Pratite nas

Reagiranja

Srbi će snimati filmove o Jasenovcu, a Hrvati i dalje žalosne komedije!…

Objavljeno

na

Srbi će snimati filmove o Jasenovcu, a Hrvati i dalje žalosne komedije!…”Za film već osigurano najmanje 20 milijuna eura”…

U Srbiji i Republici Srpskoj svako malo najavljuju snimanje igranog filma o ustaškom logoru Jasenovac…

Ovih dana većina tamošnjih medija piše da je sve dogovoreno s kontraverznim redateljem i scenaristom  Emirom Kusturicom i da je za film već osigurano najmanje 20 milijuna eura.

Podršku ovom projektu dali su svi, od srpskih državnih do gospodarskih i kulturnih institucija.

To će sigurno biti jedan od najgledanijih filmova na ovim prostorima, ali već sada sa sigurnošću možemo reći i – smrad od filma!

Naime, kad Srbi govore i pišu o ovom logoru oni i dalje tvrde da je tamo pobijeno oko 700 tisuća nevinih ljudi, među kojima najviše Srba, odnosno žena, djece i staraca.

Važnu ulogu u svemu tome  ima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji uz ostalo traži da zbog tog logora ne odgovaraju samo pojedinci, već i današnja Republika Hrvatska!?

Kad to govori, stječe se dojam da je „kravlje ludilo“ ponovno našlo svoju žrtvu.

  • „ Jasenovac je bio logor za koji nitko nije odgovarao, nitko nije odgovarao za smrt 700.000 ljudi. Nitko  nije odgovarao za zločine u Jasenovcu, osim što je bila neka karikatura s Andrijom Artukovićem. Jasenovac je najveći zločin koji se dogodio na ovim prostorima, to je logor ili stratište na svijetu na kojem su bila zatočena djeca, to je logor u kojem je zatvoreno i ubijeno preko 23.000 djece, sahranjeni su tamo, po Gradini, a mnogi bačeni u Savu. Onima koji su to počinili zaista ne treba oprostiti“ – rekao je Dodik.

Takvih i sličnih priča bez konkretnih dokaza (sic!) uistinu smo se načitali i naslušali. U Hrvatskoj ih svaki čas uz ostale javno iznosi i Milorad Pupovac, za kojeg se slobodno može reći da lijepo i dobro živi na račun „ustaša i partizana“.

Nu, Srbi uz taj, najavljuju snimanje još jednog igranog filma na istu temu.

Nitko, kao u gostionici, ne pita za cijenu, najvažnije je Srbe prikazati kao žrtve, a Hrvate kao monstruozne ubojice, „genocidne tipove“, što su po njima, da ti pamet stane, „dokazali da su takvi bili i u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu“!

Pa, zbog čega je, poglavito kod Srba „Jasenovac „toliko na cijeni“?

Razlog je jednostavan i treba ga neprestano ponavljati: okrećući se ustaškom logoru Jasenovac iz Drugog svjetskog rata, Srbi jednostavno žele skrenuti pažnju, ili bolje rečeno “zamijeniti teze“, jer što se više i glasnije govori o Jasenovcu manje se priča i piše o njihovim zvjerstvima, osobito nakon 1945., ili u Domovinskome ratu.

Okrutna zvjerstva Srba, pored Hrvata, pamte i oni u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, ali i na Kosovu.

Nitko ne kaže da zvjerstva nije bilo u Jasenovcu, ali zbog čega ih preuveličavati, zbog čega se o tome, ako već treba, a treba, ne iznose barem približno točni podaci? Ili materijalni dokazi, svima vidljivi.

S druge pak strane, neprestano ističu da su oni za pomirbu, suradnju i tome slično.

Izmišljaju čak i nepostojeće mega projekte samo da pridobe međunarodnu pažnju.

A ovakve stvari kod nas prolaze kao voda ispod mosta. Nitko se ne uzbuđuje, svi se prave kao da se to njih ne tiče. Međutim, kad će ovakvi propagandni filmovi biti snimljeni i prikazani onda će pojedinci, ali i skupine, bacati što god se da na ovakve projekte, ali tada će već biti kasno.

Tko primjerice hrvatskim redateljima ili pak Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) brani ili je branio da već nisu snimili nekoliko igranih filmova, ne samo na temu Jasenovca, već i Vukovara, Škabrnje, Pakraca, Dubrovnika, Knina, ili pak Bleiburga, Macelja, Križnih putova, Golog otoka, KOS-a, Udbe, partizanskih logora,Jazovke, Stepinca ili pak komunističkog zločinca Tita…?

Većini hrvatskih redatelja (svaka čast iznimkama) ne pada ni na pamet da snime nešto takvoga, već radije (i za veća financijska sredstva) okreću se jadnim i žalosnim komedijama, koje uglavnom imaju malu ili osrednju gledanost, a u inozemstvu – nikakvu.

U Hrvatskoj, zadnjih godina, razne filmove pogleda oko 4,5 milijuna gledatelja, a hrvatske filmske „žalopojke“ (svaka čast iznimkama) jedva 150.000 ljudi!

To govori sve, ili bolje rečeno u kojem grmu leži zec!

Mladen Pavković

Sve je puno ‘sapunica’. Gdje su filmovi o Bleiburgu?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Predsjednica oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava o migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro je odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija i istaknula je da hrvatska policija postupa u skladu sa zakonom i humano, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednice.

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako “hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”.

Naglasila je da je sigurnost temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od njezinih ključnih zadaća.

“To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

Predsjednica se oglasila nakon što su svjetski mediji i HRW reagirali na intervju koji je dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele iligalno ući u Hrvatsku”.

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je predsjednica za švicarsku televiziju.

Također je kazala da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni u više navrata potvrdili da ne koriste “pretjeranu silu”.

“Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren koji prelaze pretežito po noći”, rekla je predsjednica koja je pred odlazak u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Spomenik žrtvama Holokausta ne dopada se notornim provokatorima

Objavljeno

na

Neka tzv. Antifašistička liga predvođena notornim Pusićem (bratom Vesne Pusić) i Teršelič ne odustaje od svojeg zahtjeva  u svezi  podizanja spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu. Oni prije svega traže da na postamentu spomenika u posveti „žrtvama Holokausta“ stoji „žrtvama ustaškog režima“, što je njihovo pravo.

Međutim, Grad Zagreb želi i postavit će spomenik svim žrtvama Holokausta. Time se, kako oni lažu, ne želi umanjiti značaj i težina zločina nad Židovima od 1941. do 1945., već dapače skrenuti pozornost na zločine koji su učinjeni u II. svjetskom ratu. Spomenik će se podignuti pokraj zagrebačkog Glavnog željezničkog kolodvora, nedaleko parne lokomotive koja tamo kao eksponat stoji već godinama, a za koju su sve  vrijeme tvrdili da je od željezničke postaje Koprivnica pa do predgrađa ovog grada – Danice – prevozila logoraše, u prvi ustaški logor. Međutim, tek je nedavno dokazano da to nije istina, da to uopće nije ta lokomotiva i da nema nikakve veze s ustaškim logorom Danica, za koji su „povjesničari“ i pojedini „akademici“ pisali da je u tom prvom ustaškom logoru pobijeno oko 30 tisuća ljudi, pa 10 tisuća, da bi se sad zaustavili na svega (slovom i brojkom) tri, ali ni za njih nema valjanih dokaza! Pored toga, prvi ustaški logor uopće se ne nalazi na mjestu gdje je on stvarno postojao, ali to „antifašiste“ ni malo ne smeta, a niti ne dolaze u Koprivnici da se barem „pomole“ za ta tri (koja ne postoje).

Nu, kad bi se uvažile njihove želje da na svakom spomeniku piše da je riječ o „žrtvama ustaškog terora“ ili „zločina“, onda neka i na svim drugim spomenicima, od Jazovke do Macelja, piše da su tamo pobijeni nevini Hrvati od partizana- komunista, predvođenim zločincem Josipom Brozom Titom, što je istina.

Uostalom, neka Pusić i Teršelič postave svoj spomenik „ustaškim žrtvama“, tko im brani, tim prije jer primaju enormne donacije od Republike Hrvatske i drugih, pretežno i nažalost za navodno iznošenje laži, obmana i kleveta.

Ti tzv. antifašisti također su istaknuli da su podnijeli podnesak DORH-u tražeći hitno postupanje po kaznenoj prijavi koju su podnijeli protiv hrvatskog redatelja, časnog i uvaženog  Jakova Sedlara još 15. srpnja 2016. zbog njegova (inače odlično i istinitog!) dokumentarnog filma „Jasenovac-istina“.

Čudi nas da nikada nisu prijavili DORH-u da istraži, pronađe i prijavi one koji su recimo u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata pobili više od 400 nevinih dječaka i djevojčica hrvatske nacionalnosti, odnosno da na spomeniku toj djeci u Slavonskom Brodu ne piše „pobijeni od srpskih zločinaca“!? Ili da na vukovarskoj bolnici piše da se nakon srpske okupacije zvala „Sv. Sava“, da joj je na čelu bio navodni ratni zločinac Vojislav Stanimirović i da su je „srušili srpski četnici-zločinci“, a obnovili Hrvati!? Itd. i tako redom.

Što u tome ima loše?

Mladen Pavković

Antifašistička liga traži izmjenu posvete na spomeniku žrtvama Holokausta

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari