Sporna odluka Vlade RS-a službeno stupila na snagu

0

”Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske i službeno je stupila na snagu i može se primjenjivati.

Ova odluka, koja je izazvala nezadovoljstvo stranaka u Federaciji BiH, te poziv OHR-u da reagira, jučer je i službeno objavljena u Službenom glasniku RS”, prenosi Fena.

željka-cvijanovićOdluku o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske usvojila je Vlada RS-a na sjednici 17. travnja.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je tada da se donošenjem odluke prvenstveno vodi računa o sigurnosnom aspektu, kao i da je odluka privremenog karaktera i važit će do donošenja zakona o prebivalištu.

Prema njenim riječima, odlukom je propisano da je lice koje prijavljuje prebivalište dužno da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su u skladu se europskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

”Odluka ima privremeni karakter, dok se ne donese zakon koji će to regulirati na jedan detaljan i adekvatan europski način, a zakon koji nije prošao na bh. nivou je upravo tako i rađen, i u skladu je sa europskim principima”, ustvrdila je Cvijanović.

Ona je dodala da se ista ovakva odluka, iz 2010. godine, a izmijenjena u tijeku prošle godine, primjenjuje u Brčko Distriktu.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je prije dva dana novinarima u Sarajevu da će OHR reagirati nakon što vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji tog bh. entiteta.

”Ovu odluku još niko nije vidio niti pročitao zbog čega je teško komentirati nešto što još nismo vidjeli. Sigurno, kada bude objavljena u Službenom listu, bit će reakcija OHR-a, ali nje još nema u Službenom listu”, kratko je kazao Inzko.

Inače glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić ranije je Agenciji FENA kazao da je jednostrani korak poduzet u vezi sa osjetljivim pitanjem prebivališta veoma zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju.

”Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine”, kazao je Subašić tada.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić ranije je pozvao ustavne sudove, domaće institucije te Inzka da adekvatno reagiraju na ovu odluku.

Također, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije je ocijenio da je Odluka Vlade RS-a protuzakonita, “antidejtonska” i diskriminirajuća i mora biti zaustavljena izražavajući očekivanje da će se Inzko aktivirati i početi reagirati na ovakve stvari, dodajući da je Inzkova pasivnost ohrabrila Vladu RS-a da donosi neustavne odluke.

Reagirao je i ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija podcrtavajući da odluka nema pravno djelovanje jer je prebivalište u nadležnosti države dodajući da će Inzko prepoznati o čemu se radi.

kamenjar.com

 

facebook komentari