Connect with us

Herceg Bosna

Spomenik žrtvama komunističkog režima

Objavljeno

-

Otočac – U mjestu Tupale kod Sinca na području Otočca danas je otkriven prvi spomenik žrtvama komunističkog režima u Hrvatskoj.

Dogodilo se to točno godinu nakon što je donesen Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koji provodi istoimeno Povjerenstvo koje vodi ministar branitelja Predrag Matić. Izrazio je ponos što ova Vlada realizira ono što su svi u demokratskoj Hrvatskoj pokušavali, a posljednjih sedamdesetak godina namjeravali.- Ono što smo narodu obećali, to smo i napravili, unatoč sumnjama mnogih.

Ovo je jedno humano i civlizacijsko pitanje. Svaka žrtva zaslužuje mjesto posebnog pijeteta. Kako što su crni obelisci spomenici žrtvama u Domovinskom ratu tako su ove kocke spomenici žrtvama totalitarnih režima – rekao je ministar Predrag Matić naglasivši da neće stati sve dok ne obilježe sva mjesta stradavanja nevinih, te da novac neće za tako nešto biti upitan unatoč teškoj gospodarskoj situaciji.
Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je da je ovo civilizacijska i ljudska gesta, “gesta demokratske vlasti da se na zdravim temeljima i vrijednostima ispravi povijesna nepravda”.
Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a čestitao je, kako je rekao, Vladi koja je politički i moralni sljednik komunističkog režima što je imala hrabrosti za ovako nešto, a onda je poveo molitvu jer je lokalni svećenik ignorirao događaj. Na pitanje zašto nisu došli predstavnici Crkve ministar Matić rekao je kako su na ovo obilježavanje bili pozvani svi, a došli su oni koji su htjeli, ljudi dobre volje.- Član našeg Povjerenstva je i član Biskupske konferencije, a zašto nema lokalnog svećenstva morate pitati njih – rekao je Matić.
Ivan Zvonimir Čičak tada je stao pred novinarske mikorofone uputivši poruku ličkom biskupu Mili Bogoviću, ali i javnosti.- Recite biskupu i svećenicima da oni nisu crkva, nego mi vjernici. Gdje smo dvojica u Njegovo ime, tu je crkva. I neka se ugledaju u papu Franju kazao je Čičak.- Samo istina nas može osloboditi, a ne podjele. Sudionik sam svih političkih događanja od 1966. godina do danas i mogu reći da ovaj narod nikada nije podijeljen kao što je danas – zaključio je Čičak.
Spomenik u Tupalama posvećen je petnaestoro strijeljanih mještana u rujnu 1946. godine.
[vsw id=”uiTjNZYv6R0″ source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]
[vsw id=”eziOtdW-tHM” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]
slobodnadalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas