Pratite nas

Reagiranja

Sramotna i opasna presuda Suda BiH protiv Tvrtka Milovića

Objavljeno

na

Nečuvenu presudu donio je Sud BiH – osporili su imenovanje Tvrtka Milovića za urednika dokumentarnog programa na BHT1. U presudi se kaže kako “Milović nije ispunjavao niti jedan od uvjeta natječaja, a to je besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva“.

Objašnjenje je to od kojega se svakom novinaru može samo smrznuti mozak! Naime, da bi bilo tko za bilo koga točno i nedvosmisleno mogao utvrditi da nešto poznaje ili ne poznaje potrebno je uraditi odgovarajuće testove. Kao na fakultetu, vaše znanje se ocjenjuje sukladno rezultatima koje ste pokazali na testovima znanja, piše Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Pouzdano znamo da Milović na Sudu BiH nije ispunjavao nikakve testove i stoga nije jasno temeljem čega je Sud BiH mogao donijeti ovakvu presudu.

No, ono što jest poznato je da je Milović postao žrtva hajke bošnjačko-građanske radikalne javnosti čim se počelo spominjati da će se prijaviti na natječaj za urednika dokumentarnog programa državne televizije. Miloviću je zamijerano sve i svašta, a najviše to što je upozorio da se uveličava broj djece stradale tijekom rata u Sarajevu. To je odmah označeno kao fašizam. Ta kako će drugačije?

Milović je naime dirnuo u omiljenu bošnjačku disciplinu – friziranje broja žrtava da bismo danas bili što jadniji i što veće žrtve pa da temeljem toga izvlačimo neki kapital od stranaca. I to im jako dobro ide. Zato je Milovićeva opaska bila opasna za bošnjačko-građansku javnost. Kao da ima neke razlike između jednog uzaludno nevino stradaloga čovjeka i cijelog čovječanstva…

Spomenuta hajka bila je žestoka – vodili su je bošnjački radikali šešeljevskog tipa poput Emira Suljagića i njegovih satelita okupljeni po opskurnim portali, ali i mainstream portali poput Klixa a jedna takva „veličanstvena hajka“ nije naravno mogla proći ni bez Federalne TV. Posebna je tu uloga bila portala Klix čije su stranice s komentarima bile pravo „blago“ mrziteljskih komentara, poziva na linč i ubojstvo ne samo Milovića nego Hrvata općenito. I Srba također.

Stvar je vrhunac doživjela kad se u priču uključila strukovna novinarska udruga BH novinari. Riječ je o udruzi koja bi trebala voditi računa o zaštiti novinara i novinarske neovisnosti kao i zaštiti same profesije. Međutim, umjesto da kolegu štite od hajke i poziva na linč, oni su se aktivno uključili u hajku.

BH novinari su čak tužili BHT Sudu BiH zbog imenovanja Milovića a Sud BiH je imenovanje osporio.

Objašnjenje je, kako smo vidjeli, naprosto debilno.

No, nije Milović kriv zbog nepoznavanja „novinarskog kodeksa, uređivačkih načela i svjetskih standarda novinarstva“ u što nas uvjerava Sud BiH, nego je kriv jer je politički Hrvat koji radi u Sivom domu u Sarajevu.

Milović nikad nije skrivao svoja politička stajališta, nego ih je, kao novinar s integritetom, uvijek jasno artikulirao. Uvijek je upozoravao da bez politički, pravno i ustavno jednakopravnih konstitutivnih naroda (uključujući i Hrvata) ne može biti ni stabilne BiH.

To je njegov glavni krimen.

U Sarajevu čovjek s takvim stavom nema što tražiti. To nam je pokazao i dokazao Sud BiH.

Također, Sud BiH je ovime legalizirao svaku buduću hajku na Hrvate. Umjesto da presuđuje onima koji vode hajke, ova institucija presuđuje žrtvi hajke!

To je previše čak i za BiH.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ministrica Divjak odgovorila biskupu Vladi Košiću

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak reagirala je na prozivke sisačkog biskupa Vlade Košića. Tema – Škola za život.

Biskup se naime u četvrtak tijekom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sisku osvrnuo na aktualni društveni trenutak i tzv. Školu za život te, među ostalim, zapitao je li to ispravan put “ako se ne uvažavaju sugestije stručnjaka, ako se sve više izostavlja odgojni vid a naglašava samo obrazovanje, i to uvođenjem tehničkih informatičkih pomagala, te je li to onda samo tehnicizacija, odnosno informatizacija obrazovnog procesa koji se sve više lišava odgojne dimenzije”.

– Pitamo se kakve bi to trebale biti ‘škole za život’ naše djece i mladih? Mi imamo pravo očekivati da to budu škole za život vječni, za život koji je u kontinuitetu, kako veli mons. Hoser, za život o kojem nam govori današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. No, kako to postići, kako se pripremiti za život vječni, gdje je ta škola u kojoj bi se to moglo naučiti, nastavio je s pitanjima biskup Košić. S tim uvezi, istaknuo je kako je sv. papa Ivan Pavao II. u enciklici “Redemptoris Mater /Majka Otkupitelja” poručio da trebamo poći u “Marijinu školu” – školu molitve, duhovnosti, školu blizine s Kristom.

Ministrica Divjak odgovorila mu je na Facebooku.

“S obzirom na objave vezane uz odgojnu ulogu škole te ulogu moderne tehnologije u obrazovanju valja se podsjetiti da prema hrvatskim zakonima i međunarodnim konvencijama svako dijete ima pravo na obrazovanje.

Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Zadaća je javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen te da omogući djetetu ostvarivanje tog prava.

U pripremi kurikularne reforme vodili smo se spomenutim načelima, a svi su dokumenti pripremljeni u skladu sa Zakonom i temeljem širokih konzultacija sa stručnom i općom javnošću. Osnovni ciljevi kurikularne reforme su osposobiti učenike za bolje suočavanje sa zahtjevima 21. stoljeća u profesionalnom, društvenom i osobnom životu što podrazumijeva da je učenik sposoban rješavati kompleksne probleme i kritički promišljati, učiti i biti inovativan i kreativan, ali i učiti i raditi u zdravoj suradnji s drugima. Cilj je, također, pružiti jednake prilike za kvalitetno obrazovanje svim učenicima u Hrvatskoj.

U kontekstu osposobljenosti za život i rad u 21. stoljeću provodi se i digitalna transformacija škola, koja podrazumijeva digitalizaciju koja je u službi zdravog pedagoškog pristupa i u suglasju s dobi učenika. Bez digitalnih kompetencija, naša djeca neće imati šanse na tržištu rada, a neće imati niti jednake mogućnosti sudjelovanja u društvenom životu 21. stoljeća jer već sada se za većinu servisa predviđa online upotreba.

To pravo na jednake prilike nitko nema pravo djeci oduzeti. Javni školski sustav mora odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.

Škola i Crkva ne trebaju se u svemu slagati, jer svatko ima svoj zasebni resor, kao što ministar i biskup imaju različite nadležnosti i trebaju ih se držati. Naime, zadaća je javnog školstva da svim učenicima osigura jednake prilike za obrazovanje, a samim time i za kvalitetan život u suvremenom svijetu. Međutim, da bi učenici u tome uspjeli moraju naučiti rješavati probleme, kritički misliti, uvažavati druge i drugačije te o domoljublju učiti kroz djela, a ne kroz riječi”, napisala je.

 

Biskup Košić: Marija je uvijek bila naša zaštitnica, odvjetnica, najvjernija Majka, Kraljica Hrvata i osobit ures Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mišetić: Neka Džaferović objasni zašto je Vlada BiH 22. 7. 1995. zatražila hitnu vojnu intervenciju RH radi spašavanja Bihaća

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski odvjetnik Luka Mišetić, koji je na sudu u Haagu branio generala Antu Gotovinu, oglasio se danas na Twitteru povodom tvrdnji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji je ustvrdio da je Peti korpus tzv. Armije BiH branio Hrvatsku, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Šefik Džaferović tvrdi da je “Armija BiH zaslužna za obranu RH” te da žaloste teze “s druge strane da su nas tobože oni oslobađali.”Kada je već tako, neka Džaferović objasni zašto je Vlada BiH 22.7.1995 zatražila hitnu vojnu intervenciju RH radi spašavanja  BiH, posebno Bihaća? – napisao je  Mišetić.

Neka Džaferović objasni zasto zapovjednik petog korpusa Armije BiH tvrdi: “Gotovina je spasio Bihać od Mladićevih granata. Naime, bez operacije “Oluja” Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati