Connect with us

Iz Svijeta

Sredinom srpnja izvanredna sjednica ruske Dume

Objavljeno

-

Foto: EPA

Donji dom ruskog parlamenta održat će 15. srpnja izvanrednu sjednicu, odlučilo je vijeće parlamenta u ponedjeljak, tek nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da se još nije počeo ozbiljno baviti ratom u Ukrajini.

Putin je iskoristio sastanak s vođama parlamenta u četvrtak da izazove Sjedinjene Države i američke saveznike da pokušaju poraziti Rusiju u Ukrajini.

Svi su zahvalili Putinu na njegovim odlukama.

Ruski parlament, kojim dominira stranka koja uvijek podržava Putina, nije otkrio o čemu će se raspravljati na izvanrednoj sjednici.

Vladimir Vasiljev, predsjednik stranke Jedinstvena Rusija koja ima 325 od ukupno 450 mjesta u parlamentu, rekao je da će zastupnici na sjednici raspravljati o više od 60 pitanja.

“Neophodno je da procesi, koji se sada odvijaju, dobiju pravni odgovor”, rekao je Vasiljev na Telegram kanalu proputinovske stranke.

“Vijeće je raspravljalo o dnevnom redu za 15. (srpnja): planiramo razmotriti nešto više od 60 pitanja”, rekao je Vasiljev. Komunistička partija objavila je da će se raspravljati o više od 80 nacrta zakona.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin rekao je Putinu u četvrtak da će ruski parlament pomoći dvjema odcjepljenim, samoproglašenim republikama u istočnoj Ukrajini da razviju svoj pravni sustav.

Putin kaže da je “specijalna vojna operacija” u Ukrajini nužna jer Moskva mora obraniti govornike ruskog jezika od progona te optužuje zapad da to ignorira.

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da Putin nema opravdanja za, kako kažu, otimanje zemlje u imperijalnom stilu čije je granice Moskva priznala nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Putin sve više prikazuje rat u Ukrajini kao bitku između Rusije i SAD-a. Optužio je SAD da ponižava Rusiju od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine širenjem NATO-a na istok te da koristi Ukrajinu za prijetnje Rusiji.

SAD je više puta ponovio da ne želi ratovati protiv Rusije. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ožujku da Putin ne može ostati na vlasti, a Bijela kuća je potom objasnila da ta izjava ne znači da Washington traži promjenu režima u Moskvi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari