Connect with us

Religija i Vjera

Srbija: Pretvaramo se u hrvatsku koloniju, ‘Agrokor’ će imati više od 40 posto tržišta maloprodaje

Objavljeno

-

[quote]Todorić će sad imati veću kontrolu nad našom privredom jer će određivati šta će se prodavati u trgovinama u Srbiji. ‘Agrokor’ će imati više od 40 posto tržišta maloprodaje, a u velikim gradovima mnogo više, smatra Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.[/quote]

 

[dropcap]N[/dropcap]akon što je Ivica Todorić, vlasnik ‘Agrokora’ preuzeo ‘Roda trgovine’ i ‘Merkator S’ Srbije je bliže tome da postane južna ili istočna hrvatska pokrajina, odnosno kolonija, jer će domaća roba sve teže dolaziti do trgovina koje posluju kod nas, navodi za Kurir Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Preuzimanjem slovenskog ‘Mercatora’, ‘Agrokor’ je je u Srbiji dobio 126 trgovina ‘Merkatora S’ i ‘Rode’ pa će sa 165 trgovina ‘Idee’ imati ukupno 291 trgovinu.

– Todorić će sad imati veću kontrolu nad našom privredom jer će određivati šta će se prodavati u trgovinama u Srbiji. ‘Agrokor’ će imati više od 40 posto tržišta maloprodaje, a u velikim gradovima mnogo više – smatra Papović.

Bivša predsjednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović kaže da će Srbija sada imati jak maloprodajni lanac te da će Komisija morati istražiti hoće li ‘Agrokor’ steći dominantan položaj ili ograničiti konkurenciju.

[box_light]

Cijelo Todorićevo bogatsvo magazin Forbes procjenjuje na 660 milijuna eura. To je samo oko 150 milijuna eura više od onoga što je dao za Mercator. U euforiji koja je zavladala hrvatskim medijima nakon što je Ivica Todorić u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica slovenskog Mercatora, težak nevjerojatnih 452 milijuna eura, nitko nije postavio pitanje odakle hrvatskom tajkunu toliki novac? Naime, cijelo njegovo bogatsvo magazin Forbes je u 2013. procjenio na 660 milijuna eura, što je samo oko 150 milijuna eura više od onoga što je dao za Mercator. Tim više ako se zna da je njegov Agrokor već otprije visoko zadužena kompanija.Todorić je odavno samo lutka na koncu. Do grla je u kreditima. On je u stvari mali potrčko bankara poput Rothschilda – tvrdi ekonomist Dinko Bartulović iz pokreta Zajedno.

Agrokor koji, naime, ima izuzetno visoku cijenu duga, u realizaciju same transakcije neće moći ući bez značajne dokapitalizacije u kojoj će, prema dostupnim informacijama, sudjelovati EBRD, Blackstone i One Equity. Oni bi tako stekli 30 posto poslovnog imperija Todorićevih.

Agrokor prelazi u ruke stranaca?

Radi se o svjetskim bankarskim grupacijama. Iza američkog Blackstona stoji multinacionalni privatni kapital koji ulaže u sve vrste biznisa, od nekretnina do TV-kuća, hotela i energetskih kompanija. Njihovim novcem je tako, između ostalog, financirana gradnja Legolanda, muzeja Madame Tussauds, ali i poznatog hotelskog lanca Hilton.

One Equity upravlja s preko 10 milijardi dolara investicija i novčanih transakcija za američku banku JPMorgan Chase & Co. Raspolažu impresivnim portfoliom.

Gilles Mettetal, član Nadzornog odbora Agrokora u ime EBRD-a, dioničara Agrokora već je izjavio:

– Agrokor podržavamo od kraja 90-ih godina. Pouzdan je partner Banke zbog svojih vrijednosti i snažnog menadžmenta. Drago nam je da se vlasnički konzorcij odlučio za Agrokor kao najboljeg kupca. Agrokor je već realizirao niz uspješnih transakcija u regiji i vjerujemo da će se ovom transakcijom stvoriti nova vrijednost, kako kroz sinergije tako i kroz dodatna ulaganja. Siguran sam da će EBRD i dalje s naklonošću razmatrati podršku budućem razvoju ovog uspješnog pothvata – rekao je Mettetal.

Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi.

[/box_light]

 

 

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas