Connect with us

BiH

Spremna nova velika koalicija za izbore 2022, cilj je smjena SDA s vlasti

Objavljeno

on

Blok političkih stranaka iz BiH koji je ostvario značajan uspjeh na lokalnim izborima održanim u toj zemlji u studenom 2020. nastupit će zajedno i na općim izborima najavljenim za 2022. i očekuje uvjerljivu pobjedu nad SDA, najavio je u srijedu jedan od čelnika tog bloka Elmedin Konaković.

Na stranačkoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Konaković koji je na čelu stranke Narod i pravda (NiP) potvrdio je kako blok osnovan radi nastupa na prošlogodišnjim lokalnim izborima nastavlja zajednički djelovati te će nastupiti kao koalicija na izborima 2022. kada će se birati nove županijske i entitetske vlasti kao i ona državna.

Uz NiP u tom su bloku Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) a Konaković je najavio kako će im se u koaliranju pridružiti još neke stranke pa zajedno očekuju uvjerljivu pobjedu na narednim izborima. Neizravno je naznačio kako očekuju prije svega potporu bošnjačkog biračkog tijela.

“Dragan Čović i Milorad Dodik moraju biti svjesni da će 2022. godine imati potpuno drugačije pregovarače”, kazao je Konaković.

Dodao je kako još nije odlučeno hoće li blok imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH ali je istaknuo kako se pobjeda takve osobe već sada može smatrati zajamčenom.

Koalicija poznata i kao “četvorka” od utorka je preuzela vlast u Sarajevskoj županiji poslavši Stranku demokratske akcije (SDA) u oporbu.

Najbogatijom županijom u Federaciji BiH sada upravlja vlada u kojoj je većina ministara iz NiP-a no na čelu joj je Edin Forto iz Naše stranke.

Predsjednik te stranke Peđa Kojović također je potvrdio kako je razrađen plan zajedničkog nastupa na narednim općim izborima s ciljem promjene stanja u cijeloj državi.

“Četvorka je ‘armirana’ i kako se okrećemo 2022. biće još čvršća jer je vode ljudi koji su svjesni da moramo promijeniti stanje u BiH ako ne želimo da budemo pejzaž, teritorij bez ljudi”, kazao je Kojović za televiziju N1 dodajući kako će Hrvatima, Bošnjacima, Srbima i manjinama biti bolje samo ukoliko bude bolje ukupno stanje u zemlji.

Stranke koje čine “četvorku” različitih su ideoloških profila no njihovi čelnici tvrde kako to neće biti zapreka zajedničkom djelovanju čiji je cilj dovesti do važnih promjena u državi.

NiP su formirali uglavnom bivši članovi SDA nezadovoljni politikom koju je vodio njen vrh predvođen Bakirom Izetbegovićem no ostali su svjetonazorski bliski najvećoj bošnjačkoj stranci.

Naša stranka sebe definira kao liberalnu političku opciju a SDP je na tragu tradicionalne socijaldemokracije. (Hina)

Bakir Izetbegović: Hrvatska i Srbija dužne su nam milijarde KM

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari