Pratite nas

‘Srbija je izgubila povjerenje u svoju vlastitu protutužbu’

Objavljeno

na

Na Međunarodnom sudu pravde u Haagu hrvatski pravni tim iznio je završne riječi u protutužbi Srbije za genocid.

11.20 Predsjednik ICJ-a Peter Tomka rekao je da će zastupnici obje strane biti obaviješteni o tome kada će biti donesena presuda.

11.15 Crnić Grotić zahvalila se svima te iznijela hrvatske završne riječi.

11.10 Utvrđeno je da tadašnji predsjednik Tuđman nije imao namjeru ubijati Srbe, protjerivati ih i uništavati njihovu imovinu. Kako onda može biti genocidna namjera?, pitala je je Crnić Grotić. Tezu Srbije da je Tuđmanov separatistički nacionalizam kriv za raspad Jugoslavije, Crnić-Grotić demantirala je činjenicom da je Tuđman bio istaknuti član partizanskog pokreta.

Nije osuđeni nijedan Hrvat

11.05 ”Srbija više ne tvrdi da zločini nisu počinjeni nego da u ratu sve strane pate. Rečeno je da nitko nema čiste ruke nakon raspada Jugoslavije. To je tvrdnja koja se ne temelji na činjenicama. Srbija jest počinila zločine u Hrvatskoj, i one koji su dio genocidne namjere, nastojeći ostvariti svoj cilj ostvarenja velike Srbije. Hrvatska nije imala zločinačke namjere protiv Srba kako je dokazana u brojnim presudama suda”, rekla je te dodala kako ICTY nije osudio nijednog Hrvata u razdoblju od 1991. do 1995. godine, dok sa srpskim vodstvom nije takav slučaj.

”Nema sumnje da su pojedinci činili zločine, ali oni nisu bili dio hrvatske politike”, rekla je.

Izmišljaju popise i nove brojke

11.00 ”Tuženik je prošli tjedan iznio popis nestalih na kojem je bilo 1.747 imena. Je li zaista potrebno svaki put izmišljati novi popis i nove brojke. Hrvatska je Sudu prije dva tjedna predala jedini vjerodostojni dokument s brojem nestalih. Taj broj je 1.663 i uključuje sve nestale osobe na području RH od 1991. do 1995., ukljućujući i Hrvate i Srbe i građane drugih nacionalnosti.

Obradović je rekao kako su morali iznijeti protutužbu da bi mogli iznijeti argumente. Čini se da ni on sam ne vjeruje u iznesene argumente. Za našu tužbu postoji jedan razlog, a to je utvrđivanje odgovornosti tuženika za genocid”, rekla je Crnić Grotić.

10.55 Sands je završio svoje izlaganje, a nakon njega riječ je dobila zastupnica Vlade RH Vesna Crnić Grotić.

‘Razumno nije irelevantno’

10.50 ”Schabas traži od vas sljedeće – da je korištenje riječi razumno irelevantno. Njegov pristup je kriv. Slučaj protutužbe Srbije je beznadan bez obzira koji ćete standard primijeniti. Da bi protutužba bila uspješna treba iznijeti dokaze genocidnog plana, a toga tu nema. Brijunski zapis nije takav dokaz i to je potvrdio Sud”, rekao je Sands.

10.40 ”Srbija je ponudila popis nestalih, no nema dokaza da su ga sastavili. Zato i nije uzet kao dokaz”, nastavio je Sands.

10.35 ”Srbija se upustila u potpuno neopravdan napad na bivšeg hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, što je napad neobičan za bilo koji sud, a kamoli ovaj. Protutužba Srbije nema nijednu zakonsku osnovu vezanu za nestale osobe”, rekao je Sands.

Njihov slučaj bez ikakvog pravnog temelja

10.30 ”Srbija zna da je njihov slučaj bez ikakvog pravnog temelja”, rekao je Sands. ”Profesor Schabas nije naveo nijedan pravni autoritet koji bi bio podrška protuužbi Srbije. Očito je svjestan da je presuda u slučaju Gotovina fatalna za njegovu protutužbu.

Kako napad može biti genocidan i istovremeno u skladu s ratnim zakonima. Zato je to proturječno”, nastavio je. ”Srbija je u petak potpuno odustala od pokušaja da uvjere Sud da je granatiranje četiriju gradova u Krajini bilo nezakonito”, dodao je.

10.25 Starmer je završio svoje izlaganje te riječ dao Philippu Sandsu, koji je iznio pravne aspekte odgovora.

10.20 ”Srbija traži od vas da zaključite da se dogodio genocid na temelju četiri napada na kolonu civila u sektoru Sjever, dok istovremeno tvrdi da zapovjednik tog sektora nije imao namjeru počinjenja genocida. Tvrdi se da je hrvatska vojska nakon Oluje ubila sve Srbe, pa i civile. 21. rujna 1994. glavni tajnik UN-a iznio je drukčiju tvrdnju. U slučaju Gotovina je rečeno da je 4.000 Srba odvedeno u Vladine prihvatne centre, a 400 vojnika je odvedeno kako bi bili kazneno gonjeni. Iznošenje da su svi Srbi ubijeni nije točno. Tvrdnja da je došlo do genocida nakon Oluje ne može se temeljiti na argumentima koji su tu izneseni”, nastavio je Starmer.

Nema dokaza da su topnički napadi bili nezakoniti

10.15 ”Koje vam je dokaze tuženik podastro da su topnički napadi bili nezakoniti? Neobično je da tuženik iznosi hipotetske teze, to govori da je njihova argumentacija prilično slaba. Po tome ispada da je namjera genocida bila tako skrivena da ju je propustio primijetiti Sud i Žalbeno vijeće. Nitko u 18 godina nije rekao da je moguće počiniti genocid zakonitim topničkim napadima. Nemaju dokaza da su napadi bili nezakoniti. Sud o tome naravno može donijeti svoju odluku, ali pitanje je na kojim temeljima”, rekao je.

‘U završnoj riječi iznijeli su argumente koji se toliko razlikuju od njihovih prvobitnih argumenata”’, rekao je Starmer.

10.10 ”U obzir se treba uzeti i odluka u slučaju Gotovina u kojoj stoji da bombardiranje nije bilo nezakonito. Ono što sam rekao i zadnji put je da je to zapravo kraj protutužbe. Zbog toga i ovo Vijeće treba odustati od tog argumenta. Presuda ICTY-ja u predmetu Gotovina i drugi predstavlja sama po sebi kraj protutužbe Srbije pred ovim sudom”, rekao je Starmer.

10.05 ”Nakon što smo pomno pročitali zapisnike mi moramo zaključiti da je tuženik izgubio povjerenje u vlastitu protutužbu. On misli da su krajski Srbi bili namjerno napadnuti i protjerani, to im je glavni argument. Tvrde kako je bombardiranje bilo nezakonito. U petak je tome posvećeno samo pola rečenice. Velik dio izlaganja prof. Schabasa bio je posvećen drugoj pretpostavci: da je “zavjera” sudionika sastanka na Brijunima bila zločinačka čak i ako je namjera bila zakonito granatiranje”, rekao je Kier Starmer, član hrvatskog pravnog tima.

10.00 Sudac je ušao u sudnicu te dao riječ hrvatskom pravnom timu. Član hrvatskog pravnog tima rekao je da će iznijeti činjenične podatke, a njegov kolega pravne aspekte odgovora.

Hrvatski pravni tim je podsjećajući na stradanja u Vukovaru i na Ovčari, zatražio da se Srbiju proglasi krivom za genocid u Domovinskom ratu. Srbijanski zastupnik Saša Obradović odgovorio je da organi Srbije nisu odgovorni jer Srbija u to vrijeme nije postojala kao država i dodao genocida nije bilo:

“Hrvatska nije predala nijedan dokaz”, rekao je Obradović.

Dokazi nisu ni potrebni ako postoji nedvojbena namjera za počinjenje genocida, uzvratio je hrvatski zastupnik Philippe Sands.

“Dokle god oni koji su odgovorni se pozivaju na uzorke ponašanja koji se mogu interpretirati kao drugačije namjere bit će u mogućnosti izbjeći suđenja za genocid. Je li to bila želja pisaca međunarodnih konvencija, je li to ono što sud želi”, upitao je Sands sudsko vijeće.

Srbija je, pak, zatražila da se Hrvatsku osudi za genocid u Oluji, da Srbima plati odštetu, stvori uvjete za njihov povratak te da ukine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. I.La./ D.D./ MediaServis

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tako to bude kada pustiš ekipu na svoje i daš im ovlasti…

Objavljeno

na

Objavio

Krenulo me nešto s bajkama. Danas razmišljam o Pepeljugi.

E, da je u ono doba bilo Istanbulske konvencije pa da kazni sve te silne zlostavljače .

U Pepeljuge definitivno zlu maćehu i njene transrodne kćeri (ups , one bi bile pomilovane jer su drugačije i kao takve ne mrze … da, nikako ne mrze ) .
I onog oca kojeg nikako nema.

Lijepo se lik oženio, i ostavio kćer  na milost i nemilost onoj koju je doveo u svoju kući i na svoje .
Tako nekako počinje priča.

Gospon tata i gazda imanja ostavlja nakon ženine smrti svoju kćer novoj ženi i njenim kćerima .
Kako oca i gazde nema , zla maćeha se dobrano razmahala .

Pravu vlasnicu i nasljednicu natjerala u dronjke , zatvorila na tavan i natjerala da radi najgore poslove .
Haljine i nakit njene pokojne majke podijelile spodobe međusobno i počele gospodariti nečim što nije njihovo .

Tragična priča zlostavljane vlasnice imanja koja ne zna kako se suprotstaviti uzurpatoru.
Njena prava su joj potpuno nepoznata.

Tragedija je tim veća što nigdje i nikako famoznog tate i gazde koji se ubija od posla negdje da tu cijelu priču može financirati.
I obilato šalje.
Niti piše niti dolazi .
Samo šalje.
A maćeha troši i zlostavlja.

Tako to bude kada pustiš ekipu na svoje i daš im ovlasti.
Bez kontrole.

Okrenu ti kuću naopako, zanovijetaju, kradu i zlostavljaju .
Sve gledam kako najbolje i najljepše u ovoj zemlji biva pokriveno pepelom .
Kako plače u siromaštvu i bijedi na tavanima i podrumima dok uljez gospodari u kući njihovih otaca .
Uljez kojega obilato plaća onaj koji bi svoga trebao zaštititi .
I tako uljez napravi i ono najgore .

Uljez ode na komemoraciju .
Nepozvan.

Ne dati pijetet nego popljuvati svaku osobu i uspomenu na one koji su mu omogućili da živi i radi u njihovoj kući .
Uljez najgorim riječima nazove svaku svetinju svoga domaćina i još od istoga biva nagrađen .

Uljez pljuje na grobove .
I na žive.
I misli ako prospe pepeo po vlasnici da je nitko neće prepoznati ?!!

Dok odsutni otac radi i financira zlostavljače u vlastitoj kući
u očekivanju nekog princa koji će prepoznati i spasiti Pepeljugu, lagano čitam naslovnicu Novosti .
Da, onih koje obilato financira Republika Hrvatska .

Čitam kako joj pljuju i žive i mrtve koji su je stvarali i gradili .
Kako joj djecu nazivaju najpogrdnijim imenima .

I ne mogu ništa .
Baš ništa .

Jer ja sam blokirana  na Fb radi objave Evanđelja po Mateju. I svijeće za heroja . To je nepoćudni sadržaj .
Ali oni nisu .
Oni zadovoljavaju sve standarde ove izopačene zajednice .

Čekam kraj priče, kada dolazi princ i odvodi Pepeljugu daleko iz rodne kuće u kojoj je uljezi zlostavljaju .
I živim za dan kada će i neodgovorni otac koji sve to financira biti isto prijavljen nekoj pravobraniteljici za zlostavljanu djecu.

Jer i on je sudionik, zar ne ?
I to glavni.

Najvažniji, iako se nigdje nikako pojavio nije .

dr. Gordana Zelenika/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

U potrazi za Istinom

Razvaljivanje Pavičićevih infatilnih konstrukcija

Objavljeno

na

Objavio

Malo ću se osvrnuti na današnju kolumnu Jurice Pavičića u Jutarnjem listu. Kolumna još nije dostupna na njihovim web.stranicama, a ionako se može ispričati u par rečenica:

Kaže Pavičić da Željka Markić želi “zaustaviti Reuters” zato jer je tražila od Plenkovića da RH intervenira prema Facebooku zbog cenzure, te da se pozvala na njemački slučaj, kad je Facebook uvažio neke primjedbe njemačke vlade i učinio određene korekcije, piše Predrag Nebihi.

Tu Pavičić, iako nema čime, počinje mudrijati pa kaže kako “ljubitelji lika i djela Slobodana Praljka ne znaju što traže”, jer da je Njemačka od Facebooka koji je privatna firma, a Željka Markić to kao ne shvaća, tražila da facebook stvori algoritme koji će smanjiti “govor mržnje”, i da je ta privatna firma Facebook izašla u susret njemačkoj vladi tako što je, pojednostavljeno rečeno sankcionirala ljubitelje nacizma i ljubitele ISIL-a. I onda je ljude koji imaju pozitivno mišljenje o Praljku ugurao u isti koš s naacistima i ISIL-om, a Željki Markić držao predavanja kako ona ne razumije kako funkcionira kapitalizam pa joj on, kao proklamirani ljubitelj kapitalizma koji se gnuša socijalizma, pogotovo etatisičkog tipa jelte, pokušava objasniti.
I to je sažetak tog pamfletića koji izgleda kao da ga je pisala osoba čiji IQ nije veći od sobne temperature.

Odakle krenuti u razvaljivanje Pavičićevih infatilnih konstrukcija?

Možemo od mog statusa kojeg mi je facebook izbrisao, a u kojem nije bilo ništa ni nalik obliku verbalnog delikta koji se u ideologiji političke korektnosti naziva “govor mržnje”.

Screenshot tog statusa stavljam ovdje  kako bi svi znali o čemu se radi i vidjeli da tu nema ničeg spornog.
Radi se o videu u kojem se vidi kako general Praljak svojim tijelom staje između žena i puške iz koje se puca na žene. (video možete pogledati ovdje )
I meni je to dovoljno da kažem da osoba koja napravi takav moralan čin nema psihološki profil ratnog zločinca.
I to je dovoljno da me Pavičić svrsta u istu skupinu s ISIL-om i SS-Waffenom. Jer ja time što bacam drugačije svjetlo na istu temu “širim govor mržnje”.


O čemu se radi? Jurica Pavičić je ratni dezerter kojeg je država negdje u jesen 1993. godine konačlno uspjela mobilizirati u 6. domobransku pukovniju iz Splita. On je tvrdio da je “Hrvatska izvršila agresiju na BiH” i da je on tome svjedok, jer da je sa 6. DP bio u Stocu, a to je u BiH, i to je kao dokaz agresije. Nikad nije rekao koja muslimanska ostrojba mu je stajala sučelice. Štoviše, nakon što je izrekao tu laž, Praljak je s njim ušao u polemiku, i nakon što ga je argumentima ispreskakao kao Miru Salćinu ili Seida Sajkića Haagu, Pavičić je počeo reterirati pa je rekao da nije bio u Stocu nego da se s položaja na kojem je on bio mogao vidjeti Stolac. I otkad ga je u toj priči Praljak ponizio i prokazao kao patološkog lažljivca ovaj se sveti. Iz posve subjektivnih razloga.

Uspoređuje Pavičić Praljka s nacističkim liderima, a nas koji se drznemo usuditi ne složiti se s presudom sa sljedbenicima nacizma i ISIL-a, pa prisnažuje opetovanom laži o “koncetracijskim logorima” koje je držao HVO.
Vrlo kratkom analizom pokazat ću vam zašto je ova teza krajnje maloumna.
U pravomoćnoj presudi koja je na web-stranicama haškog suda dostupna samo na engleskom jeziku u tri svezka na preko 1400 stranica, pojam “koncetracijski logor” pojavljuje se samo jednom, a ispravan naziv, “detenacijski centar” pojavljuje se 522 puta. Po svezcima presude to izgleda ovako:

1. svezak, pojam “detenacijski centar” pojavljuje se 20 puta. U istom svezku pojam “koncetracijski logor” pojavljuje se jednom u paragrafu 43. i to kao navod tužiteljstva, a ne kao zaključak sudskog vijeća (nek Pavičić ode kod nekog odvjetnika da mu objasni razliku, ali ne kod Nobila nego kod nekog pismenijeg).
2. svezak, pojam “detenacijski centar” spominje se 418 puta dok se pojam “koncetracijski logor” ne spominje nijednom.
3. svezak, pojam “detenacijski centar” pojavljuje se 84 puta, a pojam “koncetracijski logor” ne spominje se nijednom.

Shodno navedenome, mi koji ne poštujemo ovu presudu čak bi i mogli koristiti termin “logor” ali ovi kao Pavičić, koji poštuju presudu, morali bi koristiti pojam “detenacijski centar” ili “zatočenički centar” ili “centar za zadržavanje”.
Stvar je ista i s nepravomoćnom presudom.

Budući da Pavičić u tom tekstu Markićki docira s pozicije kapitalista aka ekonomskog desničara obraćajući joj se kao da ona predstavlja etatističku socijalističku ljevicu, Pavičić čini novi salto-mortale kojeg njegove zakržljale mozgovne vijuge nisu ni svjesne. Naime on spominje pojam “logor” u klasičnom presereavajućem ljevičarskom pseudo-humanističkom stilu; Njemu je okrutno kako uopće može postojati mjesto gdje se nekog zatvara, stavlja u izolaciju, oduzima mu se slobodan, to je jelte udar na njegove ljevičarske “humanističke” principe.

A zapravo iz njega progovara onaj pravi ljevičar, socijalistički jugo-etatist koji je zapravo na istoj osi kao ovaj, za potrebe javnosti ad hoc skucani “ljevićar-humanist”. Naime, kao i njegovi predšasnici-ljevičari, njemu je neshvatljivo da se nekog vodi u detenacijski centar, jer su njegovi predšasnici pokazali djelom kako se rješava ratni protivnik: zazida se živ u Hudu jamu; Naveze ih se nad protutenkovski rov, sve ih se likvidira metkom u zatiljak i zatrpa bagerima; jednostavno ih se pobije i pobaca u jamu… Tako su ljevičari činili 1945. sa svojim ratnim protivnicima i ideološkim neistomišljenicima.

Zato nije ni čudo da Pavičić kao takav koristi omiljeno oružje KOS-a – inverziju i potpunu zamjenu teza, kad kaže da se Željka Markić svojim zahtjevom za ukidanje cenzure zapravo zalaže za cenzuru, pa sve svodi na parolu “zaustavite Reuters”. Kaže, o tome su “izvjestili ugledni Der Spiegel, New York Times … pa i taj famozni Reuters”.
Oni su kao izvjestili ono što Pavičić vidi kao istinu, i to je kao dokaz da je cijeli svijet u pravu, samo da nisu u pravu pola sabora, portali po Hercegovini, desničarski mediji bla bla bla..

Nabrojao Pavičić cijelu bulumentu onih koje je Nino Raspudić u svojoj kolumni od prije 8 dana u Večernjaku vrhunski sortirao u grupu “Travnik na Drini”. To je ekipa koja misli da je Travnik na Drini. To je ekipa koja bi meni određivala što je istina a ne mogu naći Busovaču na zemljopisnoj karti.
To je kao u onom sjajnom upisu profesora Stjepana Šterca kojeg sam jučer pročitao na zidu jednog prijatelja. Kaže:

“Prepričavali su mi tog dana njihove posljednje razgovore, pa i anegdotu u kojoj mu francuski časnik drži predavanje o tome kako bi i što trebalo. Praljak ga potom krene ispitivati o francuskoj književnosti o čemu dotični nije ništa znao, pa o njegovim sirevima i vinima; stade mu ih opisivati i nabrajati iz koje su regije, kakve su kvalitete i slično, o čemu isto nije znao ništa. Na kraju ga upita: ‘Vidiš, o svojoj zemlji jako malo znaš, pa kako misliš da mene možeš učiti o mojoj?’”

Kao primjer uzmimo Der Spiegel. On je kao jelte “ugledan”. Pa u tom “uglednom” listu nakon presude piše kako je Praljak srušio stari most u Mostaru. Nepravomoćna presuda u ovom predmetu pročitana je 29. svibnja 2013. godine, dakle prije više od 4 i pol godine, i u toj presudi apsolutno nigdje ne piše da je Praljak srušio stari most niti da s tim ima ikakve veze. Štoviše, u toj presudi piše da je Praljak već otišao iz Mostara kad je taj most srušen, jer je general Roso od njega već bio preuzeo dužnost Zapovjednika GS HVO-a.

Ali, to ne spriječava “ugledni” list da laž koja je pala prije 4 i pol godine odlukom suda za kojeg nam kažu da ga moramo poštovati oni koji ga uopće ne poštuju. Jer da Der Spiegel, Žarko Puhovski, Jurica Pavičić i slični poštuju taj sud i njegove presude, onda ne bi spominjali “koncetracijske logore” niti bi ponavljali LAŽ da je general Praljak srušio most. Ali to nije sve. Ovo žalbeno vijeće je zaključilo, uz suprotno mišljenje suca Pocara, da rušenje tog mosta uopće ne predstavlja zločin protiv čovječnosti, i da je s te strane sve čisto kao suza.

Očito, “ugledni” Špiglovi i Pavičići ne priznaju nalaze iz presuda. Ili te nalaze tumače selektivno, kako im odgovara.
Infatilno licemjerje ekipe “Travnik na Drini”, kronično neznanje, nepoznavanje predmeta, nekompetencija, kao onda kad je Ante Tomić za MIchelangela napisao da se preziva Buonarotti umjesto Buonarroti. dok je nas “seljake” učio o tome što znači Michelangelova umjetnost.

Umjesto zaključka recimo otvoreno o čemu se ovdje radi. Postoji sedam darova Duha Svetoga. Jedan od tih darova je razum. Moj razum meni ne dopušta prihvatiti i poštovati ovakvu presudu. Moj razum mi nalaže da se moram boriti protiv takve presude i osporavati je dok sam živ. Prihvatiti takvu presudu za koju ZNAm da je protivna zdravom razumu znači odbaciti zdrav razum, odnosno odbaciti dar Duha Svetoga, i time počiniti najveći grijeg kojeg jedan Katolik može počiniti – hulu na Duha Svetoga!
I to je ono što oni hoće. Svi ti “ugledni” pseudohumanisti,. punjači Hudih jama i njihovi apologeti koje se ja osobno ne bih usudio svrstati u isti koš s nacistima i ISIL.
Jer ne želim ovom zgodom vrijeđati naciste.
A ne želim vrijeđati ni ISIL.

Oni su jako loši ali ne toliko loši kao “ugledni” pseudohumanisti, drinski Travničani, čija se cijela ideologija može sabiti u jednu jedinu rečenicu:
“Sve što je normalno treba prikazati nenormalnim i obrnuto, sve što je nenormalno treba prikazati normalnim”.

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari