Connect with us

Reagiranja

Srbi snimaju film o ‘bežaniji’!

Objavljeno

-

Mediji javljaju da se u okolici Valjeva snima prvi srpski igrani film i tv serija o Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 95.

Bit će to naravno njihova priča, koja će, prije svega, kako su naglasili „podsjetiti na srpsku tragediju u Krajini, na golgotu kroz koju su čitave porodice prolazile“.

To bi isto tako bilo da su Nijemci nakon II. svjetskog rata (tko bi im dozvolio?) snimili film o pripadnicima njihova naroda koji su nakon 1945. bili potučeni do nogu i kroz kakve su sve nevolje prolazili.

– „Oluja je naše viđenje rata, bazirano na istinitim pričama“- rekao je redatelj filma i tv serije Miloš Radunović.

Čvrsto vjerujemo (?) da će se u ovoj filmskoj priči naći mjesta i za riječi balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, koji je na 41. proširenoj sjednici Vrhovnog savjeta obrane Republike Srbije (14.8. 1995.) uz ostalo istaknuo:
– „Pitanje je ko je, zaista, donio odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, u uslovima kada su imali sve uslove da se brane, bude doneta izazvala je i egzodus. Sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo, da brani te teritorije, sa kojih su oni utekli kao zečevi?!

Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine, napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca: nisu ga mogli braniti ni 12 sati! Oni ga nisu ni branili, jer po svim izveštajima koja su stizala od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče, oni su naredili – bežaniju!

Prema tome, tu nije bilo nikakvog otpora, niti je bilo borbenog dodira sa hrvatskim snagama! – objasnio je Milošević.

Međutim, pravo pitanje bi bilo i jeste: zašto hrvatski filmski radnici ne snimaju filmove i tv serije o istinitim događajima u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, tim više što s filmovima i tv serijama koje nam prikazuju (svaka čast iznimkama) najčešće mogu napuniti četiri-pet kino dvorana, a većina ni to?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari