Connect with us

Vijesti

‘Srbi još uvijek sanjaju osvajanje Hrvatske do Karlobaga; s četiri S razorili su Vukovar, a naša Vlada pritisnuta zapadnim silama žali za bratstvom i jedinstvom’

Objavljeno

-

“Ovo je još jedna drskost Srba, oni su sa četiri slova S napali i razorili Vukovar, to su slova pod kojima su divljački uništavali taj grad”, kaže Šibl te dodaje kako Srbi nisu dovoljno kažnjeni premda su prouzorčili sve ratove na Balkanu, stoga naš sugovornik razumije ogorčenje Hrvata. Neki Srbi još uvijek sanjaju da osvoje Hrvatsku do Karlobaga, a pokazatelj toga su i nedavni povici na košarkaškom prvenstvu koje se održalo u Vukovaru “Ovo je Srbija”. Što su gore od toga mogli napraviti, pita se čelnik Jedino Hrvatske.”Ovaj narod zna što su mu Srbi radili, a naši političari nisu niti svjesni što rade”, poručio je Milovan Šibl.

Reakcije na prosvjede u Vukovaru zbog uvođenja dvojezičnih natpisa među mnogim predstavnicima srpske vlasti ne jenjavaju. Po ovom pitanju ponovno se oglasio jedan od njih. Riječ je o Milošu Aligrudiću, članu delegacije Skupštine Sribije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe. I on je također imao potrebu iskritizirati Hrvatsku povodom prosvjeda u gradu na Dunavu.

“Mnogi od vas i ne znaju da su hrvatski i srpski jezik dva toliko slična jezika da se razumjemo bez ikakvog prijevoda, a da je ćirilično pismo bilo cijenjeno i prihvaćeno čak i od strane hrvatskih katoličkih monaha- franjevaca u 19. stoljeću”, kazao je Aligrudić na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Europe u Strasborugu. U priopćenju Demokratske stranke Srbije čiji je član on je također govorio i o tome da, osim verbalnog zalaganja, hrvatske vlasti nisu učinile konkretne korake da se događaji kao što su nasilno skidanje ploča s ćiriličnim pismom ne ponove. Podsjetio je i na poštivanje prava nacionalnih manjina, kao i na njihovo pravo na službenu uporabu njihova jezika i pisma u sredinama i mjestima u kojima žive u značajnijem  broju vrijednost tekovine suvremenih demokratskih sistema.

Na ove ponovne prozivke od strane srpskih političara oglasio se čelnik Jedino Hrvatske Milovan Šibl. “Ovo je još jedna drskost Srba, oni su sa četiri slova s napali i razorili Vukovar, to su slova pod kojima su divljački uništavali taj grad”, kaže Šibl te dodaje kako Srbi nisu dovoljno kažnjeni premda su prouzorčili sve ratove na Balkanu, stoga naš sugovornik razumije ogorčenje Hrvata. Neki Srbi još uvijek sanjaju da osvoje Hrvatsku do Karlobaga, a pokazatelj toga su i nedavni povici na košarkaškom prvenstvu koje se održalo u Vukovaru “Ovo je Srbija”. Što su gore od toga mogli napraviti, pita se čelnik Jedino Hrvatske.

Osvrnuo se i na tezu da su srpski i hrvatski slični jezici. “Svi slavenski jezici su slični, ali to ne treba gledati na taj način jer naš se jezik za razliku od srpskog sastoji i od narječja”, objašnjava naš sugovornik. Dodaje kako Srbi imaju hegemonijalne težnje te vjeruju da su Hrvati zapravo Srbi katoličke vjere. Naši političari trebali bi prozivkama od strane srbijanskih političara stati na kraj, ali Šibl vjeruje kako se to neće dogoditi. “Naši političari poslušnici su zapadnih centara moći koji ponovno žele stvoriti Jugoslaviju pod imenom Zapadni Balkan, ali ovaj put umjesto Slovenije doći će Albanija”, strahuje naš sugovornik te dodaje kako je taj termin politička izmišljotina. Pita se Šibl i s kojim smo susjedima toliko bliski kao sa njima te pojašnjava kako Slovenci neće biti dio Zapadnog Balkana jer je EU jasno postavila granicu između njih i Hrvatske, a njegovoj tezi u prilog ide i to što je Slovenije prije Hrvatske postala članicom Unije, dok se težilo tome da mi i Srbi uđemo istovremeno, što se na koncu na sreću ipak nije dogodilo radi nereda u Srbiji zbog Kosova.

Međutim, svaka Josipovićeva rečenica i sada počinje tako da ćemo se mi pobrinuti da u EU uđu i ostali koji još nisu, a sve je to dodaje odredio zapad. Zbog svega navedenog naši su političari blagi prema Srbima. Nikolić je, objašnjava Šibl, četnik i time se ponosi, a našem Josipoviću smeta ustaško znakovlje kod nekolicine dječaka u Čavoglavama i na Thompsonovom koncertu. “Ovaj narod zna što su mu Srbi radili, a naši političari nisu niti svjesni što rade”, poručio je Milovan Šibl. S njegovim tvrdnjama suglasna je i pravašica Ruža Tomašić. Čelnica HSP-a dr. A. Starčević pita se je li ovaj srpski političar prijavio EU i srpska rušenja po Vukovaru. “Zločini se moraju očistiti i razjasniti bez toga stvari u Vukovaru ne mogu krenuti dalje”, uvjerena je naša sugovornica te dodaje kako joj se čini da nitku iz Vlade ne reagira na ovakve srpske izjave zato što im je izgleda žao što je nestalo bratstvo i jedinstvo.

“Srbi žele prikazati da smo svi jednako krivi i odgovorni za rat i pri tom štite svoje interese”, kaže Tomašić te naglašava da po Vukovaru još uvijek slobodno šetaju silovatelji i oni koji su činili zločine. “Mi imamo problema samo s jednom manjinom, ali Srbi u Hrvatskoj moraju prihvatiti da demokracija znači i odgovornost. Ako je ovo njihova država neka je poštuju, ako nije neka idu u Srbiju i tamo rade što god hoće”, poručila je Tomašić za kraj.

IvaM/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari