Pratite nas

Srbi ‘nabrijani’: “Ako vam trebaju dobrovoljci, pozovite samo braćo, eto nas kod vas.”

Objavljeno

na

“Ako vam trebaju dobrovoljci, pozovite samo braćo, eto nas kod vas.”, glasi komentar vijesti da će Rusija poslati vojsku na Krim u srpskom Kuriru. Srpska javnost je, uglavnom, jednoglasna oko situacije u Ukrajini: To je sotonski plan Vatikana i Amerike da uništi Rusiju.

Razlika je u tome što bi Srbi trebali uraditi. Jedni zovu na pomoć pravoslavnoj braći. Drugi kažu, “a gde su Rusi bili kad su nam Kosovo otimali, nisu se pokazali kao braća”.

“Milijardu katolika i milijardu muslimana žele da unište 140 miliona Rusa. Mogu samo da sanjaju. Napred Rusija”, kaže jedan komentator. “E Rusi, Rusi, da ste tako branili Srbiju sada ne bi imali problem”, dodaje drugi. “Na pomolu je Treći svetski rat! Ako se umeša i Kina biće gadno. Iskreno se tome i nadam”, nadovezuje se treći, ne pitajući se pritom na čijoj bi strani Kina ušla u taj rat.

[dropcap]V[/dropcap]ećina ipak zastupa mišljenje da Rusima ne treba trčati u pomoć, jer nisu ni oni pomogli Srbima. “A sledeće je Moskva! E pa vi samo gledajte, čekajte, taktizirajte, davno su Srbi lili krv i čekali “braću”, sada su vam braćo kauboji već u kući”, glasi jedan komentar.”Rusi su prdnuli u čabar, jer su: nesposobni, kukavice i nezreli. Vrlo brzo eto Majdana i u Moskvi.”

“Nije vise na vlast pijani Jeljcin koji se za šaku dolara prodaje. Putin je opasan igrač. Ne daj bože da takvi kao ti štite Srbiju, mislim da bi Kosovo odma dao Šiptarima, rašku oblast Turcima a Vojvodinu Hrvatima i Mađarima”, odgovara mu “pravda”.

I u Ukrajini ima ugroženih Srba koji trebaju pomoć braće: “Kozaci love lidera srpske dijaspore”, glasi jedan od naslova u novinama. “Ne prestaje internet hajka kojom se po Ukrajini šire pozivi na linč biznismena Dragana Stanojevića iz Kijeva, inače predsednika Skupštine dijaspore i Srba u regionu”, kaže se u tekstu. “Prema nekim saznanjima “lov” na mene je počeo iz kafanskih krugova i inicirali su ga Albanci. Prijatelji koje imam i među evromajdancima, dojavili su mi da su neki kosovski Albanci podmetnuli laž jednoj Ukrajinki, udatoj za Srbina, da sam ruski i srpski agent i neprijatelj Ukrajine”, kaže Stanojević. “Pretpostavljam da mi se Albanci ovim potezima svete za uspešno lobiranje koje sam svojevremeno vodio da Ukrajina ne prizna nezavisnost tzv. države Kosovo i da donese Rezoluciju kojom osuđuje taj akt – kaže Stanojević.

Spominju se i Bogoslovi Nemanja Spasojević iz Bijeljine i Vladan Miličić iz Zvornika, studenti pravoslavnog Teološkog fakulteta u Kijevu koje diplomatsko osoblje evakuiralo u Ambasadu Srbije, jer su demonstranti upali u kompleks manastira. Prema izveštajima ukrajinskih medija, antiruski nastrojeni demonstranti ipak nisu fizički maltretirali 150 monaha i 400 studenata bogoslovlja, ali su postavili osiguranje ispred manastira da bi ga zaštitili od pljačkaških grupa.

Najdalje ide stanoviti V. Dimitrijević na stranicama eNovosti, gdje u članku naslovljenom “jedno srbsko razmišljanje” piše: “ona mržnja koja je, u toku „Majdana”,vadila oči ukrajinskim specijalcima, i ona mržnja koja interes Ukrajine vidi samo na Zapadu (iako je očito da ga tamo nema i ne može biti), a ne u zajednici s „Moskaljima”, odavno je nastala. Mi, Srbi, prepoznajemo je. Jer, mnogi današnji Hrvati potomci su pravoslavnih Srba koje je Vatikan pokatoličio od 16. do 19. veka i kasnije a proces katoličenja nastavlja se i dalje. Ti pokatoličeni Srbi (današnji Hrvati) stolećima su nosili mržnju prema svojoj „nesjedinjenoj”, „šizmatičkoj” bivšoj braći, kao ključnu osobinu novostečenog identiteta.

Jedan od „otaca” savremene Hrvatske, Ante Starčević, primitivni šovinista iz 19. veka, koji je Srbe zvao „nakotom za sjekiru”, po majci je bio srbskog porekla. Najstrašniji ustaški zločinci iz Drugog svetskog rata često su bili iz Zapadne Hercegovine, Like i Dalmacije – opet potomci vatikanizovanih Srba”, kaže Dimitrijević, te dodaje, “Ako sve ovo znamo, treba gledati u koren. A koren je, kao i mnogo puta do sada, u Vatikanu, koji je stolećima ratovao protiv pravoslavnih”. U svoj tekst je, naravno, uz Starčevića ubacio i Stepinca, papu, i ustaše. Eto, ni u Ukrajini nije moglo bez ustaša i Vatikana…

dnevno/foto:cnn

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Srpski dužnosnici odbijaju se suočiti s činjenicama, Mladića nazivaju herojem

Objavljeno

na

Objavio

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj bez obzira na međusobne prijepore u srijedu su bez ikakve rezerve branili Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom kako je riječ o individualnoj odgovornosti koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi.

Među onima koji su na to pozvali bio je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović, koji je ocijenio kako je presuda Mladiću prilika da se svi, a posebice Srbija ali i dužosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću.

“Jedino istina o onome što se ovdje događalo može biti osnova za povratak pomirenja”, izjavio je Kavazović kako ga citira agencija Fena.

Dodao je kako pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one “Stidi se, Europo” i “Naš heroj”.

No predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i ranije veličao Mladića, presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koju je nazvao “sramotnom”, iskoristio je kao povod za nove hvalospjeve sada već osuđenom ratnom zločincu.

Dodao je kako haaške presude “ne mogu utjecati na činjenice”, a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo povijest, a ne neki sud.

Dodik je izrazio čuđenje što je za ratne zločine u BiH pred ICTY-em do sada osuđeno 90 Srba, dok je za zločine nad Srbima tamo optuženo “samo 9 Bošnjaka i samo 28 Hrvata”, što je za Dodika dokaz kako je ICTY nepravedan.

Najavio je kako će stoga zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad.

Iako Dodikov politički protivnik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u sličnom je tonu kazao kako je ovom presudom nastavljena “negativna politika prema Srbima”.

“Haški tribunal ostat će upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku”, kazao je Ivanić ustvrdivši kako će sve to dovesti do novih političkih sukoba.

I Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vlasti na razini BiH, a najveća je oporbena stranka na entitetskoj razini, ocijenio je kako presuda Mladiću ne može biti doprinos pomirenju.

“Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haškog tribunala”, zaključio je Govedarica.

Podsjetimo, Mladiću na Haškom sudu nije bilo suđeno za zločine počinjene u Hrvatskoj, među kojima je i masakr u Škabrnji.

Također, zastupnici Skupštine Srbije različito su u srijedu komentirali presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, a dominiraju ocjene nacionalnih stranaka, desnog bloka i konzervativaca da je riječ o “političkoj presudi srpskom narodu” sračunatoj da se Srbima “stavi žig zločinačkog naroda”.

Vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj, koji je i sam bio optuženik Haškog suda, drži da je presuda Ratku Mladiću uperena protiv Srba i Srbije. “Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je sudjelovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske”, rekao je Šešelj beogradskim medijima.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj na haškom je sudu 2016. prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužbi za zločine u Hrvatskoj, BiH te progone i likvidacije Hrvata iz Vojvodine.

Zamjenik šefa SRS Nemanja Šarović također drži da je presuda Mladiću uperena protiv srpskog naroda te da će “Srbi nositi žig genocidnog naroda”. Šarović kaže kako “genocida apsolutno nije bilo” i da se “ne može svaki zločin nazivati genocidom”.

Vođa oporbenog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović kaže kako “odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske” ta naglašava kako je za njega Ratko Mladić heroj. Obradović je novinarima u Skupštini Srbije za presudu ICTY-a rekao kako je “vrhunac antisrpskog djelovanja tog suda” te da ga on “ne priznaje jer je antisrpski”.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović presudu Mladiću vidi kao “formalno-pravno presudu jednoj osobi”, dok je “politički gledano to presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj”.

Jovanović odbacije tezu da je u Srebrenici učinjen genocid, navodeći kako “to nije ispravna kvalifikacija” već “zloupotreba pravne kvalifikacije u političke svrhe” te da se ”zločin u Srebrenici ne može definirati kao genocid”.

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić poručio je u povodu izricanja presude Ratku Mladiću da “treba spriječiti novi val etničkih netrpeljivosti”.

Doživotna kazna Mladiću nije iznenađenje ni za Ljajića ”imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim potčinjenima”.

“Bez obzira na to što će u ovom trenu nacionalne tenzije u regiji vjerojatno biti pojačane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi imperativ je za sve države i narode regije. Moramo učiniti sve da spriječimo novi val etničkih netrpeljivosti”, rekao je Ljajić.

“Ovom presudom obitelji žrtava vjerojatno će dobiti djelomičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regije neće prestati rasprave o interpretaciji ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona promatra”, prokometirao je Ljajić.

Podsjetimo, Mladiću na Haškom sudu nije bilo suđeno za zločine počinjene u Hrvatskoj, među kojima je i masakr u Škabrnji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari