Connect with us

Reagiranja

Sramotno – Izbrisan YouTube kanal s ratnim pjesmama HVO-a

Objavljeno

-

Reagiranje na brisanje YouTube kanala s ratnim pjesmama HVO-a:

Darko Juka je uradio ono što institucije nisu!

Napad na projekt književnika i novinara Darka Juke u sklopu kojeg je, kroz proteklih pet mjeseci, samoinicijativno i bez osobne koristi objavljivao ratne pjesme postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane držimo sramotnim činom izdaje i profiterstva pojedinaca koji su se jednako odnosili i prema svojim dužnostima prema Domovini tijekom rata!

Darko Juka je, kroz svoju karijeru novinara, književnika i kulturnog djelatnika, pa i u sklopu svog današnjeg radnog angažmana, uvijek slijedio visoko postavljenu moralnu ljestvicu i svjedočio poštovanje i naklonost prema hrvatskoj braniteljskoj populaciji. Njegovi tekstovi o HVO-u, Herceg-Bosni i Domovinskom ratu, objavljivani u medijima i u njegovim knjigama, snagom argumentacije i vjernošću svjedočanstva i opisa postali su antologijski i nezaobilazni za očuvanje istine i digniteta Domovinskog rata.

I sam sin hrvatskog branitelja, izdanak obitelji na kojoj je rat ostavio svoje ožiljke, kao dječak je ratnih ’90-ih spašavao pjesme koje su nas bodrile. Brižljivo ih je arhivirao i samostalno digitalizirao da bi im udahnuo novi život u povodu 30. obljetnice ustrojavanja HVO-a. Objavio ih je gotovo 200, oživjevši najdublje emocije hrvatskih branitelja. Uz njih su išli njegovi pronicljivi tekstovi i mnoštvo vrijednih podataka o okolnostima njihovog nastanka.

Profiteri koji su, kalkuliravši i onda i sada, kasniju karijeru gradili s pjesmama koje su daleko izvan hrvatske glazbene tradicije, prijavili su ga za povredu autorskih prava i kanal je, s čitavim neprocjenjivim materijalom, u potpunosti izbrisan. A trebao je objediniti čak 500 ratnih skladbi HVO-a, HV-a i HOS-a na jednom mjestu, kao uspomenu za sve nas i za našu djecu.

Podsjetit ćemo da je Juka plemenito uradio ono što institucije nisu – spasio dio našeg nacionalnog povijesnog blaga!

Oni koji su snimali naše ratne himne redom su se odricali i autorskih i svih drugih prava objavljujući da prihode daruju braniteljima i obiteljima stradalih. Uz mnoštvo onih časnih umjetnika i glazbenika koji se time ponose, nekolicina pojedinaca danas bi najradije pobrisala svaki trag tog vremena i prikrila da su pjevali u čast Herceg-Bosni.

Oštro osuđujući uklanjanje naših pjesama s Interneta, gosp. Juki ovim putem dajemo snažnu javnu potporu iskazujući mu zahvalnost na svemu što radi da bi zabilježio našu povijest, spasio našu arhivsku građu, a posebno jer je javno izrazio spremnost da će sve što je prikupio darovati budućem Muzeju HVO-a. Pozdravljamo njegovu predanost i volju, unatoč i vremenu u kojem živimo i izdajnicima koji na nama profitiraju!

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVNSKOG RATA GRADA MOSTARA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari