Connect with us

BiH

Veleposlanik Srbije odbio Komšića, a BiH otkazala sudjelovanje na Samitu nesvrstanih u Beogradu

Objavljeno

on

Veleposlanik Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv Željka Komšića. To je potvrđeno u kabinetu predsjedavajućeg, prenosi portal Klix.ba.

Tema razgovora je trebala biti uhićenje bh. državljanina Edina Vranja zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu. Iako se radilo o službenom pozivu veleposlanik Đorđević je poručio da se neće odazvati.

Poređenja radi, ranije su se na razgovor u Predsjedništvo kod sličnih situacija odazivali veleposlanici Francuske i Slovenije.

S tim u vezi BiH je otkazala sudjelovanje na Samitu nesvrstanih koji se treba održati u listopadu u Beogradu. Na tom samitutrebao je sudjelovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali to se sada neće dogoditi. Kako je rečeno, s tim je suglasan i Šefik Džaferović.

Ideja je da se u Beogradu održi skup predstavnika velikog broja zemalja koji će obilježiti šest desetljeća od formiranja Pokreta nesvsrtanih čiji je jedan od osnivača bio Josip Broz Tito.

Ipak, shodno trenutnim političkim odnosima, posebno nakon uhićenja Edina Vranja, izgledno je da BiH i Srbija ulaze u fazu zategnutih diplomatskih odnosa.

Podsjetimo, Zajedničko priopćenje u ponedjeljak poslala su dvojica članova državnog vrha BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Zajedničko priopćenje dvojice članova Predsjedništva BiH uslijedilo je nakon što se veleposlanik Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio odazvati pozivu za sastanak s predsjedavajućim Komšićem zbog uhićenja 56-godišnjeg Edina Vranja, koji je dugi niz godina bio visokopozicionirani dužnosnik Federalne uprave policije.

Uhićenje bosanskohercegovačkog državljanina Edina Vranja u Srbiji kojega se tereti za ratne zločine nad Srbima u istočnoj Bosni predstavlja pokušaj revidiranja istine o ratu, poručili su.

Komšić i Džaferović: uhićenje državljanina BiH u Srbiji je revidiranje istine o ratu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR