Pratite nas

Vijesti

Spomen soba – logor Glina – ‘Da se ne zaboravi’

Objavljeno

na

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije po svom programu “Da se ne zaboravi“, u suradnji s Gradom Glinom
u sklopu obilježavanja Dana Grada Gline, Dana hrvatskih branitelja i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 03. kolovoza 2019. godine u Glini, upriličit će otvaranje

SPOMEN SOBE – LOGOR GLINA” S POČETKOM U 11.30 SATI NA ADRESI  VINOGRADSKA 2 U GLINI (ULAZ S VUKOVARSKE – POKRAJ STANICE ZA
TEHNIČKI PREGLED VOZILA
).

Povodom obilježavanja Dana Grada Gline, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije po svom programu „Da se ne zaboravi“ otvara „Spomen sobu“ u znak spomena na sve ubijene logoraše srpskog koncentracijskog logora Glina, na sve patnje, muke, torture hrvatskih branitelja i civila koje su prošli kroz srpski koncentracijski logor Glina, s ciljem da se „Nikad više ne ponovi i ne zaboravi“.

Srpski koncentracijski logor Glina osnovan je 6. listopada 1991. godine (Naredba general-majora Korurović Dušana, JNA, dok. Str.pov.br.100-100). Logor je nastavio s radom cijelo vrijeme u sklopu tzv. SAO Krajine,  provođenjem velikosrpske agresije na području Banovine od

  1. – 1995. godine.

U “Spomen sobi” je izložena arhivska građa koja dokazuje i upozorava na neljudske uvjete boravka zatočenika, mučenja zatočenih hrvatskih branitelja i civila od 1991. do 1995. godine.

Dokumentarističko izložbeni postav  je podsjetnik na sve žrtve koje su ubijene ne dočekavši slobodu, svoj “Drugi rođendan”, kao i podsjetnik na sve patnje kroz koje su prošli logoraši; zatvarani, mučeni i ubijani u logoru. Isto tako ostat će to podsjetnik i opomena svim budućim generacijama na sve počinjene zločine s ciljem da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi.

Spomen sobu će svečano otvoriti obitelji ubijenih logoraša s Predsjednicom Republike Hrvatske gospođom Kolindom Grabar Kitarović.

 Očekuje se i prisustvo Predsjednika Vlade RH, gospodina Andreja Plenkovića te ministara.

Program obilježavanja 3. kolovoza 2019. godine – Grad Glina

9:30  – Svečano polaganje vijenaca povodom Dana Grada Gline, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Danahrvatskih branitelja (Spomen obilježje Suza, Ulica Tomislava Roma)

10:00 – Svečana Sjednica Gradskog vijeća Grada Gline ( Hrvatski dom, S. i A. Radića 10)

11:00 – Svečano otkrivanje i blagoslov spomenika u čast prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ( Trg dr. Franje Tuđmana)

11:30Svečano otvorenje „SPOMEN SOBA – LOGOR GLINA“ (Kaznionica u Glini, Vinogradska 2 – ulaz s Vukovarske ul.)

12:00 –  Obilazak mjesta predaje tzv. 21. kordunskog korpusa srpske vojske i pobjede OS RH u Domovinskom ratu (kod tenka, Gornji Viduševac)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Plenković predao potpise za izbore u HDZ-u

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je u središnjici stranke predao potpise za kandidaturu u sklopu predstojećih unutarstranačkih izbora.

– Da budem precizan, budući da vas zanima koliki je broj potpisa, naši su članovi prikupili za Olega Butkovića 36.390 potpisa, za Zdravku Bušić 33.256, za Branka Bačića 33.442, za Ivana Anušića 35.115, za Tomu Medveda 38.909, a za mene 45.792 – kazao je.

Na pitanje što ako Miro Kovač dobije izbore i kako će teći suradnja u HDZ-u, premijer je kazao da njegov tim ide u smjeru da pobijede kao tim na izborima.

– Imamo široku platformu za sve članove, uvjereni smo u pobjedu. Što se tiče svih naših članova i članica, nastupamo tako da vodimo računa o njima, poštujemo tuđe mišljenje, drugačiji stav i nakon izbora moramo biti jedinstveni – kazao je.

Komentirao je i napad slovenske vlade na hrvatsku, odnosno izjavu slovenskog ministra zdravstva Aleša Šabadera koji se žestoko obrušio na mjere koje zbog koronavirusa poduzimaju hrvatska policija i epidemiolozi na granici prema Sloveniji jer, kako kažu, nastaju zastoji i kolone.

– Nisam nešto to dramatično doživio. Ne znam je li to bio zadnji tweet odlazeće Šarecove vlade – kazao je premijer.

Na pitanje ugrožavaju li takve mjere gospodarstvo, premijer je kazao:

– Sjećam se tvrdog šengenskog režima kada su bile kolone, a to je bilo objašnjeno kao normalne kontrole. Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, to je dobro za Hrvatsku i Sloveniju. Pristupili smo mjerama koje smatramo da su potrebne. Radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnog zdravstva i na zdravstvenoj sigurnosti naših građana – kazao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Na popisu nestalih 1871 osoba, 526 iz Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno

na

Objavio

Na popisu nestalih trenutno se nalazi 1871 osoba iz Domovinskog rata od kojih je 526 iz Vukovarsko–srijemske županije, rečeno je u četvrtak u Vukovaru na tribini o nestalim osobama, gdje je nedostatak informacija i dalje označen kao najveći problem u potrazi na nestalima.

Na tribini “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“ navedeno je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno provode probna iskapanja na tri lokacije.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić kazao je kako je u posljednja tri mjeseca na području te županije ekshumirano 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica.

Istaknuo je kako je u mandatu ove Vlade pronađeno 109, a identificirana su 173 posmrtna ostatka na razini cijele Hrvatske, dok je u prošloj godini ukupno ekshumiran i identificiran 71 posmrtni ostatak.

Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava naglasio je kako rješavanje pitanja nestalih osoba nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, već se radi o pitanju koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na vladu ili opciju koja je na vlasti.

Penava: Pridobiti Srbiju na dostavljanje točnih podataka o nestalima

“To smo nažalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom, no pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo”, poručio je Penava.

Ako je pitanje nestalih postavljeno kao prioritet, istaknuo je, onda se prema toj problematici tako treba i odnositi te pokušati pridobiti Srbiju za puno bolju suradnju, “dostavljanje točnih podataka za koje znamo da ih Srbija sigurno ima”.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” Manda Patko ocijenila je kako se u posljednje tri godine dosta radi na pronalaženju grobnih mjesta nestalih iz Domovinskog rata, ali i ustvrdila kako se ključ tog problema nalazi u Beogradu.

Predsjednica Udruge zatočenih i nestalih “Hrvatska majka” iz Vinkovaca Spomenka Kušić upozorila je kako u toj udruzi već godinama nije bilo braniteljskih pokopa, ali je bilo dosta pokopa roditelja nestalih branitelja koji nisu dočekali istinu o svojim najmilijima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari