Pratite nas

“Srbi su genetski jači, ljepši i pametniji od Muslimana”

Objavljeno

na

Pukovnik Dragičević: Znam to iz iskustva, a bavio sam se  biologijom, fitogenezom, etnogenezom. To nije rasizam.

Na haaškom suđenju generalu Ratku Mladiću svjedok obrane pukovnik Luka Dragičević kazao je da su Srbi “genetski jači, bolji, ljepši, pametniji od bosanskih Muslimana“ tvrdeći da to nije rasizam.

Pukovnik Dragičević je tijekom rata u BiH bio pomoćnik zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske za moralna, vjerska i politička pitanja. Tadašnji zapovjednik VRS, general Mladić (71) optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima.

Unakrsno ispitujući svjedoka, tužitelj Adam Weber citirao je  dokumente koje je Dragičević tijekom rata uputio podređenim postrojbama, da su Muslimani, odnosno “poturice genetski inferiorni”. Dragičević je komentirao  da je to “u suštini  tako, da to zna iz vlastitog iskustva”, dodajući da se “bavio biologijom, fitogenezom, etnogenezom” i da stoji iza te tvrdnje.  Na tvrdnju zastupnika optužbe: “To je rasizam, a vi ste rasist”, svjedok je uzvratio: “Naravno da nije”.

“Kažem da su vrlo često mijenjali vjeru i naciju i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu vjeru i naciju. Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspješna”, kazao je Dragičević.

'general' Ratko Mladić

‘general’ Ratko Mladić

Tijekom ispitivanja tužitelj je dokazivao i da su Milan Lukić i drugi vinovnici otmica i ubojstava muslimanskih civila u selima Sjeverin i Štrpci 1992.-93., tada bili pripadnici Višegradske brigade kojom je u to vrijeme zapovijedao Dragičević. Svjedok je to negirao prihvaćajući da su se neki od dragovoljaca unutar brigade međusobno nazivali “Osvetnicima” i “Garavi sokak”. Tako su, po tužitelju, sebe nazivali i Lukićevi ljudi.

Suočen s izjavom samog Lukića da je bio pripadnik Višegradske brigade VRS, svjedok je odgovorio: “Nije i nisam vidio ni čuo da je sudjelovao u bilo kojoj borbenoj aktivnosti brigade. Nije ni mogao, jer nije bio pripadnik brigade”.

Haški tribunal je Lukića pravomoćno osudio na doživotni zatvor zbog teških zločina nad višegradskim Muslimanima, uključujući i spaljivanje 120 živih civila u dvije kuće. U Srbiji je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubojstva 16 sjeverinskih Muslimana.

Suđenje generalu Mladiću  nastavlja se saslušanjem svjedoka obrane.

(maxportal)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari