Connect with us

Iz Svijeta

Srbija: LSV proziva vlast za šutnju o Šešeljevim zločinima i zastupničkom mandatu

Objavljeno

-

Oporbena Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) prozvala je u srijedu, na 28. obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata, srbijanskog predsjednika i premijerku zbog šutnje o zločinima i istupima osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

„Šešelj iz državnih medija nastavlja gdje je stao devedesetih godina. Neprestano širi vjersku i nacionalnu mržnju, ponižava političke protivnike i koristi necivilizacijski narativ“, navodi se u priopćenju, u kojem LSV također proziva srbijanske čelnike zbog toga što Šešelj ima status zastupnika u srbijanskom parlamentu.

LSV ističe da je on poznat kao političar užasnih namjera i da se od njega se ne može ništa dobro očekivati, ali da je “šutnja države nedopustiva“.

„Jesu li se o Šešelju ikada oglasili predsjednik države, premijerka ili predsjednica Narodne skupštine? Njihova šutnja Srbiju čini sigurnom kućom za političare mržnje“, naglašava LSV.

Ova vojvođanska stranka je izrazila nezadovoljstvo i zbog toga što taj haški osuđenik za progon Hrvata u Vojvodini i dalje ima status zastupnika Skupštine Srbije.

„Šešelj i dalje obnaša dužnost zastupnika u Skupštini Srbije, bez obzira što Zakon o izboru narodnih zastupnika, na temelju desetogodišnje zatvorske kazne koja mu je pravomoćno izrečena, jasno nalaže prestanak mandata“, konstatira se u priopćenju LSV-a.

U srijemskom selu Hrtkovci 6. svibnja 1992. održan je miting na kojemu su javno pročitana imena sedamnaestero mjesnih Hrvata kojima je naloženo da se moraju iseliti, što je označeno kao početak progona Hrvata iz Srijema.

Procjenjuje se da je pod pritiskom ili prijetnjama početkom 90-tih prognano između 35 i 40 tisuća Hrvata, dok je 25 osoba ubijeno.

U Srbiji nije vođen sudski proces za te zločine, ali je Vojislav Šešelj osuđen za ratni zločin, odnosno progon i poticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine u Haškom sudu.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za kaznene sudove donijelo je početkom travnja 2018. odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti po točkama 1, 10 i 11 iz optužnice, koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine.

Međutim, poslije izricanje te presude Šešelj nije ostao u zatvoru jer je u pritvoru Haškog tribunala tijekom suđenja proveo ukupno 11,5 godina, što je sud uvažio. (Hina)

Uoči 6. svibnja: Za progon srijemskih Hrvata u 28 godina u Srbiji nitko nije suđen

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas