Pratite nas

Hrvatska

Srbi dogodine slave Božić u Prosincu?!

Objavljeno

na

Na saboru koji je sazvao patrijarh Bartolomej očekuju koraci ka jedinstvu pravoslavnog svijeta, ali i unapređenju suradnje mjesnih pravoslavnih crkava.

Vaseljenski patrijarh Bartolomej za 9. Ožujak 2014. sazvao je poglavare svih kanonskih pravoslavnih crkava na sastanak u Carigrad (Istanbul) radi planiranja organizacije Svepravoslavnog sabora za iduću godinu. Kako se ocjenjuje u Carigradskoj patrijaršiji, taj skup treba biti ozbiljan napor ka jedinstvu pravoslavnog svijeta i unaprijedi suradnju mjesnih pravoslavnih crkava.

A dokle će se pravoslavcima u svijetu Isus Krist, sin Božji, dva puta godišnje rađati, 25. prosinca po aktualnom i 7. siječnja po starom kalendaru , trebalo bi također odlučiti Svepravoslavnom sabor , čije održavanje Carigradska patrijaršija priželjkuje 2015. godine. Na tom Saboru pitanje jednoobraznosti kalendara za sve pravoslavce trebalo bi da bude jedna od 10 predviđenih tema.

Jer, zajednički kalendar, kako je odavno ocijenjeno u Konstantinopolu, “nije samo pitanje vjerodostojnosti pravoslavnog, odnosno kršćanskog identiteta, već je i od pastirskog značaja”.

Vjerski analitičar Živica Tucić tvrdi pak da kalendar nije dogmatsko, već religijsko-kulturološko pitanje. 

Među kanonskim pravoslavnim crkvama, bilo da se drže novog ili starog kalendara, oko tog pitanja uglavnom nema sporenja, unatoč paradoksu da im se Isus Krist dva puta rađa u razmaku od dva tjedna. Ne postavlja se kao problem ni to što s aspekta novog kalendara, srpski svećenik ili vjernik ako se, na primjer, zatekne na službi u Grčkoj crkvi ili Grk u Srpskoj crkvi, dva puta u 14 dana može slavi različite datume Kristovog rođenja.Ali, ako imamo u vidu da je ovo vrijeme dekristijanizacije u čitavom svijetu i da se kršćanima s podsmijehom postavljaju pitanja da li zaista znaju kad im je Sin Božji rođen i kad je uskrsnuo, smatram da bi svi kršćani trebali usuglasiti i barem da velike gospodnje praznike slave istog datuma. Bilo bi uzalud očekivati ​​da svi oni koji se drže aktualnog gregorijanskog kalendara pređu na stari. Tim prije što je odavno poznato da taj julijanski kalendar astronomski nije točan – kaže Živica Tucić.

Protojerej stavrofor prof. dr. Radomir Popović u studiji pod nazivom ” Budući Sveti i veliki sabor Pravoslavne Crkve “, navodi da je pitanje kalendara počevši od 1971.godine nekoliko puta razmatrano na međupravoslavnim pripremnim konferencijama i to s dva aspekta, teorijskog i praktičnog, te da je zauzeto stanovište da nema kanonskih predispozicija po pitanju kalendara, izuzev pitanja Pashe (Vaskrsa).

Usuglašeno je da svi kršćani slave Uskrs istog datuma. Komisija je također konstatovala da je novi kalendar točniji od starog, makar što se tiče matematičkih i astronomskih izračuna. I da se treba se više brinuti o točnosti datuma Vaskrsa, kao i pokretnih praznika tijekom kalendarske crkvene godine. Komisija je imala u vidu i prilike u pojedinim mjesnim Crkvama, prije sveg a pastirske razloge (Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemska patrijaršija), tako da je konačno rješenje ovog pitanja ostavljeno svakoj mjesne crkvi da ga uredi prema svojim mogućnostima.Postignuta je suglasnost, kad je riječ o kalendaru, da kad se vjernici nađu na teritoriju određene pomesne crkve da su dužni poštivati ​​kalendar koji je u bogoslužbenoj i liturgijskoj upotrebi. Posljednji put je kalendarsko pitanje razmatrano na pripremnom Svepravoslavnom skupu 1982. Zaključeno je da je trenutno prosto nemoguće iz pastirskih razloga da sve crkve pređu na novi kalendar. Tad je prihvaćeno i miroljubivo jevanđelsko načelo ‘subota je radi čovjeka, a ne čovjek radi subote’ kako bi se izbjegli mogući raskoli – naveo je Popović.

Što je poučavao patrijarh Pavle?

Kad je riječ o prelasku na novi kalendar u Srpskoj pravoslavnoj crkvi još patrijarh Pavle je, u svom kapitalnom djelu ” Da nam budu jasnija pitanja naše vjere “, iznio stav da o tome konačnu riječ treba donijeti Svepravoslavnom sabor, a ne da se to pojedinačno čini u pomesnim pravoslavnim crkvama koje se još drže starog julijanskog kalendara. “Jer, viševekovnu praksu nije lako promijeniti, svi praznici i sva bogosluženja ustanovljeni su prema starom kalendaru.” U vrhu SPC smatraju koji kalendar Crkva koristi je njeno unutarnje pitanje. Ima i mišljenja da bi eventualnom promjenom kalendara došlo do velikog raskola u SPC, možda i većeg nego što je bio u prvoj polovici 20. stoljeća u Grčkoj i Rumunjskoj, kad su tamošnje crkve prešle na novi kalendar.

Julijanskog kalendara pridržavaju se danas, pored Srpske pravoslavne crkve, još patrijaršije Jeruzalema, Moskve, Gruzije i manastiri na Svetoj gori Atoskoj. Ove crkve nepokretne praznike slave 13 dana kasnije nego što to predviđa gregorijanski kalendar, što znači da, na primjer, Božić pada 25. prosinca po novom računanju vremena, odnosno 7. siječnja po starom računanju vremena.

kurir-info.rs

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari