Connect with us

Srbijanski mediji: Zagreb i Beograd još bez pregovora o povlačenju tužbi za genocid

Objavljeno

-

 

 

Čeka se dolazak Vesne Pusić, kako bi ponovno bila pokrenuta ova tema.

 

Srbija i Hrvatska šalju pozitivne signale o uzajamnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ), ali konkretnih pregovora još nema, a upravo će tužbe biti jedna od tema razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, piše beogradski tisak uoči njezina posjeta Beogradu.

“Nema pregovora o povlačenju tužbi. Do toga će doći kad zajednički procjenimo da je došao pravi trenutak i da je to od obostrane koristi. Podsjećam da nije Srbija podnijela tužbu protiv Hrvatske, već obrnuto”, rekao je za Večernje novosti srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, jedan od današnjih domaćina Vesni Pusić koja će se tijekom dana dana susresti s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

 

[pullquote_left]Nema pregovora o povlačenju tužbi. Do toga će doći kad zajednički procjenimo da je došao pravi trenutak i da je to od obostrane koristi. Podsjećam da nije Srbija podnijela tužbu protiv Hrvatske, već obrnuto[/pullquote_left]

vesna pusićList navodi kako se “Hrvatskoj žuri da se ovo pitanje bar pokrene s mrtve točke, prije ulaska u Europsku uniju 1. srpnja, jer su očekivanja Bruxellesa da kao nova članica ne unosi nove probleme”.

Večernje novosti podsjećaju da je nakon višemjesečnog perioda zahlađenja odnosa Beograda i Zagreba “u nizu susreta predstavnika državnog vrha Srbije i Hrvatske dogovoreno da se ponovno intenzivira rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju država – od granica, povratka imovine, do vojne suradnje”, te da su “tri teme ključni preduvjeti za eventualni dogovor o tužbama – sudbina nestalih, povratak kulturnog blaga i suđenja optuženima za ratne zločine”.

List navodi i kako bi se uskoro u Ministarstvu pravde Srbije trebali sastati pravosudni timovi dviju zemalja i usuglasiti tekst bilateralnog sporazuma o uzajamnom ustupanju postupaka za ratne zločine, koji se vode u Srbiji i Hrvatskoj.

Taj su sporazum počele pisati prethodne vlade u Beogradu i Zagrebu, a Večernje novosti navode kako je parafiranje tog budućeg dokumenta “glavni preduvjet za dogovor o izvansudskom okončanju procesa pred ICJ-om”.

Ministrica Pusić boravit će u petak u jednodnevnom službenom posjetu Beogradu gdje će razgovarati s predsjednikom države Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Aleksandrom Vučićem, potpredsjednicom vlade za europske integracije Suzanom Grubješić i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem.

Srbijanski tisak je ranije ovog tjedna, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi Srbije, objavio da u Beogradu postoji spremnost za bezuvjetno uzajamno ukidnje tužbi za genocid, a Hini je u vladi neslužbeno rečeno da će tužbe biti jedna od tema razgovora hrvatske ministrice tijekom njezina posjeta Beogradu.

politikaplus

Odnosi Hrvatske i Srbije bili su u zastoju nakon prošlogodišnjeg izbora Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, a potom i oslobađajućih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu. Prvi znak zatopljenja bio je posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu u siječnju ove godine, da bi potom Zagreb u ožujku posjetio srbijanski šef diplomacije, a potom u travnju i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas