Pratite nas

Najave

Spomen na patnju žrtava jugokomunističkih ubojstava u Maceljskoj šumi

Objavljeno

na

U spomen žrtvama u ime istine – Macelj 4. i 5. lipnja 1945. – povodom 72. obljetnice komunističkih zločina u Maclju u crkvi Muke Isusove u nedjelju 4. lipnja 2017. održat će se u 16,00 sati molitva Križnog puta, u 17,00 sati sveta misa.

Predvodi pomoćni biskup msgr. Mijo Gorski za sve žrtve križnih puteva i maceljske mučenike.

Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina 1992. u Maceljskoj šumi istražila je 23 jame. Posmrtni ostatci više od tisuću osoba pokopani su u zajedničkoj grobnici pokraj crkve Muke Isusove u Maclju.

Prema procjenama u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba.

Godine 1945. završetku Drugog svjetskog rata jugokomunistička vojska provodila je zvjerstvo nad tisućama ljudskih žrtava koje su doživjele nepravedan i brutalan prekid ovozemaljskog života poradi političkih interesa i komunističke ideologije.

I ove godine, prve nedjelje u mjesecu lipnju u Donjem Maclju u crkvi Muke Isusove obilježit će se spomen na patnju žrtava jugokomunističkih ubojstava u Maceljskoj šumi.

Prijevoz u organizaciji agencije Sv. Petar Putnik –> http://www.svpetar-putnik.com/details.php?put_id=50

Također, Udruga Macelj poziva na praizvedbu dokumentarnog filma Macelj – Titovo stratište redateljice Nade Prkačin.

Proizvodnja Laudato Tv & Udruga Macelj 1945.

ZAGREB četvrtak 1. lipnja 2017. u 20,00 CineStar Branimir centar

KRAPINA petak 2. lipnja 2015. u 20,00 Dvorana pučkog otvorenog učilišta Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13

VARAŽDIN ponedjeljak 5. lipnja 2015. u 20,00 Dvorana Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3

Ulaz slobodan.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i jugokomunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo.

U Macelju se nalaze i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, zajednički ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. Surovo stratište Macelj posve je nepoznato za hrvatsku javnost. Film Macelj Titovo stratište razotkriva upravo tu strašnu istinu.

Snimatelji: Andrej Bunić; Ivan Lovrić; Josip Ninković
Montažer: Ivan Lovrić
Grafika: Nikola Uroić
Glazba: Željko Barba

Scenaristi: Nada Prkačin; Damir Borovčak
Režija: Nada Prkačin
Producenti: Ksenija Abramović; Dr. Stjepan Bačić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Dođite na promociju knjige: “General Praljak”

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ima čast pozvat Vas u utorak 21. studenog 2017. godine u 19 sati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb na predstavljanje knjige dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića GENERAL PRALJAK.

O knjizi će govoriti mons. dr. Vlado Košić biskup sisački, ugledni novinar i publicist  Mate Kovačević,  akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Miroslav Međimorec i akademik Josip Pečarić.

Voditeljica predstavljanja Zorica Gregurić.

Radujemo se Vašem dolasku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

Objavljeno

na

Objavio

“Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” naziv je knjige čija će se promocija u organizaciji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta održati u Kristalnoj dvorani hotela Westin u utorak 14.studenoga s početkom u 18:00sati.

Knjiga prikazuje povijesni kontekst i neposredne okolnosti nastanka agresije na Vukovar i Hrvatsku, a utemeljena je na osnovu 280 literaturna izvora.

Urednik knjige je Ante-Zvonimir Golem, a izdavanje knjige inicirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

„Htio sam to barem djelomično ispraviti i ispričati priču o bolnici, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima hitne pomoći, logističarima i svima onima koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Zašto svjetionik? Bolnica je nudila spas i utočište, prema njoj se orijentiralo i u nju se s nadom gledalo, posebno na kraju, kada je pao grad. Tada je doista sličila na svjetionik; osamljena, štitila je sve one koji su se u njoj zatekli” piše autor Ivo Lučić.

„Ta ljudska dimenzija obrane Vukovara zanemarena je, zanemareni su liječnici i bolničko osoblje, pa sam odlučio o njima pisati u kontekstu ukupnih povijesnih zbivanja na hrvatskome istoku. Kako je u recenziji knjige o vukovarskoj bolnici.” napisala je dr. Vesna Bosanac.

Uz autora dr.sc. Ive Lučića knjigu će predstaviti Andrija Hebrang, Vesna Bosanac, Darko Vitek i Nino Raspudić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari