivanom Boticom Škafom? Čitajući kandidate homofrenda pade mi na glavu ideja. Sad me od ideje boli glava, ali što se može – ideja je sad tu! Predlažem da se na nacionalnoj razini ustanovi nagrada za najvećeg mrzitelja Hrvatske. Konkurencija bi sigurno bila j …. oštra! Teško da bi izbor prošao bez skandala, priutužbi, ponovnog brojanja glasova itd. Mnogi bi se sigurno osjećali oštećeni I nepravedno izostavljeni iz samog vrha natjecanja. teorijom o Hrvatskoj kao pokatolićenoj jazbini, M. Pupovac sa žutom trakom oko ruke, I. Mandić kao kandidat s tezom da je stvaranje Hrvatske povijesni promašaj itd. Itd., kamo bi me dovelo nabrajanje svih ostalih brojnih kandidata koji bi zasluživali tu časnu nagradu. Bio bi to predugačak niz neispunjenih želja. Još je Buda rekao: “Neispunjena želja je patnja. Mudro je ne željeti!”Bilo bi sigurno i tužbi Ustavnom sudu! Zamislite samo časne kandidate kao O. Frljić, M. Kekin, Škafo Botica, J. Pavičić, M. Jergović, A. Tomić,  V. Perica, D. Markovina, izvjesna Mila iz Nedeljom u dva s teorijom o Hrvatskoj kao pokatolićenoj jazbini, M. Pupovac sa žutom trakom oko ruke, I. Mandić kao kandidat s tezom da je stvaranje Hrvatske povijesni promašaj itd. Itd., kamo bi me dovelo nabrajanje svih ostalih brojnih kandidata koji bi zasluživali tu časnu nagradu. Bio bi to predugačak niz neispunjenih želja. Još je Buda rekao: “Neispunjena želja je patnja. Mudro je ne željeti!”

Kolumna: Zvonimir Hodak

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Jaklićkoj planini snimani kadrovi filma o ”Duvandžijama”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ramski vjesnik

Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale teški život duvandžija i borbu za preživljavanje stanovništa.

Na Jaklićkoj planini i Makljenu u Rami, proteklog su vikenda snimani kadrovi dokumentarnog filma o duhanskim putovima koji su vodili iz Hercegovine prema Bosni i obrnuto, kada se iz Bosne išlo u Hercegovinu po duhan.

Već ranije, snimani su dijelovi filma u Grudama tijekom sadnje duhana, zatim misa za ”Duvandžije” na Blidinju, obavljeno je niz razgovora sa još uvijek živućim  Duvandžijama.

U subotu su snimljene zanimljive scene na Blidinju.  Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale taj teški život i borbu za preživljavanje. U tim scenama  širem gledateljstvu bit će vidljive ne samo teškoće duvandžijskog puta, nego i života stanovništva Rame i drugih mjesta kuda su se kretale duvandžijske družine na svojoj ruti.

U Jaklićkoj planini snimane su scene u autohtonoj obiteljskoj kući Tadića i njezinu okruženju.  Ta ambijentalnost dat će sigurno posebnost igranim scenama ovog dokumentarnog filma.

Projekt snimanja filma o Duvandžijama ideja je Ivice Perića Maradone iz Ždrimaca, Uskoplje. Perić je dobio zanimljiv nadimak Maradona ne zato što svojim izgledom podsjeća na njega, nego zato što je baratao nogometnom loptom kao Maradona. Nažalost, u ratu je ranjen u nogu te se morao oprostiti od nogometa.

Za Ramski vjesnik Perić je o svojoj produkciji za film kazao: ”Ideja za film je došla od mojih djedova i oca, jer su i oni išli u Hercegovinu po duhan kako bi ga dalje preprodavali i tako zarađivali za život. Zanimljivo je da su do sada uglavnom snimani filmovi o švercu duhanom u Hercegovini. Ovo je prvi slučaj da je Bosna vezana za taj duhan. Ljudi su odavde iz Bosne išli u Hercegovinu i vraćali se sa duhanom. Zamolio sam Josipa Mlakića da napiše scenarij i projekt je dobro podržan od Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i HAVC-a iz Republike Hrvatske.

Ljudi su ovdje preživljavali od šverca duhanom, a mlađi to ne znaju. U filmu ćemo vidjeti kroz koja su sve područja ljudi prolazili i što su sve doživljavali. Započeli smo snimanje u Grudama gdje se najviše duhana i sadilo te smo obavili niz razgovora sa živućim švercerima duhana iz Hercegovine, ali i iz Bosne.

Snimali smo upravo taj put kuda se nosilo duhan. Najviše materijala za film dobili smo upravo od samih sudionika šverca duhanom i pokušavamo praviti rekonstrukciju njihova putovanja i svega što su na tim putovima proživjeli.” Scenarij za film je napravio naš poznati književnik i scenarista Josip Mlakić, također iz Uskoplja.

O svom radu na scenariju Mlakić je za Ramski vjesnik rekao: ”Što se tiče ove teme dosta sam je istraživao. Ali to nije trebalo puno istraživati jer mit o švercu duhanom živi u svim ovim krajevima, od Hercegovine, pa preko Rame i sve do Srednje Bosne odakle su ljudi odlazili u Hercegovinu po duhan i krijumčarili ga, jer je to jedno vrijeme bio jedini način opstanka za pojedine ljude. U tim istraživanjima naišao sam na dosta zanimljivih podataka. Jedan od takvih je da je tog hercegovačkog duhana koji se švercao bio ljubitelj i Staljin.

Nedavno sam čuo i da je ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov ljubitelj hercegovačkog duhana”. Za pripremu scenarija Mlakić je istraživao povijest sadnje duhana na ovim prostorima, dolazak duhana u Europu i ove krajeve u 17. stoljeću kada se pojavio. Zanimljivo je da je u tim prvim danima pojave duhana u nekim europskim zemljama bila propisana smrtna kazna za uživanje u njemu.   ”Do sada je snimljeno sve od samog početak, od sadnje, branja i sušenja duhana i razgovaralo se sa jako puno sudionika tih događanja.

To su mahom ljudi u kasnoj životnoj dobi i čini mi se da smo se za ovaj film odlučili u posljednji čas. Sniman je također i dio razgovora u Uskoplju s ljudima koji su se time bavili. Završne scene su ovdje, jer su putovi išli preko Vrana, Draševa, Raduše i Vranice, a odatle dalje”, kazao je Josip Mlakić o dosadašnjem snimanju filma. Projekt snimanja filma duhanskih putova dobio je podršku iz Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i dio sredstava stigao je iz Hrvatskog audio-vizualnog centra.

Na taj način financijska konstrukcija za ovaj film je zatvorena. Snimatelj filma je većim dijelom Mirko Pivčević, poznati hrvatski snimatelj koji radi sa Kristijanom Milićem, Arsenom Oremovićem i nizom drugih hrvatskih i svjetskih redatelja. Određene scene je snimao i Zdenko Jurilj koji je do sada snimio cijeli niz dokumentarnih filmova među kojima se izdvaja Bijeli put. Ovaj film je nedavno premijerno prikazan. Tu je i njegov film Dom koji je na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu dobio specijalno  priznanje žirija. Statisti za film su uglavnom iz Uskoplja.

Drugi dio ekipe je iz producentske kuće Kadar iz Širokog Brijega gdje će se film, najvjerojatnije i montirati sa kompletnom postprodukcijom. Budući da je riječ tek o snimanju još se ne može govoriti o tome gdje će biti i kada prikazan ovaj film. Ovo snimanje na Jaklićkoj planini još jednom je pokazalo da ovakve lokacije u Rami mogu ponuditi originalnu scenografiju bez bilo kakvih kulisa. Dodajmo ovome da je na Draševu snimljen jedan od najvećih filmskih kadrova u duljini od pet kilometara koji je napravi Veljko Bulajić u filmu ”Neretva”.

Hercegovački proizvođači duhana traže od države da se ponovo otvore otkupne stanice

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari