Connect with us

BiH

Središnje izborno povjerenstvo će podzakonskim aktom riješiti izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH

Objavljeno

-

Članovi Središnje izborne komisije (SIP) Bosne i Hercegovine su na sjednici održanoj danas odlučili da će usvojiti podzakonski akt o načinu izbora budućih iazslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naglasili su da je na njima odgovornost da provedu rezultate Općih izbora te da konačno riješe problem formiranja tog doma, kako bi izbore priveli kraju.

Međutim, članovi SIP-a se nisu uspjeli dogovoriti da li će za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine. Za prvu opciju izričito su bili članovi Suad Arnautović i Ahmed Šantić, dok predsjednik SIP-a Branko Petrić očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu. Za drugu opciju bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

Stručnoj službi SIP-a je naloženo da u pripremi prijedloga akta napravi dvije opcije o raspodjeli mandata izaslanika u Dom naroda FBiH o kojima će članovi SIP-a raspravljati ili na jednom od idućih kolegija ili sjednica.

Članovi su razgovarali i o Ustavu Federacije BiH, jer Ustavni sud BiH još nije odlučio o apelaciji bivše predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja je osporavala dio Ustava FBiH koji propisuje da iz svake županijske skupštine, ako je i izabran u nju, mora biti izaslanik u Dom naroda FBiH najmanje jedan  predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Najavljeno je da će početkom idućeg tjedna  biti potvrđeni rezultati Općih izbora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas