Connect with us

Balkan

Srbi na Kosovu više ne mogu koristiti stare registarske oznake

Objavljeno

-

Foto: EPA

Srbi na Kosovu više ne mogu koristiti stare registarske oznake na svojim automobilima koje su dobili prije proglašenja nezavisnosti Kosova, bivše srbijanske autonomne pokrajine, javlja u subotu Reuters i podsjeća da je to pitanje potaknulo najgore etničko nasilje u protekle dvije godine.

Uz potporu Beograda, oko 50.000 kosovskih Srba ne priznaje njegovu nezavisnost te su nastavili koristiti tablice starije od 1999., kada je Kosovo bilo dio Srbije.

Spor oko registracijskih tablica već gotovo tri godine raspiruje napetosti između Srbije i Kosova, njezine bivše pokrajine koja je proglasila neovisnost 2008. godine, a u čijem sjevernom dijelu živi srpska manjina koju podržava Beograd.

Vlada u Prištini je priopćila da je rok istekao u petak u ponoć te da će svi vozači sa starim tablicama biti kažnjeni, a vozila će biti podložna zaplijeni.

Kosovska vlada je nekoliko puta produljivala rok kako bi vozačima dala dovoljno vremena da preregistriraju svoja vozila.

Od 10.000 vozila u četiri općine na sjeveru Kosova, čiji su vlasnici Srbi, oko 4200 ima nove, kosovske tablice. Mnogi drugi su svoja vozila registrirali u Srbiji i mogu ih voziti na Kosovu.

“Danas u prometu ne vidimo vozila sa starim tablicama”, rekao je Veton Elšani, zamjenik ravnatelja policije za sjevernu regiju.

“Rekli smo prometnim policajcima da u sljedeća dva dana vozače, koji i dalje koriste stare tablice, samo upozore, ali od ponedjeljka će se izdavati novčane kazne, a moguća je i zaplijena automobila”, rekao je Elšani. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas