Pratite nas

Komentar

Srbi u Hrvatskoj ponovno u rukama velikosrpske imperijalističke politike

Objavljeno

na

Unisono su iz Beograda i Zagreba poslane poluprijeteće poruke srpskih predstavnika. Izgovorili su ih ni manje ni više već bivši četnički vojvoda Tomislav Nikolić i najpoznatiji etnobiznismen u Hrvata, pardon, prečanskih Srba Milorad Pupovac. Kvalifikacije izrečene iz ustiju ovog blagoglagoljivog dvojca nisu slučajno izrečene u isto vrijeme, piše Tomislav Stipić / Hrsvijet.net

Aktualni srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nije ni slučajno izabrao niti publiku niti trenutak u kojem će ponovno Hrvatsku optužiti za genocid prema Srbima i potencijalnom novom genocidu. Izrekao je to kada su odnosi dviju zemalja ponovno u silaznoj putanji, a publika koja je imala priliku slušati urbi et orbi nekadašnjeg Šešeljevog pobočnika bili su mladi Srbi iz Hrvatske.

Srbijanska mladež dovoljno je istraumatizirana ratom u Hrvatskoj. Ponajviše zato jer je velika većina njihovih očeva sudjelovala u paravojnim formacijama u agresiji na Hrvatsku. I razumijem da im je teško jer nositi teret svojih predaka nije lako. No, djeca nikada nisu kriva i ne treba im oči mazati ideologijom. Oni žive u Hrvatskoj i Hrvatska im treba pružiti sve ono što pruža i pripadnicima većinskog naroda. I u to čvrsto vjerujem.

[ad id=”68099″]

No, srbijanski predsjednik upravo mladeži koja bi trebala biti neopterećena ratom i podjelama, ponovno nameće stigmu krivice i otvoreno poziva mlade ljude na otpor prema državi Hrvatskoj, koja je njihov dom, ili bi barem trebala biti. Govoriti ironično o Oluji i o nekakvom ponovnom pogromu Srba, Nikolić u mladog čovjeka izaziva mržnju i otpor prema domovini čiji je lojalni građanin, stvara sjeme novih podjela i razara ionako tanak suživot u rubnim područjima. Razumijem Srbe kad ne mogu slaviti Oluju. I oni oplakuju svoje mrtve, a nečije dijete koje je došlo na noge voždu Nikoliću, vjerojatno je u Oluji nekoga izgubilo.

Ali promatrati Oluju kao pogrom dijela stanovništva nije ni iskreno ni točno. Oluju su prouzročili upravo hrvatski Srbi, tj. političari koji su se kleli u Veliku Srbiju i četništvo, koji su poticali na etničko čišćenje trećine hrvatskog teritorija, i na koncu, oni koji su pozvali nejaki narod da se na traktorima upute ka Beogradu. Boli Nikolića činjenica što je Oluja bila blistava akcija jer je pripremana i provedena po svim pravilima međunarodnog ratovanja. Kolateralne žrtve bili su hrvatski Srbi, koji su se dali zavesti od strane svojih neinteligentnih čobana. Oluja je bila samo posljedica četverogodišnjeg terora nad hrvatskim pučanstvom.

nikolićŠteta što Nikolić nije iskoristio priliku pa mladim Srbima iz Hrvatske rekao istinu o svom ratnom putu u Hrvatskoj. Velika je šteta što Nikolić, umjesto da poziva na otpor prema Hrvatskoj, nije mladim Srbima rekao kako je i on sudjelovao u agresiji na Hrvatsku i kako se te svoje epizode srami. Pokazao bi tako tim mladim ljudima da je njihovo mjesto u Hrvatskoj i da im nikada više neće pasti na pamet ono što je palo njihovim očevima.

Što se tiče Pupovca, i on bi imao štošta reći mladim Srbima iz Hrvatske. Ponajprije bi im trebao razjasniti koja je njegova uloga u nesretnoj sudbini pakračkog liječnika dr. Ivana Šretera. Tog borca za hrvatsko pitanje, ali i tolerantnog čovjeka u Pakracu su oteli pobunjeni Srbi i sproveli ga u zloglasni logor Bučje. Svjedoci iz tog vremena govore kako je kod visokih dužnosnika došao Pupovac kako bi se založio za sudbinu nekolicine srpskih zarobljenih liječnika. Dogovoreno je da će se liječnici zamijeniti za dr. Šretera. Hrvatske vlasti ispoštivale su dogovor, ali dr. Šreter nikada više nije viđen. Mučen je i najvjerojatnije ubijen u Bučju, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

O tome Milorad Pupovac mudro šuti, iako bi ponekad trebao progovoriti o zlodjelima svojih sunarodnjaka a ne se samo praviti pametan i viriti u tuđa dvorišta. A mislim da bi bilo politički oportuno da mladim Srbima i članovima njegove stranke održi predavanje kako se ne treba ponašati u ekonomiji na primjeru Tesla banke. Mislim da bi takva edukacija mladim Srbima puno više značila od običnog huškanja na većinski narod.

Jasno je da se Hrvatska i Srbija nikada neće voljeti. Ali da može postojati uzajamno poštovanje i suradnja, to nitko ne spori. Ali Hrvatska nije zaboravila svoje mrtve, ranjene, silovane, nestale. Hrvatska nije nastala tek tako i neće nestati tek tako. To svakom Srbinu mora biti jasno. Prilikom dolaska u Vukovar Vlakom mira, predsjednik Tuđman je zavapio: „Narod koji ne zna praštati, sije klice novih razdora! A hrvatski narod to ne želi!“ Iako su ove Tuđmanove riječi prilično malo korištene u medijima, u njima je sva suština. Hrvatski narod je oprostio, dio Srba se vratio, ostvaruju se prava iz ustavnog zakona. Poštujte to!

Pravog mira i suživota bit će onda kad iz Srbije dođu informacije o svim našim nestalima, kad se izvrši povrat kulturnih dobara i kad srbijanska politika konačno kaže: oprostite, počinili smo agresiju. Pravi suživot dogodit će se onda kada predstavnici Srba u Hrvatskoj kažu: imamo informacije, pokopajte svoje mrtve! Tek tada i Srbi će dobiti poštovanje, a njihovi mrtvi neće se morati pokapati u tajnosti jer će i Hrvati doći na pokop. Pravog suživota bit će kad Pupovac i njemu slični priznaju Oluju kao legitimnu akciju i prestanu manipulirati osjećajima svojega življa. I konačno, pravi mir nastupit će onda kada neki etnički Hrvat u Srbiji bude uživao jednaka prava kao Srbin u Hrvatskoj, a politički predstavnik Hrvata bude bio predsjednik vanjskopolitičkog odbora srbijanske skupštine, kao što je Milorad Pupovac u Hrvatskom saboru.

I Nikoliću i Pupovcu uzor bi trebao biti veliki srpski pjesnik Jovan Jovanović Zmaj koji je jednom rekao: “Hrvat se ne bori da što otme kome, čuva sveti oganj na ognjištu svome. I dok tako čini i najteži dani i Bog i pravda na njegovoj su strani. A kuda će Srbin – zar da se dade putu na kom nema zakona ni pravde?” O Srbima ovisi u kojem će smjeru krenuti. Nitko ne bi htio niti želi da se ponovno upale traktori. Uvjeren sam da je njihov smjer biti lojalni građani RH. Bez čeznutljivog gledanja prema istoku i plakanja nad sudbinom takozvane Republike Srpske Krajine.

Tomislav Stipić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

BAKIR JE LJUT: Čović se sastao s Dodikom bez da je Bakira pitao može li i što smije pričati.

Objavljeno

na

Objavio

Milorad Dodik i Dragan Čović, lideri SNSD-a i HDZ-a održali su neformalni sastanak u Banjoj Luci. I to na način da uopće nisu informirali Sarajevo da će doći do tog sastanka.

Čović se probudio, sjeo u auto i otišao u Banja Luku, a da nije javio u Sarajevo kada točno ide, tko mu je vozač i što planira pričati. Pri tome nije tražio dozvolu od Bakira Izetbegovića što smije pričati u Banja Luci.

Što je skandalozno. Jer je Bakir Izetbegović predsjednik svemira, Bosfora i simpatizer Muslimanskog bratstva jasno dao do znanja kako se Hrvati imaju ponašati u FBIH ako žele da imaju jednaka politička prava kao i Bošnjaci. Morjau govoriti što im kaže Bakir i bit će im zabranjeno govoriti što im zabrani Bakir, piše poskok.info.

Teme o kojima su razgovarali za sada nisu poznate javnosti, prenosi RTRS.

Sastanak dvojice stranačkih lidera prethodno nije najavljen.

Kako saznajemo od izvora bliskih Dodiku, Dodik naime planira micati Vrbas prema zapadu pa su ga zanimala Čovićeva iskustva s tim. Čitao je na Bakirovim portalima da Čović miče rijeke.

Čović u Banja Luci s Dodikom o rješavanju problema izmjena Izbornog zakona

Čović je rekao da nema problema, da će on to riješiti, čim završi s micanjem Drine prema Istoku. Na što je Dodik ostao zatečen, pitajući ga jel to ima veze s nekakvim velikohrvatskim planovima? Na što mu je Čović odgovorio Jok, zvao me Kusturica da mu malo oko Andrić grada proširim tu urbanu zonu jer je grad počeo rasti. Dodik je ostao oduševljen.

Potom su šetajući Banja Lukom oteli nekoliko građana. Čović je u predsjedničko vozilo oteo dva. Pa je pitao Dodika hoćeš li i ti dva građanina da ti otmem?

Dodik je potom jednog i ubio.

Čović ga je pitao kako možeš tako ubiti građanina. Dodik je rekao da može što hoće.

Meni ne daju ni da otmem, kazao je Čović.

Čović je pitao ima li Bošnjaka još u Banja Luci. Dodik ga je pitao što će mu.

Ma fali mi malo robovske radne snage , moram šišati živicu.

Ti se zezaš, kakve robovske snage?

Pa znaš da ja koristim robovsku radnu snagu, čitaš li nezavisne medije?

Čitam Nezavisne, a što se tiče nezavisnih medija nema ti tog.

Ima ima, kaže Čović.

Koji pitao je Dodik?

Aj baci oko na Poskok., eno mi ljude deru, a kao moji su.

Potom su obojica otišli u obližnji lokal, naručili pivu, i takmičili se tko će prije nekoj slučajnoj prolaznici  izazvati rak. Naime kako tvrdi Senad Hadžifejzović Čović ima moć da meditacijom ljudima izazove rak.

Ne znamo zna li to Željko Komšić al Senad mu je to morao reći. (poskok.info)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Peternel: Spoznaju o vlastitom kapacitetu doživjet će na dan izbornih rezultata!

Objavljeno

na

Objavio

Gošća jučerašnje emisije “Nedjeljom u dva” bila je Dalija Orešković, a u svom nastupu je drsko napala predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Napad Dalije Orešković na predsjednicu komentirao je Igor Peternel:

“Dakle … jedna s umjetnim trepavicama i potkapacitirana bila je ministrica integracija, vanjskih poslova, veleposlanica u SAD-u , pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i izabrana predsjednica RH, a druga je odvjetnica koja je iz anonimnosti izašla dobivši preko utjecajnog svekra  priliku po izboru Milanovića glumiti neovisnu moralnu sutkinju.

Spoznaju o vlastitom kapacitetu doživjet će na dan izbornih rezultata! Tada će bajka bolno završiti!”, napisao je Peternel na svom facebook profilu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari