Pratite nas

“Srbi su genetski jači, ljepši i pametniji od Muslimana”

Objavljeno

na

Pukovnik Dragičević: Znam to iz iskustva, a bavio sam se  biologijom, fitogenezom, etnogenezom. To nije rasizam.

Na haaškom suđenju generalu Ratku Mladiću svjedok obrane pukovnik Luka Dragičević kazao je da su Srbi “genetski jači, bolji, ljepši, pametniji od bosanskih Muslimana“ tvrdeći da to nije rasizam.

Pukovnik Dragičević je tijekom rata u BiH bio pomoćnik zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske za moralna, vjerska i politička pitanja. Tadašnji zapovjednik VRS, general Mladić (71) optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima.

Unakrsno ispitujući svjedoka, tužitelj Adam Weber citirao je  dokumente koje je Dragičević tijekom rata uputio podređenim postrojbama, da su Muslimani, odnosno “poturice genetski inferiorni”. Dragičević je komentirao  da je to “u suštini  tako, da to zna iz vlastitog iskustva”, dodajući da se “bavio biologijom, fitogenezom, etnogenezom” i da stoji iza te tvrdnje.  Na tvrdnju zastupnika optužbe: “To je rasizam, a vi ste rasist”, svjedok je uzvratio: “Naravno da nije”.

“Kažem da su vrlo često mijenjali vjeru i naciju i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu vjeru i naciju. Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspješna”, kazao je Dragičević.

'general' Ratko Mladić

‘general’ Ratko Mladić

Tijekom ispitivanja tužitelj je dokazivao i da su Milan Lukić i drugi vinovnici otmica i ubojstava muslimanskih civila u selima Sjeverin i Štrpci 1992.-93., tada bili pripadnici Višegradske brigade kojom je u to vrijeme zapovijedao Dragičević. Svjedok je to negirao prihvaćajući da su se neki od dragovoljaca unutar brigade međusobno nazivali “Osvetnicima” i “Garavi sokak”. Tako su, po tužitelju, sebe nazivali i Lukićevi ljudi.

Suočen s izjavom samog Lukića da je bio pripadnik Višegradske brigade VRS, svjedok je odgovorio: “Nije i nisam vidio ni čuo da je sudjelovao u bilo kojoj borbenoj aktivnosti brigade. Nije ni mogao, jer nije bio pripadnik brigade”.

Haški tribunal je Lukića pravomoćno osudio na doživotni zatvor zbog teških zločina nad višegradskim Muslimanima, uključujući i spaljivanje 120 živih civila u dvije kuće. U Srbiji je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubojstva 16 sjeverinskih Muslimana.

Suđenje generalu Mladiću  nastavlja se saslušanjem svjedoka obrane.

(maxportal)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump prijeti odmazdom zbog napada na saudijsko naftno postojenje

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

“S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta”, napisao je Trump na Twitteru.

“Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država”.

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. SAD je za taj napad optužio Iran što je Teheran odbacio.

Američki predsjednik u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

“Saudijski izvori nafte napadnuti su. Potoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca”, napisao je Trump u tvitu u nedjelju poručivši da je SAD spreman na odmazdu.

“Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!”. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ljubić: SDA želi unitranu državu da se pod velom bosanstva ostvari dominacija bošnjačkog naroda

Objavljeno

na

Objavio

Za nas su neprihvatljivi stavovi iz deklaracije o uspostavljanju “Republike BiH” kao unitarne države, o bosanstvu kao naciji, nasuprot srpskom, hrvatskom i bošnjačkom identitetu, o bosanskom kao jedinom jeziku građana BiH – rekao je Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić kaže kako je dobro što je Kongres SDA usvojio Programsku deklaraciju, jer su sada “maske pale”, a ova stranka se jasno legitimirala da želi unitarnu BiH kojom dominira bošnjački narod.

– Za nas su neprihvatljivi stavovi iz deklaracije o uspostavljanju “Republike BiH” kao unitarne države, o bosanstvu kao naciji, nasuprot srpskom, hrvatskom i bošnjačkom identitetu, o bosanskom kao jedinom jeziku građana BiH – rekao je Božo Ljubić za Srnu.

On kaže da su ti stavovi nekompatibilni i nespojivi s karakterom BiH, koja je država tri konstitutivna i ravnopravna naroda, kako je definirano u temeljnim načelima Daytonskog sporazuma. – Ti stavovi su suprotni samim načelima Daytona, ali i principima na kojima je BiH uspostavljena 1943. u Mrkonjić Gradu kao država tri konstitutivna naroda – rekao je Ljubić.

On je ocijenio da se SDA kao vodeća stranka bošnjačkog naroda najnovijom deklaracijom potpuno legitimirala i svaka mimikrija o građanskoj državi sada dobiva pravu sliku. – Dobro je da su se legitimirali i da su maske pale. SDA želi unitranu državu, da se pod velom bosanstva ostvari dominacija bošnjačkog naroda – navodi Ljubić.

On je kazao da su stavovi SDA legitimni, ali da i HNS isto tako ima svoje legitimne stavove, koji su za razliku od SDA u skladu s Daytonskim sporazumom. – Mi se zalažemo za izborni zakon BiH na osnovu koga će konstitutivni narodi birati svoje legitimne predstavnike, te za prekompoziciju BiH u kojoj će biti i federalna jedinica s hrvatskom većinom – rekao je Ljubić.

Ljubić je naveo da se u BiH nakon usvajanja Programske deklaracije SDA ništa bitno neće promijeniti, te dodao da sada kada su stavovi jasni treba otvoriti iskren dijalog.

 

Zoran Krešić: Deklaracija SDA vodi realizaciji plana za zaživljavanje Šerijata, kako je zapisao ‘otac nacije’ Alija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari