Pratite nas

Život

Sreća, savršenstvo i život, što je to?

Objavljeno

na

sreća

Jednom sam sebe pitao što znači savršenstvo, što znači biti sretan, što znači željeti živjeti!?

Probao sam naći odgovor, probao sam se provući i kroz najuži put, ali mislio sam da nemam snage ni vremena da se provlačim, tada sam krenuo širokim putom, u nadi da će mi biti lakše jer je taj put bio lak za hodati i činilo se da neće biti nekih problema prijeći ga i doći do cilja. Jer taj put je vodio kroz planinu, a na vrhu je bio cilj. Govorio sam često sam sebi da mogu živjeti sam, osamljen bez ljubavi, i tako sam i probao biti sam bez igdje ikoga, misleći da je lako bez ljudi, bez voljenih i bez onih koji ti žele pomoći.

Kako sam išao širokim putem misleći da mi se ništa neće dogoditi, nisam bio jedini koji je izabrao taj put, izabrali su ga mnogi drugi koji su me na putu zaustavljali, koji su me izbacivali sa puta, koji mi nisu dali ići dalje. Želim vam ispričati moj put. Prva osoba na koju sam naišao bila je Psovka, barem se tako nazivala. Govorila mi je da ću sa njom moći i bez znakova stići do cilja, da je ona vodič, da zna kako doći do olakšanja, da zna sve, i nisam se mogao oduprijeti, jednostavno me je vukla k sebi i govorila još malo još malo. Ali ja više nisam mogao, kleknuo sam i pao u nesvijest. Psovka je otišla, ali je rekla da će se vratiti. U polusvijesti sam čuo glas koji govori: „Prepusti sve meni, ja ću sve riješiti, samo se vrati na onaj uski put!“ Kada sam ustao nisam se uopće obazirao na taj glas, mislio sam u sebi: „Već sam na ovoj stazi, zašto da se vraćam, pa nije mi teško.“ Barem sam tako mislio. Nastavio sam dalje, mislio sam da će Psovka biti moj jedini neprijatelj koji mi smeta, ali nedugo zatim ugledao sam kako pored ceste čeka osoba zvana Ovisnost. Prišao sam i pitao je što je mori, zašto je tužna, na to pitanje je odgovorila ovako: „Nitko ne želi da ide sa mnom kroz ovaj put!“ Ja sam Ovisnosti pružio ruku i rekao: „Pođi sa mnom.“ I tako smo se Ovisnost i ja uputili ka cilju. Došli smo do križanja i na križanju sam bio zbunjen a Ovisnost mi je govorila idemo lijevom stranom, pokazujući mi kako je put čist i prohodan, dok je desna strana bila neprohodna te je bilo nemoguće njome proći. Pošao sam za Ovisnošću ”čistim” putem i nedugo zatim su nas susreli Bludnost, Pretilost i Neposlušnost.

Mislio sam da će mi pomoći nastaviti dalje, ali oni su me uhvatili i prebili sve dok nisam opet pao u nesvijest. Opet sam u nesvijesti čuo isti glas koji govori: „Vrati se, Ja ću ti pomoći, Ja ću ti put pokazati!“ Ovaj put mi je bilo čudno jer sam već dva puta čuo sličnu rečenicu, ali opet se nisam obazirao, nastavio sam svojim putem i vidio sam kako je kraj mene stala Lijenost sa svojim prijateljima Požudom, Bogatstvom i Škrtošću, i pitala me želim li da me odbaci do cilja. Ja sam prihvatio tu ponudu i sjeli smo zajedno u auto. Vozeći se brzina je bila sve veća, a nedaleko od nas je bio cilj. Nismo uspjeli! Sletjeli smo sa planine po kojoj smo se penjali, opet na početak. Izišao sam iz auta sav izranjavan i vrtjelo mi se, pao sam opet na pod i bio sam u nesvijesti. Opet sam čuo glas u glavi, ali je sada taj glas izgledao tako stvarno, tako blizu. Nedugo nakon toga događaja sam se osvijestio u rukama jednog čovjeka. Pitao sam ga kamo idemo? A on je rekao da idemo k njegovoj kući. Ja sam inzistirao da me pusti jer sam opet želio doći do cilja, ali je taj čovjek govorio da me ne želi pustiti. Pitao sam ga kojim putem idemo do njegove kuće, On je rekao: „Onim zaraslim, neprohodnim putem!“ Čudio sam se i pitao zašto se taj put ne očisti, zašto je onaj put s kojeg sam sletio ljepši, prohodniji i čišći, na to je taj čovjek odgovorio: „Zato što svi biraju lakši put, a ne znaju da tamo stoje oni koji ti ne žele dobro. Tamo se svi naguravaju, gužva je, i zato je put očišćen, jer trava ne može rasti, uvijek netko hoda i gazi po njoj.

Čovjek me je provukao kroz onaj uski put, koji mi je na početku bio problem, zatim me je unio u svoju kuću. Bio sam u čudu, ta kuća je bila prepuna ljudi koji su bili u istom problemu kao ja, koji su nedaleko od cilja pali, ali ih je taj čovjek digao. Tu su stajali liječnici zvani Molitva, Vjera, Post, Euharistija, Ispovijed, Pravednost, Istina, Ljubav. Oni su me iscijelili i nedugo nakon toga sam ozdravio. Bio sam opet u mogućnosti hodati, zapravo sam se osjećao kao da letim. Pitao sam ih kako se zove ta osoba koja me je donijela u ovu kuću. Oni su odgovorili: „Mi ga zovemo Spasitelj, Otkupitelj, Sin Božji, Čuvar, Zaklon, Pastir, Kralj neba i zemlje, ali ti ga možeš zvati -Isus! Tada sam pao na noge i zaplakao, žalio sam što sam sumnjao u taj uski put, koji se na kraju isplatio. I da, došao sam do cilja, napokon sam došao do traženog cilja, uz Isusa, uz Molitvu, Vjeru, Post, Euharistiju, Ispovijed, Pravednost, Istinu i Ljubav. Došao sam do cilja. Nisam mogao vjerovati. Tada sam odlučio da nikada više neću birati na oči lagan put, nego uski, tijesni i zarasli put, jer me sigurno na kraju toga puta čeka nagrada!

( frama-posusje.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Običaji

Materice – stari narodni običaj 3. nedjelje došašća

Objavljeno

na

Objavio

FALJEN ISUS GAZDARICE, SRETNE TI MATERICE

Materice su stari narodni običaj koji se obilježava 3. nedjelje došašća, a sačuvan je u nekim krajevima, kao npr. među bunjevačkim Hrvatima, u Posavini i srednjoj Bosni, u Dalmatinskoj Zagori, te u nekim hercegovačkim krajevima.

Tako npr. mladići, muškarci i djeca čestitaju taj dan djevojkama, ženamamamama, punicama, bakama, tetkama, susjedama…, a onda one nagrađuju čestitare sitnim darovima, poput naranči, orasa, lješnjaka, jabuka, suhih smokava ili slatkiša, a ponekad i nešto vrjednijima, poput vunenih čarapa ili rakije.

Ponegdje se djeca ustaju vrlo rano u zoru, svakako prije no što se ustane majka, a onda ju iznenade i svežu, te traže “otkupninu“. Da bi povratila “slobodu”, majka im mora nešto darovati, a sve prolazi u radosti i smijehu.

Kod bunjevačkih Hrvata sačuvan je običaj da nakon čestitanja majke djecu i ostale čestitare daruju posebno ukrašenom jabukom u koju se zabadaju kovanice, orasi, rupčići i slične sitnice.

Također, toga bi dana muškarci obvezno odlazili svojim punicama u čestitare, te bi također od njih izmamili kakav poklončić.

Čestitari bi najčešće pozdravili domaćicu ovim ili sličnim pozdravom:

Hvaljen Isus, gazdarice, čestitam ti Materice!
Ja sam doša’, znaš, da mi nešto daš!
Ja sam stig’o priko mora da mi dadeš koji ora’!
Snašla me je vel’ka muka, ‘ajde daj mi i jabuka!
Ja sam doša’ priko strane, da mi dadeš malo ‘rane!
Vidio sam i ovaca, daj ti meni i novaca!
Na polju je zdravo zima, molim jednu čašu vina!
Ja sam doša’ priko polja, da mi bude bolja volja!

Materice su lijepi stari običaji koji pokazuju ljepotu nekadašnje povezanosti i prisnosti ne samo među članovima obitelji, nego i među rodbinom, susjedima i znancima, pa je dobro barem sačuvati spomen na ta bogata vremena.

Također, valja spomenuti uz Materice i slične običaje na Djetinjce (na 2. nedjelju došašća), kada se vežu djeca i kada se, zbog tobožnje prijetnje starijih, moraju otkupiti darujući roditelje, te Očiće (na 4. nedjelju došašća), kada otkupninu moraju platiti očevi.

mr. Snježana Majdandžić-Gladić/Vjeraidjela

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Promo

Javnozdravstvena akcija u ljekarnama povodom Svjetskog dana dijabetesa

Objavljeno

na

Objavio

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u srijedu 14. studenog 2018. Hrvatska ljekarnička komora pokrenula je javnozdravstvenu akciju kojoj su se pridružile i Ljekarne srce, Ljekarne Osječko-baranjske županije. Partneri u provođenju ove akcije su Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatski savez dijabetičkih udruga.

Javnozdravstvena akcija usmjerena je na savjetovanje pacijenata o bolesti i orijentaciono mjerenje šećera u krvi, kao prevencija metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti koje su još uvijek prvi uzrok smrtnosti i zdravstvenih komplikacija u Republici Hrvatskoj. Nakon održavanja akcije prikupit će se anonimni numerički podatci – rezultati mjerenja u ljekarnama. Prikupljanje ima za cilj formirati zajednički izvještaj pod naslovom „Što hrvatski ljekarnici mogu otkriti u samo jedan dan? – Skrbimo za bolje ishode liječenja pacijenata s dijabetesom.”

Akciju će tijekom radnog vremena provesti sljedeće Ljekarne srce: Centralna ljekarna Osijek, Ljekarna Park Osijek, Ljekarna Retfala, Ljekarna Antunovac, Centralna ljekarna Beli Manastir, Centralna ljekarna Đakovo i Ljekarna Park Đakovo.

Pozivaju se zainteresirani građani da se pridruže ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi se posavjetovali s ljekarnicima te podržali program ranog otkrivanja dijabetesa i predijabetesa, hipertenzije i dislipidemije.

NOVI PODACI O LIJEČENJU ŠEĆERNE BOLESTI U HRVATSKOJ

  • Ukupan broj osoba sa šećernom bolešću je 284.185 (povećanje za 140.000/10 g)
  • Šećerna bolest je među deset vodećih uzroka smrti (2009. bila je 8. uzrok smrti, a 2016. je 5.uzrok smrti)
  • Čak četiri milijarde kuna godišnje HZZO troši na liječenje komplikacija dijabetesa. Glavni razlog porasta troškova liječenja šećerne bolesti, u odnosu na zadnje analize iz 2009. godine, je porast troškova komplikacija bolesti koji su u ovom razdoblju porasli za 1,8 milijardi kuna (83%). Kardiovaskularne komplikacije 2016. – 57%
  • U odnosu na 2009. godinu troškovi liječenja kardiovaskularnih komplikacija porasli su za 617 milijuna kuna – 31%
  • Najveći dio tih troškova odnosi se na bolničko liječenje, a značajan dio se utroši na lijekove za liječenje ovih komplikacija

Martina Gavran Duvnjak, mag.cult.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari