Connect with us

Politika

Srbi iz Kistanja masovno se učlanjuju u Josipovićevu stranku: Mi smo kozmopoliti, naprijed Hrvatska!

Objavljeno

-

Otkako je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović krenuo s idejom osnivanja nove političke stranke, neki njegovi štovatelji kao da su jedva dočekali novu alternativu.

[ad id=”68099″]

Zanimljivo je da su Josipovićev Progresivni savez Naprijed Hrvatska s posebnim oduševljenjem prihvatili stanovnici općine Kistanje, i to oni srpske nacionalnosti.

Za male Kistanje upravo nevjerojatno zvuči podatak da se na osnivačku skupštinu šibensko-kninskog ogranka Josipovićeve stranke odazvalo njih gotovo pedesetak. Kistanje su i jedan od prvih terenskih ogranaka Naprijed Hrvatske, osnovan istodobno sa županijskom podružnicom i ograncima za gradove Šibenik, Knin, Vodice te općinu Primošten.

Kistanjski pobornici Ive Josipovića koji su mu se zdušno stavili na raspolaganje, mahom su bivši članovi SDSS-a.

Među njima je i Slobodan Rončević, nekadašnji SDSS-ov načelnik Općine Kistanje koji se s SDSS-om razišao prije par godina.

Bez nacionalnih boja

Što ga je motiviralo da se pridruži stranci bivšeg šefa države, pitali smo Rončevića.

– Glavni motiv mi je izvanredan program stranke Naprijed Hrvatska koji u cijelosti prihvaćam. Ali za mene je i Ivo Josipović izvanredan čovjek, kozmopolit, širokogrudan, tolerantan i civiliziran političar. Rado sam se uključio u rad njegove stranke i preuzeo dužnost predsjednika ogranka – kaže Rončević.

Koliko mještana Kistanja dijeli njegovo mišljenje i člansku iskaznicu Josipovićeve stranke, ne može točno reći, ali svakim danom ta brojka, tvrdi, nezaustavljivo raste.

– Izrazito velik broj kistanjskih Srba sklon je Josipoviću za kojega su glasali i u izborima i snažno ga podržavali kao predsjednika države. Ljudi pristupaju njegovoj stranci jer nema ni nacionalnih, ni vjerskih, ni religijskih boja, to je kozmopolitska stranka, otvorena za sve ljude dobre volje. I zato u Kistanjama ima iznimno veliku podršku.

Osim toga, SDSS je godinama zastupao interese građana srpske nacionalnosti na ovim prostorima, a od toga nismo imali velike koristi – kaže Rončević, očigledno zaključujući kako bi hrvatskim Srbima možda bila produktivnija angažiranost u stranci koja nije nacionalno obojena.

Davorka Blažević/SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari