Connect with us

Kronika

Srebrenica je primjer što se dogodi kada se mržnja i zlo ne zaustave

Objavljeno

-

Srebrenica je bila snažan pokazatelj što se može dogoditi kada se mržnja, diskriminacija i zlo ne zaustave – navodi se u današnjoj izjavi britanskog premijera Davida Camerona u povodu obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na današnji dan, prije osamnaest godina, 11. jula 1995. godine, snage pod komandom Ratka Mladića zauzele su grad Srebrenicu u Bosni i Hercegovini. U danima koji su uslijedili više od 8.000 muškaraca i dječaka je ubijeno a do 30.000 žena i djevojčica je nasilno protjerano.

I sada pamtim užas ovih događaja a danas me ponovo obuzima osjećaj najdubljeg suosjećanja s ožalošćenim – navodi Cameron.

Važno je, po njegovim riječima, da ne zaboravimo ove događaje.

Drago mi je što je vlada bila u mogućnosti surađivati  sa “Remembering Srebrenica”, inicijativom posvećenoj komemoraciji i odavanju počasti žrtvama Srebrenice, u organiziranju ceremonije sjećanja koja se prvi put ove godine održava u Londonu – navodi Cameron.

Dodao je da se mnogo toga promijenilo u Bosni i Hercegovini od “onih mračnih dana ranih devedesetih. Prijetnja nasiljem više ne visi tako snažno nad građanima”.

Ipak, pred Bosnom i Hercegovinom je još put koji treba preći ako želi ostvariti svoj potencijal i pozicionirati se kao članica EU i NATO-a, vršenjem pune uloge kao stabilna i suverena država. Velika Britanija je čvrsto predana pružanju pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarivanju ovog cilja. Osigurati da Bosna i Hercegovina bude tolerantna, inkluzivna i u trajnom miru mora biti trajni pomen sjećanju na Srebrenicu – navodi se u izjavi britanskog premijera Davida Camerona, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

avaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari