Pratite nas

SR Njemačka planira aktivniji diplomatski angažman na rješavanju krize u BiH,

Objavljeno

na

Čim se utišaju nogometne “vuvuzele”, završe ljetni godišnji odmori (za one koji u ovoj državi nešto rade), eto zvukova političkih bubnjeva. Predizborni zvukovi odjekivat će cijelom BiH, od suhog Neuma do poplavljene Posavine.

Angela_Merkel_627_344Povučeni pred nogometnom groznicom, kojom su ovih dana zaraženi i najzagriženiji nogometomrsci, političari u tišini akumuliraju energiju. U tajnosti pišu govore, analiziraju predizborne strategije, s tolikim žarom i voljom na kojoj bi im pozavidjeli i Safet Sušić i Niko Kovač. Slažu se političke koalicije, traže se najjači igrači, od čega će ovisiti tko će spremniji istrčati na blatnjav bh. “predizborni teren”.

Koriste se sve moguće dopuštene i nedopuštene taktike. Sastavi se kao i na Mundijalu u Brazilu kriju do posljednje minute kako politički protivnik slučajno ne bi saznao kojom taktikom i igračima ulaze u političku arenu. Licitirat će se tada svim i svačim, pa i nedavnim katastrofalnih poplavama koje su kao i ratu pomjerile i biračku bazu. Tražit će se krivci, isticati imaginarni pozitivci. Birači iz poplavama pogođenih područja uvjeravat će se kako će za njihova mandata teći med i mlijeko, a ne blatnjava rijeka s tonama otpada i ostacima urušenih mostova. Forsirat će se priče o obnovi, novim radnim mjestima, otvaranju masovnih radova na obnovi kuća, porušene infrastrukture…

U tom i takvom političko-društvenom kolopletu Brazil i nogomet, isto kao i poplave, bit će brzo zaboravljeni. Na klupi za pričuvu neće kao što su to godinama radili sjediti ni predstavnici međunarodne zajednice čija je pogrešna politika i analitička procjena izravno ili neizravno stvorila ambijent i državu u kojoj su politika i političari veće “face” od Papetovih nogometnih izabranika. Njihovoj odluci da konačno s klupe za pričuve istrče na “kvrgavi” bh. teren kumovali su događaji iz Ukrajine, ali i masovni nasilni prosvjedi u BiH iz veljače ove godine.

Kako na svojim granicama ne bi gledali za nekoliko mjeseci ukrajinski scenarij, čelnici Europske unije, na inicijativu nekoliko manjih članica, prije svega Hrvatske, odlučili su se ove predizborne godine pozabaviti stanjem u BiH. Iako je izborna godina sklizak teren za strano miješanje u BiH, njemačka kancelarka Angela Markel, odlučila je, kako stižu neslužbene informacije, prva degažirati loptu s terena EU-a o kojoj bi se možda kasnije moglo dugo pričati. Oprezna njemačka dama nije kao njeni prethodnici iz Washingtona, Londona, Bruxellesa…, krenula oštrom retorikom o nagloj promjeni taktike, promjeni cijele ekipe u BiH, pa i uništenju matrice koja se zove Daytonski sporazum, a na kojoj svih ovih godina BiH pliva i proživljava teške političke i ekonomske poraze.

Ona je njemački pragmatično krenula s pričom o investicijama, gradnji infrastrukture, obnovi kuća, borbi protiv korupcije… “Savezna Republika Njemačka, kao vodeća europska sila, već od jeseni ove godine planira aktivniji diplomatski angažman na rješavanju krize u BiH, a prvi korak je velika konferencija o zapadnom Balkanu najavljena za 28. kolovoza ove godine”, podnaslov je jednog teksta preko kojeg bh. mediji najavljuju Merkelin angažman u BiH. Od posljednjih razgovora o reformskim procesima u BiH prošlo je relativno malo vremena, ali se jako puno krupnih stvari dogodilo u bližem i širem bh. okruženju.

Evo ih samo nekoliko: to su izbori u Srbiji, ukrajinska kriza, zatopljenje odnosa između Srbije i Kosova, jača politička angažiranost Hrvatske po pitanju zaštite hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH, pa i katastrofalne poplave. Kad se tome doda podatak da BiH nije više u velikom političkom fokusu Amerike,koja ima ozbiljnih problema diljem svijeta, ali i u svojoj ekonomiji, jasno je da će neke stvari morati zbog sebe same gurati Europska unija. Kad to radi njena najjača članica, onda se nadati nekom rezultatu, nakon dugih niza godina političkog posta, svađe, bezidejnosti.

Angela Merkel može biti prva koja je na bh. političkom terenu osvojila bodove. Utakmica pred nama do kraja je neizvjesna, samo da ne bude prekida!

ZdenkoJurilj/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Srpska pravoslavna crkva uprla sve svoje snage protiv Marka Juriča

Objavljeno

na

Objavio

“Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici”, rekao je te od hrvatske države zatražio da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda, Marko Jurič u siječnju, prilikom javnog obreda  “posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja”, koje je organizirala Hrvatska pravoslavna crkva  na zagrebačkom Cvjetnome trgu. Od tada počinje njegov sudski progon:

Jučer je protiv mene na Prekršajnom sudu održano peto ili šesto ročište. Zagrebačka policija me progoni i tuži da sam organizirao protuzakoniti skup 6. siječnja 2017. godine kada je Hrvatska pravoslavna crkva na Cvjetnomu trgu održala obred posvećenja vode.

Policija je po prijavi Srpske pravoslavne crkve uprla sve svoje snage kako bi dokazala protuzakonite, opasne i rušilačke namjere tog vjerskog obreda na Cvjetnom. Do sada je ta zagrebačka policija poslala čak pet policajaca koji iz ročišta u ročište siluju činjenice kako bi dokazali svoju optužnicu dostojnu milicijskih pendrekaša propale Jugoslavije.

Spoznaja da ću možda biti osuđen ne boli toliko koliko je bilo mučno gledati te, tzv. hrvatske policajce, koji zajedno s pjevačima četničkih pjesama pušu u isti rog i gaze po istini, pravdi, pravnom sustavu i temeljima hrvatske države. U konačnici, svojim sluganskim ponašanjem pljuju na stradanja Hrvata od četničke ruke u zadnja dva rata i poraća. 
Takvi policajci nemaju pravo nositi časnu odoru hrvatske policije! Napisao je Marko Jurič.

Marko Jurič se ovog časa nalazi na sudu jer je upro prstom u Pupovca

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari