Connect with us

BiH

Spriječen plan bošnjačkih stranaka za Stolac

Objavljeno

-

Ovogodišnji lokalni izbori, osim zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka na prostoru nacionalno ugroženih općina središnje Bosne i Posavine, donose i jednu specifičnu situaciju na jugu Hercegovine, točnije u Stocu, gdje su hrvatske stranke koordiniranim nastupom odlučile ići sa što više pojedinačnih listi za Općinsko vijeće kako bi spriječile plan bošnjačke političke elite za preuzimanje većine u Općinskom vijeću. Razlog?

Trenutačno važeća izborna pravila postavljena su tako da bi omogućila neovisnim bošnjačkim kandidatima, unatoč znatno manjem broju bošnjačkih birača, osvajanje većine u Općinskom vijeću ako bi sve hrvatske stranke išle s jednom listom, piše Večernji list BiH.

Pojedinačni nastupi

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković u razgovoru za Večernji list objasnio je na koji su način stranke HNS-a u startu onemogućile ovaj plan te zbog čega vjeruju kako će nakon lokalnih izbora Hrvati zadržati većinu u Općinskom vijeću.

“S bošnjačke strane napravljen je plan da preko neovisnih kandidata pokušaju osvojiti Općinsko vijeće. U tu svrhu prijavili su 12 neovisnih kandidata bez političkih subjekata. Plan je bio sljedeći; da smo mi Hrvati išli s jednom listom ili dvjema, naših 4500 glasova ne bi bilo dovoljno za većinu. Jer bošnjačkih 3000 glasova, ako se pojedinačno raspodjele na devet mandata, jamče bošnjačku većinu u Općinskom vijeću”, naglasio je Bošković.

Zbog toga su sve hrvatske političke opcije, bilo da je riječ o strankama bilo da se radi o neovisnim kandidatima, odlučile biti jedinstvene, i to tako da će ići pojedinačno kako bi raspodjelom glasova osvojile većinu u Općinskom vijeću, potvrdile rezultat s prethodnih izbora, a možda dobile i još koji mandat više. U ovom je trenutku jasno da će biti 10 listi u Općinskom vijeću s hrvatskog političkog spektra.

S druge strane, sve hrvatske opcije podržat će zajedničkog kandidata za načelnika općine Stolac. Inače, nakon proteklih izbora u ovom gradu HDZ BiH ima osam mjesta u Općinskom vijeću, Inicijativa za Stolac sedam, Hrvatska koalicija za Stolac jedno mjesto, a mjesto u Općinom vijeću osvojio je i neovisni kandidat Vidoje Maslać.

Inače, rok za podnošenje kandidacijskih listi za ovogodišnje lokalne izbore počeo je teći u srijedu te prolazi u znaku intenzivnog rada hrvatskih političkih predstavnika u onim lokalnim sredinama gdje će stranke Hrvatskog narodnog sabora ostvariti jedinstvenu strategiju nastupa na izborima, bilo kroz zajedničke kandidate za načelnike bilo da je riječ o listama za općinska vijeća. Sve se aktivnosti vode odlukom Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora koje je došlo je do jedinstvenog zaključka i odluke o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na lokalnim izborima, pri čemu se ta odluka posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja. Formiranje listi za općinska vijeća, tamo gdje će te liste biti zajedničke, radi se uz dogovor.

Načelničke pozicije

Primjer je Zenica gdje su dva HDZ-a uspjela dogovoriti koalicijsku listu za Gradsko vijeće, što bi trebalo rezultirati situacijom u kojoj će hrvatski narod ovog kraja imati svog legitimnog predstavnika u općinskoj vlasti. U Vitezu su Hrvati dogovorili da će podržati zajedničkog, koalicijskog kandidata za načelničku poziciju, a isto će biti izuzetno važno i u nekim drugim sredinama. To posebno vrijedi za Busovaču gdje postoji realna mogućnost osvajanja načelničke pozicije, ali i Novi Travnik, piše Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas