Pratite nas

Komentar

Spremne optužnice za više od 640 Hrvata, Što će učiniti Hrvatska?

Objavljeno

na

Hrvatska je nedugo nakon ulaska u EU pomogla BiH da stekne uvjete za podnošenje kandidature za članstvo tako što je unutar Vijeća EU modificirala kriterije koji su pred BiH stavljani kao preduvjet za pomak.

Može li ta činjenica danas pomoći desetorici bivših pripadnika HVO-a uhićenih u Orašju, koji imaju i hrvatsko državljanstvo? U hrvatskoj Vladi, kako neslužbeno doznajemo, nadaju se da može pa zato i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier naglašava da će Hrvatska “ustrajati u politici potpore europskom putu BiH”. No ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u izjavi za N1 otvoreno poručuje da europski put, po njegovu shvaćanju, podrazumijeva upravo ovakve istrage, piše Davor Ivanković/VečernjiList

– Uvjeren sam da nitko od BiH neće tražiti da ne procesuira one koji su odgovorni za ratni zločin zbog europskog puta jer to jednostavno nije europski standard – rekao je Crnadak, ministar iz srpske kvote.

Premijer Andrej Plenković smatra da europski put BiH uključuje ne samo provođenje socioekonomskih reformi nego i da bi politički lideri u BiH trebali započeti razgovore o ustavnoj reformi u kojoj će se poštovati načelo federalizacije. Ta dva pojma – socioekonomske reforme i federalizacija – možda zvuče nejasno, ali u njima se kriju dva svijeta, dva pristupa problemu uređenja BiH. Dugo je EU imao jedan pristup prema BiH, koji se temeljio na ciljanoj promjeni ustavnih odredbi (kako bi se implementirala presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci) kao prvom koraku na putu prema EU. Kako se nitko unutar BiH nije mogao dogovoriti o ustavnim promjenama, BiH je stajala na mjestu. No onda je EU u studenom 2014. – zahvaljujući inicijativi koja je formalno bila njemačko-britanska, ali je započela prijedlozima Hrvatske – usvojio novi pristup prema BiH koji se temelji na socioekonomskim reformama.

Umjesto početnog velikog, od BiH su se na europskom putu počeli tražiti mali koraci.

Ipak, tada su hrvatski europarlamentarci (ne samo Plenković i Stier nego i Tonino Picula iz SDP-a i Jozo Radoš iz HNS-a) ugradili u rezolucije EP-a federalizam kao princip za ustavne promjene u BiH. To je bilo posebno važno jer se time u rezoluciji EP-a ponavljalo nešto slično onome što je usvojeno u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, kojom su bh. Hrvati tražili ustavno preuređenje BiH iz dva entiteta u četiri nove federalne jedinice.

No to što je spomenuto u neobvezujućoj rezoluciji EP-a nikad nije pretočeno u zaključke Vijeća EU koji imaju najveću političku težinu u EU. Plenković i Stier, sada kad predstavljaju hrvatsku Vladu u Vijeću EU, imaju plan nastaviti ono što su započeli u EP-u i poticati rješenje koje donosi i stvarnu jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH. No sada će na tom planu, koji nikad nije izgledao lak, morati raditi u kriznim okolnostima. SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula jučer je izjavio da se nada da uhićenja HVO-ovaca imaju pravnu pozadinu, a ne politički pokušaj da se skrene pozornost s obveza koje BiH ima na reformskom putu prema EU. – Volio bih, zbog BiH, da uhićenja imaju isključivo pravnu pozadinu – kaže Picula.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari