Connect with us

Iz Svijeta

Srbija uvodi obvezni vojni rok i nastavu obrane u školama: Što se krije iza svega?

Objavljeno

on

Ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je 7. veljače da će odluka o tome hoće li u Srbiji biti ponovo uvedeno obvezno služenje vojnog roka biti donesena do rujna ili listopada ove godine.

Dva dana kasnije Ministarstvo obrane je priopćilo da su u toku pripreme za uvođenje školskog predmeta „Osnove sustava obrane Republike Srbije”. On će biti fakultativnog tipa i namijenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Tko se odluči za taj predmet – koji su učenici u Srbiji posljednji put u školama imali prije tridesetak godina – naučit će nešto o tome kako vojska funkcionira, kao i o „važnim stvarima koje se tiču tradicije i povijesti naše vojske”, objasnio je Stefanović.

On je dodao da će satovi posvećeni obrani počinjati intoniranjem himne Srbije i da je cilj jačanje patriotskog duha i identificiranja mladih sa svojom zemljom, piše Deutsche Welle.

Početkom godine i Aleksandar Vučić najavio mogućnost ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka, koji je u Srbiji ukinut 2011. godine. Postoje argumenti i za i protiv, rekao je tada predsjednik Srbije. „Stvari koje su za: time ćemo podići neka mjesta, demografske centre.

U tim mjestima bismo podizali ili obnavljali kasarne, gdje bi svaka vrsta ekonomske aktivnosti doprinijela daljem ekonomskom razvoju tih mjesta. A taj potez bi značajno unapredio i našu borbenu gotovost”, rekao je Vučić.

Raspoloženje građana

„Istinomer” je tim povodom podsjetio da je Vučić 2017. godine izjavio kako je dobro imati profesionalnu vojsku i da ponovno uvođenje obveznog služenja vojnog roka nije realno, iako bi „veliki dio” građana Srbije to želio. Od tada se, sudeći po istraživanjima Beogradskog centra za sigurnosnu politiku (BCBP) iz rujna i listopada 2020., raspoloženje građana Srbije nije mnogo promijenilo.

„Skoro tri četvrtine građana smatra da je potrebno ponovo uvesti obvezno služenje vojnog roka. Međutim, kao glavne razloge za vraćanje obveznog vojnog roka građani ističu red i disciplinu kod mladih (63%) i tradiciju (20%).

Dobiva se dojam da građani ne percipiraju vojni rok kao sredstvo obrambene politike, već kao neku vrstu odgojne ustanove”, navedeno je u izvještaju BCBP.

Vojska Srbije predstavila nove ruske helikoptere

Što su bili ključni razlozi Ministarstva obrane za donošenje odluke o razmatranju ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka? Koliko se osoba u Srbiji u posljednje tri godine prijavilo za dobrovoljno služenje vojnog roka? Koliko profesionalaca u vojci u Srbiji svake godine napusti vojsku i zašto? To su neka od pitanja koje je DW poslao Ministarstvu obrane, ali do objavljivanja ovog teksta nijedan odgovor nije stigao.

Sigurnosni izazovi?

S kojim se novim sigurnosnim rizicima suočava Srbija, pa je za povećanje nacionalne sigurnosti neophodna vojna obveza? To je pitanje koje je u svom izvještaju postavio BCBP, osvrćući se na činjenicu da su se neke zemlje odlučile na ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, nakon što su procijenile da se suočavaju s vanjskih prijetnjama.

„U Europi se percepcija sigurnosnih prijetnji promijenila nakon izbijanja konflikta u Ukrajini i aneksije Krima 2014. godine”, navodi BCBP. „Nakon toga je došlo do buđenja rasprave o vojnom roku u mnogim europskim zemljama, a pojedine države, poput same Ukrajine, kao i Švedske i Litve, su to i učinile u zadnjih nekoliko godina.”

Istraživačica BCBP Marija Ignjatijević to je ponovila i u emisiji RTS-a 11. veljače u kojoj je gost bio i ministar Stefanović. Ali, odgovor na pitanje što su, kada je riječ o sigurnosti, razlozi za razmatranje jednog takvog pitanja kao što je uvođenje obveznog vojnog roka – nije dobila.

U pet godina vojni proračun Hrvatske porastao 17%, a Srbije čak 90%!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari