Pratite nas

Komentar

Srbi u Hrvatskoj ponovno u rukama velikosrpske imperijalističke politike

Objavljeno

na

Unisono su iz Beograda i Zagreba poslane poluprijeteće poruke srpskih predstavnika. Izgovorili su ih ni manje ni više već bivši četnički vojvoda Tomislav Nikolić i najpoznatiji etnobiznismen u Hrvata, pardon, prečanskih Srba Milorad Pupovac. Kvalifikacije izrečene iz ustiju ovog blagoglagoljivog dvojca nisu slučajno izrečene u isto vrijeme, piše Tomislav Stipić / Hrsvijet.net

Aktualni srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nije ni slučajno izabrao niti publiku niti trenutak u kojem će ponovno Hrvatsku optužiti za genocid prema Srbima i potencijalnom novom genocidu. Izrekao je to kada su odnosi dviju zemalja ponovno u silaznoj putanji, a publika koja je imala priliku slušati urbi et orbi nekadašnjeg Šešeljevog pobočnika bili su mladi Srbi iz Hrvatske.

Srbijanska mladež dovoljno je istraumatizirana ratom u Hrvatskoj. Ponajviše zato jer je velika većina njihovih očeva sudjelovala u paravojnim formacijama u agresiji na Hrvatsku. I razumijem da im je teško jer nositi teret svojih predaka nije lako. No, djeca nikada nisu kriva i ne treba im oči mazati ideologijom. Oni žive u Hrvatskoj i Hrvatska im treba pružiti sve ono što pruža i pripadnicima većinskog naroda. I u to čvrsto vjerujem.

[ad id=”68099″]

No, srbijanski predsjednik upravo mladeži koja bi trebala biti neopterećena ratom i podjelama, ponovno nameće stigmu krivice i otvoreno poziva mlade ljude na otpor prema državi Hrvatskoj, koja je njihov dom, ili bi barem trebala biti. Govoriti ironično o Oluji i o nekakvom ponovnom pogromu Srba, Nikolić u mladog čovjeka izaziva mržnju i otpor prema domovini čiji je lojalni građanin, stvara sjeme novih podjela i razara ionako tanak suživot u rubnim područjima. Razumijem Srbe kad ne mogu slaviti Oluju. I oni oplakuju svoje mrtve, a nečije dijete koje je došlo na noge voždu Nikoliću, vjerojatno je u Oluji nekoga izgubilo.

Ali promatrati Oluju kao pogrom dijela stanovništva nije ni iskreno ni točno. Oluju su prouzročili upravo hrvatski Srbi, tj. političari koji su se kleli u Veliku Srbiju i četništvo, koji su poticali na etničko čišćenje trećine hrvatskog teritorija, i na koncu, oni koji su pozvali nejaki narod da se na traktorima upute ka Beogradu. Boli Nikolića činjenica što je Oluja bila blistava akcija jer je pripremana i provedena po svim pravilima međunarodnog ratovanja. Kolateralne žrtve bili su hrvatski Srbi, koji su se dali zavesti od strane svojih neinteligentnih čobana. Oluja je bila samo posljedica četverogodišnjeg terora nad hrvatskim pučanstvom.

nikolićŠteta što Nikolić nije iskoristio priliku pa mladim Srbima iz Hrvatske rekao istinu o svom ratnom putu u Hrvatskoj. Velika je šteta što Nikolić, umjesto da poziva na otpor prema Hrvatskoj, nije mladim Srbima rekao kako je i on sudjelovao u agresiji na Hrvatsku i kako se te svoje epizode srami. Pokazao bi tako tim mladim ljudima da je njihovo mjesto u Hrvatskoj i da im nikada više neće pasti na pamet ono što je palo njihovim očevima.

Što se tiče Pupovca, i on bi imao štošta reći mladim Srbima iz Hrvatske. Ponajprije bi im trebao razjasniti koja je njegova uloga u nesretnoj sudbini pakračkog liječnika dr. Ivana Šretera. Tog borca za hrvatsko pitanje, ali i tolerantnog čovjeka u Pakracu su oteli pobunjeni Srbi i sproveli ga u zloglasni logor Bučje. Svjedoci iz tog vremena govore kako je kod visokih dužnosnika došao Pupovac kako bi se založio za sudbinu nekolicine srpskih zarobljenih liječnika. Dogovoreno je da će se liječnici zamijeniti za dr. Šretera. Hrvatske vlasti ispoštivale su dogovor, ali dr. Šreter nikada više nije viđen. Mučen je i najvjerojatnije ubijen u Bučju, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

O tome Milorad Pupovac mudro šuti, iako bi ponekad trebao progovoriti o zlodjelima svojih sunarodnjaka a ne se samo praviti pametan i viriti u tuđa dvorišta. A mislim da bi bilo politički oportuno da mladim Srbima i članovima njegove stranke održi predavanje kako se ne treba ponašati u ekonomiji na primjeru Tesla banke. Mislim da bi takva edukacija mladim Srbima puno više značila od običnog huškanja na većinski narod.

Jasno je da se Hrvatska i Srbija nikada neće voljeti. Ali da može postojati uzajamno poštovanje i suradnja, to nitko ne spori. Ali Hrvatska nije zaboravila svoje mrtve, ranjene, silovane, nestale. Hrvatska nije nastala tek tako i neće nestati tek tako. To svakom Srbinu mora biti jasno. Prilikom dolaska u Vukovar Vlakom mira, predsjednik Tuđman je zavapio: „Narod koji ne zna praštati, sije klice novih razdora! A hrvatski narod to ne želi!“ Iako su ove Tuđmanove riječi prilično malo korištene u medijima, u njima je sva suština. Hrvatski narod je oprostio, dio Srba se vratio, ostvaruju se prava iz ustavnog zakona. Poštujte to!

Pravog mira i suživota bit će onda kad iz Srbije dođu informacije o svim našim nestalima, kad se izvrši povrat kulturnih dobara i kad srbijanska politika konačno kaže: oprostite, počinili smo agresiju. Pravi suživot dogodit će se onda kada predstavnici Srba u Hrvatskoj kažu: imamo informacije, pokopajte svoje mrtve! Tek tada i Srbi će dobiti poštovanje, a njihovi mrtvi neće se morati pokapati u tajnosti jer će i Hrvati doći na pokop. Pravog suživota bit će kad Pupovac i njemu slični priznaju Oluju kao legitimnu akciju i prestanu manipulirati osjećajima svojega življa. I konačno, pravi mir nastupit će onda kada neki etnički Hrvat u Srbiji bude uživao jednaka prava kao Srbin u Hrvatskoj, a politički predstavnik Hrvata bude bio predsjednik vanjskopolitičkog odbora srbijanske skupštine, kao što je Milorad Pupovac u Hrvatskom saboru.

I Nikoliću i Pupovcu uzor bi trebao biti veliki srpski pjesnik Jovan Jovanović Zmaj koji je jednom rekao: “Hrvat se ne bori da što otme kome, čuva sveti oganj na ognjištu svome. I dok tako čini i najteži dani i Bog i pravda na njegovoj su strani. A kuda će Srbin – zar da se dade putu na kom nema zakona ni pravde?” O Srbima ovisi u kojem će smjeru krenuti. Nitko ne bi htio niti želi da se ponovno upale traktori. Uvjeren sam da je njihov smjer biti lojalni građani RH. Bez čeznutljivog gledanja prema istoku i plakanja nad sudbinom takozvane Republike Srpske Krajine.

Tomislav Stipić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marin Miletić – Gađaju ‘Tuđmana’ jajima, a veličaju Tita?

Objavljeno

na

Objavio

U Zagrebu se gađa jajima spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Unatoč svim manama, ne možemo zanijekati nekoliko činjenica Tuđmanu: Tuđman je bio antifašist, prvi hrvatski predsjednik izabran na demokratskim izborima, Tuđman je zajedno s hrvatskim braniteljima omogućio našem društvu – slobodu.

Tito je pak došao na vlast drukanjem i eliminacijom svojih protivnika. Proglašen je trinaestim zločincem 20. stoljeća odgovornim za smrt 570 tisuća ljudi. Tito je progonio Katoličku crkvu, da nalog progona Stepinca, odobravao i dao nalog ubojstva preko 500 katoličkih svećenika i časnih sestara. Tito je odgovoran za Bleiburg, za Hudu jamu i jame Bezdane.

Za fizičko rušenje katoličkih crkvi i ubojstva na tisuće osoba bez prava na suđenje. I sada, takav Tito pojedincima, a ustvari pripadnicima radikalne ljevičarske skupine, Tito nije problem, ali zato Tuđman jest?

Pogledajte ovaj video koji je objavio Marin Miletić, a u kojem promišlja ovu problematiku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Denis Kuljiš – ‘Možete vi k.’

Objavljeno

na

Objavio

Bio sam jučer na Z1 u emisiji s nekim gospođama koje su me gađale raznim floskulama, a ne znaju ni jedan podatak, jer im ne treba – žene se bave tihim obrtom politike u marginalnim strankama i zaista im nikakva znanja nisu potrebna. Pa sam i opet morao slušati o tome kako valja oporezovati kapital, a ne zaposlenike, i zašto poslodavci daju male plaće… komentirao je Denis Kuljiš na Facebooku.

I sad ti njima objašnjavaj natenane kako ionako nema kapitala koji bi tu nešto ulagao ili proizvodio, a plaće se daju prema potražnji na tržištu rada, a ne onoliko koliko bi ljudima bilo potrebno.

Onda opet ono o tome kako država treba ”reindustrijalizirati” zemlju, a na moje direktno pitanje što s viškom ljudi u državnom aparatu koji guši ekonomiju porezima – ne, tu se ne bi šteli mešat, ali misle da treba smanjiti broj gradova i općina, nakon pomne analize, koju će provesti čim dođu na vlast (a onda, naravno, neće, jer se ne razumiju ni u lokalnu upravu, baš kao ni u ekonomiju). Ukratko, sačuvaj nas bože amatera.

Ne smije se glasati za stranku koja nema kadrovske sposobnosti da vodi privredu i društvo, i to ne onakve profesorčiće i bankovne činovnike sitnog zuba kao Milanovićev SDP, nego ljude sa stvarnim iskustvom u upravljanju velikim sustavima.

Ne znam kako mogu do njih doći, ali ako ne mogu, onda neka se klone politike. Na temelju iskustva iz ove emisije barem sa strankom ”Možemo” zaključio sam – ”Možete vi k”, zaključio je Kuljiš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari