Connect with us

Balkan

Srbija vraća obvezni vojni rok

Objavljeno

-

Ilustracija/arhiva

U Srbiji se sve više govori o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka. Prema sadašnjem modelu, koji priprema Generalštab Vojske Srbije, prvi vojnici bit će primljeni u vojarne tijekom ljeta sljedeće godine i služit će vojsku šest mjeseci, javlja portal mondo.

General-potpukovnik u penziji i predsjednik skupštine Kluba generala i admirala Srbije Milomir Miladinović kaže da će oni koji služe vojsku moći računati na određene benefite, a to su novčana naknada i prednost prigodom zapošljavanja.

“Sigurno bi se plaćala određena naknada u visini od nekih 200 eura. Sve manje ili više od toga ne bi imalo smisla, jer to nije posao koji se plaća, već služenje roka. Vojnici bi se obučavali za različite poslove, naročito za one koji nam danas nedostaju, a to su zanatski poslovi, vozači, kuhari, pekari, mehaničari… Svi bi imali vježbe s oružjem, ali bi imali svoje zanimanje u vojsci. Oni koji se školuju za liječnike i inžinjere mogli bi raditi i obučavati se u ‘svojoj’ sferi, u državnim i privatnim firmama, pa da im se to uz vježbe računa kao vojni rok. Svi oni imali bi prednost pri zapošljavanju nakon vojske”, kaže Miladinović.

“Svjesni smo da vojska ne može biti ista kao nekad i da se neke stvari moraju prilagoditi današnjici”, dodaje MIladinović.

“Današnja djeca su drukčija i mnogo toga se promijenilo. Zato će sigurno biti uvedeno da mogu otići kući za vikend i praznike. Hrana će biti drukčija i bit će prilagođena današnjici. Ne možemo očekivati boraniju i grašak, od čega se i ranije uvijek pola bacalo, već nešto što je kalorijski prilagođeno vojsci i što je isplativo. Zatim, tuširanje ne bi bilo jednom tjedno kao nekad, već svakodnevno, uz toplu vodu, koja je već uvedena u nekim vojarnama”,objašnjava pukovnik za mondo.

Vojni rok bi trebao startati u lipnju 2022., u prvoj generaciji novaka bilo bi oko 3000 mladih vojnika. Poznato je da se vojska vraća u Loznicu, Priboj i Pirot…

“Podržavam redovno služenje vojnog roka, mislim da je dobro za stvaranje osobnosti i za obučavanje mladih ljudi vojničkim vještinama, ali odluku o tome neće donijeti Ministarstvo odrane, već Skupština Srbije koja je 2010. godine i suspendirala, odnosno zamrznula redovno služenje”, rekao je nedavno na tu temu srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović, prenosi SD.

Aleksandar Vučić: Svi u regiji se naoružavaju, pa i Srbija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari