Connect with us

Vijesti

Sramota za Rusiju: Putin na najveću paradu poslao samo jedan tenk

Objavljeno

-

Ruski vojnici otvoreno patroliraju kolonom parade s ručnim ometačima bespilotnih letjelica, vjerojatno štiteći se od potencijalnog ukrajinskog napada UAV-a.

Rusija je danas obilježila 79. obljetnicu Dana pobjede na fašizmom u Drugom svjetskom ratu. U nekoliko gradova diljem zemlje održane su vojne parade, a središnja parada održana je u Moskvi na Crvenom trgu. Okupljenima se obratio predsjednik Vladimir Putin koji je poručio kako su njihove ‘strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti’.

Putin, koji je ovaj tjedan započeo svoj peti mandat na vlasti, rekao je da će Rusija učiniti sve što može da izbjegne globalnu konfrontaciju, ali neće dopustiti da je itko ugrozi. Također je iskoristio govor kako bi poslao poruku ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, pokušavajući ojačati njihov moral dok rat i dalje traje.

Crvenim trgom su prodefilirale tisuće vojnika kao i oklopna vozila. No, u paradi je sudjelovao samo jedan tenk – T34 iz Drugog svjetskog rata. Ista je situacija bila i prošle godine. Na fotografijama iz drugih gradova gdje su se održavale parade moguće je vidjeti tenkove, no također se radi o starijim modelima. Britansko ministarstvo obrane prošle je godine, kada je također na paradi jedino bio prisutan taj tenk, komentiralo kako se ‘sramotan nedostatak tenkova na paradi’ može interpretirati kao još jedan dokaz katastrofalnih gubitaka u Ukrajini.

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022., taj rat smatra dijelom borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon pada Berlinskog zida 1989. zadiranjem u “sferu utjecaja Moskve”, piše Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas