Connect with us

Balkan

Srbija pokazala nove kineske projektile demonstrirajući vojnu moć

Objavljeno

-

Foto: EPA

Srbija je u subotu pokazala nove kineske rakete zemlja-zrak i drugu vojnu opremu kupljenu u Rusiji i na Zapadu, dok zemlja nastoji delikatno balansirati u trenutku moskovske invazije na Ukrajinu.

Javnost i mediji pozvani su na vojni aerodrom Batajnica kod Beograda, gdje su uz helikoptere Airbus, kineske bespilotne naoružane letjelice i ruske MIG-29 bili poredani kineski i francuski projektili.

Srbija nastoji uravnotežiti svoje partnerstvo s NATO-om i težnje za pridruživanjem Europskoj uniji sa stoljetnim vjerskim, etničkim i političkim savezom s Rusijom.

Kineski sustav obrane zemlja-zrak FK-3, sličan ruskom S-300 ili američkom sustavu Patriot, kupio je Beograd 2019. i isporučen ranije ovog mjeseca.

Srbija je trenutno jedina europska zemlja koja koristi kineski raketni sustav i borbene bespilotne letjelice CH-92A.

Predsjednik Aleksandar Vučić obišao je subotnju izložbu u pratnji vojnih zapovjednika i pratio akrobatski let preuređenih aviona MIG-29 koje je Rusija donirala 2017. godine.

“Ponosan sam na srpsku vojsku, ponosan sam na veliki napredak”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

“Značajno ćemo ojačati naše borbeno zrakoplovstvo… Srbija je neutralna zemlja i Srbija mora pronaći rješenja koja će joj omogućiti da sačuva svoje nebo i svoju državu.”

Isporuka raketnog sustava FK-3 potaknula je nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, da upozori Beograd kako očekuju da će balkanska zemlja uskladiti svoju vanjsku politiku s EU-om ako želi postati članica.

Beograd je tri puta glasao protiv Rusije u Ujedinjenim narodima, ali nije uveo sankcije Rusiji.

Srpska se vojska ograničeno oslanja na bivšu sovjetsku tehnologiju, a Rusija je jedan od njezinih glavnih dobavljača. Beograd također ovisi o opskrbi prirodnog plina i nafte iz Rusije.

Vučić je rekao da Srbija očekuje da će od Francuske kupiti 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale do kraja godine ili početkom sljedeće, što politički analitičari vide kao znak distanciranja Beograda od Rusije.

Rekao je da Srbija također pregovara o kupnji 12 borbenih zrakoplova Typhoon od Britanije. (Hina)

Što stoji iza naoružavanja Srbije?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari