Connect with us

Srbija i dalje smije izvoziti u Rusiju

Published

on

Srbija će biti na listi prioritetnih zemalja iz kojih će Rusija uvoziti poljoprivredne i prehrambene proizvode nakon sankcija uvedenih zemljama što su je dosad opskrbljivale tom robom, objavili su u ponedjeljak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na ruske izvore.

vučić putinPrema izjavi ruskog ministra poljoprivrede Nikolaja Fjodorova kanalu Rosija 1, Srbija će se naći među državama bivšeg SSSR-a, te pojedinim euroazijskim i zemljama Sredozemlja na čije prehrambene proizvode ubuduće računa rusko tržište.

“Za nas su za uvoz voća i povrća perspektivni Azerbajdžan, Uzbekistan, Armenija, Tadžikistan, u određenoj mjeri Kirgistan. Uz njih su Turska, Iran, Srbija. Veoma obećavajuće zemlje su Iran, Maroko, Egipat. Njima su potrebni naši proizvodi – žito, biljno ulje, a nama njihovo voće, povrće, jagode i citrusi”, citira agencija Tanjug izjavu ruskog ministra poljoprivrede.

On je kao “veoma jako tržište” naveo i zemlje Latinske Amerike – Čile, Argentinu, Paragvaj, Ekvador i Peru koje su “spremne povećati isporuke svojih proizvoda”, dok će “isporuke norveške ribe zamijeniti sama Rusija”.

Fjodorov vjeruje da nakon uvođenja sankcija na uvoz prehrambene robe iz EU-a, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške u Rusiji neće biti nestašica ili rasta cijena.

Srbijanski ministar trgovine izjavio je ranije beogradskom tisku kako Srbija neće dopustiti prepakiranje robe iz države Europske unije niti reeksport proizvoda iz članica EU-a na rusko tržište preko svog teritorija jer bi time sebi pričinila štetu i ugrozila vlastiti izvoz u Rusiju.

Ministar Rasim Ljajić je u povodu najave mogućnosti plasmana robe iz EU preko Srbije, uključujući i proizvode hrvatskih poduzeća, najavio sastanak s predstavnicima Uprave carina, Ministarstva poljoprivrede, Gospodarske komore Srbije (PKS), te udruga poljoprivrednih proizvođača. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari