Pratite nas

Život

Sreća, savršenstvo i život, što je to?

Objavljeno

na

sreća

Jednom sam sebe pitao što znači savršenstvo, što znači biti sretan, što znači željeti živjeti!?

Probao sam naći odgovor, probao sam se provući i kroz najuži put, ali mislio sam da nemam snage ni vremena da se provlačim, tada sam krenuo širokim putom, u nadi da će mi biti lakše jer je taj put bio lak za hodati i činilo se da neće biti nekih problema prijeći ga i doći do cilja. Jer taj put je vodio kroz planinu, a na vrhu je bio cilj. Govorio sam često sam sebi da mogu živjeti sam, osamljen bez ljubavi, i tako sam i probao biti sam bez igdje ikoga, misleći da je lako bez ljudi, bez voljenih i bez onih koji ti žele pomoći.

Kako sam išao širokim putem misleći da mi se ništa neće dogoditi, nisam bio jedini koji je izabrao taj put, izabrali su ga mnogi drugi koji su me na putu zaustavljali, koji su me izbacivali sa puta, koji mi nisu dali ići dalje. Želim vam ispričati moj put. Prva osoba na koju sam naišao bila je Psovka, barem se tako nazivala. Govorila mi je da ću sa njom moći i bez znakova stići do cilja, da je ona vodič, da zna kako doći do olakšanja, da zna sve, i nisam se mogao oduprijeti, jednostavno me je vukla k sebi i govorila još malo još malo. Ali ja više nisam mogao, kleknuo sam i pao u nesvijest. Psovka je otišla, ali je rekla da će se vratiti. U polusvijesti sam čuo glas koji govori: „Prepusti sve meni, ja ću sve riješiti, samo se vrati na onaj uski put!“ Kada sam ustao nisam se uopće obazirao na taj glas, mislio sam u sebi: „Već sam na ovoj stazi, zašto da se vraćam, pa nije mi teško.“ Barem sam tako mislio. Nastavio sam dalje, mislio sam da će Psovka biti moj jedini neprijatelj koji mi smeta, ali nedugo zatim ugledao sam kako pored ceste čeka osoba zvana Ovisnost. Prišao sam i pitao je što je mori, zašto je tužna, na to pitanje je odgovorila ovako: „Nitko ne želi da ide sa mnom kroz ovaj put!“ Ja sam Ovisnosti pružio ruku i rekao: „Pođi sa mnom.“ I tako smo se Ovisnost i ja uputili ka cilju. Došli smo do križanja i na križanju sam bio zbunjen a Ovisnost mi je govorila idemo lijevom stranom, pokazujući mi kako je put čist i prohodan, dok je desna strana bila neprohodna te je bilo nemoguće njome proći. Pošao sam za Ovisnošću ”čistim” putem i nedugo zatim su nas susreli Bludnost, Pretilost i Neposlušnost.

Mislio sam da će mi pomoći nastaviti dalje, ali oni su me uhvatili i prebili sve dok nisam opet pao u nesvijest. Opet sam u nesvijesti čuo isti glas koji govori: „Vrati se, Ja ću ti pomoći, Ja ću ti put pokazati!“ Ovaj put mi je bilo čudno jer sam već dva puta čuo sličnu rečenicu, ali opet se nisam obazirao, nastavio sam svojim putem i vidio sam kako je kraj mene stala Lijenost sa svojim prijateljima Požudom, Bogatstvom i Škrtošću, i pitala me želim li da me odbaci do cilja. Ja sam prihvatio tu ponudu i sjeli smo zajedno u auto. Vozeći se brzina je bila sve veća, a nedaleko od nas je bio cilj. Nismo uspjeli! Sletjeli smo sa planine po kojoj smo se penjali, opet na početak. Izišao sam iz auta sav izranjavan i vrtjelo mi se, pao sam opet na pod i bio sam u nesvijesti. Opet sam čuo glas u glavi, ali je sada taj glas izgledao tako stvarno, tako blizu. Nedugo nakon toga događaja sam se osvijestio u rukama jednog čovjeka. Pitao sam ga kamo idemo? A on je rekao da idemo k njegovoj kući. Ja sam inzistirao da me pusti jer sam opet želio doći do cilja, ali je taj čovjek govorio da me ne želi pustiti. Pitao sam ga kojim putem idemo do njegove kuće, On je rekao: „Onim zaraslim, neprohodnim putem!“ Čudio sam se i pitao zašto se taj put ne očisti, zašto je onaj put s kojeg sam sletio ljepši, prohodniji i čišći, na to je taj čovjek odgovorio: „Zato što svi biraju lakši put, a ne znaju da tamo stoje oni koji ti ne žele dobro. Tamo se svi naguravaju, gužva je, i zato je put očišćen, jer trava ne može rasti, uvijek netko hoda i gazi po njoj.

Čovjek me je provukao kroz onaj uski put, koji mi je na početku bio problem, zatim me je unio u svoju kuću. Bio sam u čudu, ta kuća je bila prepuna ljudi koji su bili u istom problemu kao ja, koji su nedaleko od cilja pali, ali ih je taj čovjek digao. Tu su stajali liječnici zvani Molitva, Vjera, Post, Euharistija, Ispovijed, Pravednost, Istina, Ljubav. Oni su me iscijelili i nedugo nakon toga sam ozdravio. Bio sam opet u mogućnosti hodati, zapravo sam se osjećao kao da letim. Pitao sam ih kako se zove ta osoba koja me je donijela u ovu kuću. Oni su odgovorili: „Mi ga zovemo Spasitelj, Otkupitelj, Sin Božji, Čuvar, Zaklon, Pastir, Kralj neba i zemlje, ali ti ga možeš zvati -Isus! Tada sam pao na noge i zaplakao, žalio sam što sam sumnjao u taj uski put, koji se na kraju isplatio. I da, došao sam do cilja, napokon sam došao do traženog cilja, uz Isusa, uz Molitvu, Vjeru, Post, Euharistiju, Ispovijed, Pravednost, Istinu i Ljubav. Došao sam do cilja. Nisam mogao vjerovati. Tada sam odlučio da nikada više neću birati na oči lagan put, nego uski, tijesni i zarasli put, jer me sigurno na kraju toga puta čeka nagrada!

( frama-posusje.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji je Martina Romić iz Subotice

Objavljeno

na

Objavio

Na 5. Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice izvan Hrvatske, u Tomislavgradu, Martina Romić iz Subotice, ponijela je titulu najljepše! Njena prva pratilja je Klara Jamić iz Njemačke, dok je druga pratilja Noemi Molnar iz Mađarske.

Događaj je održan u petak navečer u Tomislavgradu, a u zabavnom programu nastupio je Miroslav Škoro.

Cijelu godinu radi se na ovom zahtjevnom projektu, a djevojke su od 3. do 7. srpnja u suradnji Udruge »Stećak« iz Tomislavgrada i Hrvatske matice iseljenika posjećivale mjesta gdje žive Hrvati, a susrele su se i s kardinalom Vinkom Puljićem koji ih je ohrabrio i pozvao na to da nikada ne zaborave hrvatske korijene od kojih su potekli.

Projekt je održan pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Cilj ovoga programa jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnoga identiteta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Običaji

Dream Team Babe i ‘Navijačka’ oduševile na Večeri folklora i tradicijskih običaja

Objavljeno

na

Objavio

dream team babe navijačka
tomislavcity.com

Ligaj dide, ligaj nek se krevet grije, baba nikad zakasnila nije! – između ostalog se orilo na opće veselje. Na kraju su publiku počastile navijačkom pjesmom koju su, priznaše, tek večer prije napisale, prenosi tomislavcity.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori