Connect with us

Iz Svijeta

Sporazum o brexitu ponovno u britanskom parlamentu

Objavljeno

-

Britanski zastupnici u utorak će ponovno glasati o sporazumu o brexitu kako su ga dogovorili premijerka Theresa May i EU. Pred njima je povijesna odluka hoće li ga podržati ili za manje od tri tjedna riskirati kaotičan izlazak iz EU-a.

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je prije dva mjeseca taj sporazum velikom većinom glasova i poslao May u Bruxelles da o njemu ponovno pregovara.

Europski čelnici odbacili su njezine zahtjeve, a u pregovorima između britanskih i europskih dužnosnika i dalje nema pomaka.

Ako britanski zastupnici ne prihvate sporazum i ako se ne dogovori produljenje pregovora, Britanija će morati izići iz EU-a 29. ožujka, nakon 46 godina članstva, što će izazvati velike poremećaje na obje strane.

Dužnosnici su ovaj vikend nastavili pregovore o nekoj vrsti pravnih jamstava koja bi mogla uvjeriti britanske zastupnike da podrže sporazum. May bi mogla i sama u posljednji trenutak ponovno posjetiti Bruxelles bude li potrebno.

No malo ih očekuje da bi mogla izboriti značajnije ustupke prije glasanja u utorak, pa May umjesto toga nastoji podsjetiti zastupnike što je u igri.

U govoru u petak upozorila je tako da bi, kada bi ponovno odbacili njezin sporazum, izazvali “krizu”.

“Podržite ga i Ujedinjeno Kraljevstvo će izići iz Europske unije. Odbacite ga i nitko ne zna što će se dogoditi”, kazala je.

“Možda nećemo napustiti EU još mjesecima. Mogli bismo otići bez zaštitnih mjera koje sporazum predviđa. Možda nikada nećemo otići.”

Prijetnja pobune kabineta zbog mogućeg brexita bez sporazuma prisilila je May da pristane da će, ako njezin sporazum bude ponovno odbačen, zastupnici ovaj tjedan moći glasati i o mogućnosti brexita bez sporazuma (u srijedu) te o odgodi brexita (četvrtak).

Govoreći u Grimsbyju, ribarskoj luci na Sjevernom moru koja je na referendumu 2016. glasala za izlazak iz EU-a, May je zatražila od Bruxellesa da još jednom pokuša postići dogovor.

“Odluke koje Europska unija donese u idućih nekoliko dana imat će velik utjecaj na rezultat glasanja”, kazala je.

Pregovori se vode o tzv. “backtopu”, zaštitnom mehanizmu kojim se želi osigurati da će granica na irskom otoku nakon brexita ostati otvorena.

Britanija bi po tom aranžmanu ostala u carinskoj uniji s EU-om i nekim dijelovima zajedničkog europskog tržišta dok se i ako se ne pronađe drugi način, kao što je sporazum o trgovini, kojim bi se izbjegle granične kontrole.

Mnogi britanski zastupnici strahuju da je to zamka zbog koje bi ostali vezani uz EU, no Bruxelles je odbacio prijedloge da se trajanje mehanizma vremenski ograniči ili da se dopusti njegovo jednostrano raskidanje.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier ponovio je u petak da bi Unija mogla ponuditi pravno obvezujuću izjavu u kojoj bi se potvrdilo da je “backstop” samo privremeno rješenje.

Sporazum o razdruživanju u siječnju je odbacila većina od 230 zastupnika i, iako je nekoliko zastupnika u međuvremenu promijenilo mišljenje i sada podržavaju sporazum, još nema naznaka da je među zastupnicima došlo do velikog zaokreta.

Oporbena Laburistička stranka i dalje mu se protivi, čak i ako je May nastojala pridobiti pojedine zastupnike obećanjima o zaštiti radničkih prava i dodatnim novcem za siromašne gradove.

Ako sporazum u utorak bude ponovno odbačen, zastupnici bi u srijedu trebali glasati o brexitu bez sporazuma, a u četvrtak o odgodi brexita.

May nudi mogućnost “kratke, ograničene” odgode, ali je sama protiv toga, upozoravajući da će zastupnici naposljetku ipak morati donijeti odluku o budućnosti zemlje.

Bilo kakvu odgodu morali bi odobriti čelnici 27 država članica EU-a, koji se sastaju na summitu u Bruxellesu 21. i 22. ožujka, tjedan dana prije dogovorenog datuma brexita.

Istaknuta laburistička zastupnica Emily Thornberry kazala je za The Times od subote da će njezina stranka podržati kratku odgodu brexita, ali ne dulje od srpnja.

Laburisti su kazali da bi mogli podržati održavanje drugog referenduma na kojem bi odluka o brexitu mogla biti poništena.

No Thornberry je odbacila nagađanja da će podržati sporazum pod uvjetom da se održi drugi referendum. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas