Pratite nas

Povijesnice

Srpska legenda riga vatru: Maloumnici iz Hrvatske trebaju me ljubiti u stražnjicu!

Objavljeno

na

[pullquote_left]Zoran „Moka“ Slavnić, legenda srpske košarke, koji je igrajući za reprezentaciju bivše Jugoslavije osvojio olimpijsko i svjetsko zlato, te tri europska naslova, bit će uskoro primljen u Kuću slavnih međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA).[/pullquote_left]

Bivši košarkaš Crvene zvezde i Partizana gnjevno je reagirao na ocjene iz nekih hrvatskih košarkaških krugova kako je Toni Kukoč zaslužio ući uKuću slavnih prije njega.
„Te maloumnike iz Hrvatske javno bih pitao znaju li oni što je rodni list? Pa, Kukoč je 19 godina mlađi od mene. Zašto se boje da i on neće ući? Nisu ušli niti Đorđević i Danilović, pa nije ni čudo što i on nije još ušao. Hrvati me trebaju ljubiti u stražnjicu jer sam za njihovu košarku učinio više nego svi oni zajedno. Pa ja sam napravio Dražena, Rađu, Kukoča. Svi su oni moja djeca“, u prilično primitivnoj eskapadi bijesa izjavio je Slavnić, koji je bio trener Draženu Petroviću u KK Šibenka krajem 70-tih i početkom 80-tih, a nekoliko godina kasnije i Kukoču i Rađi u Jugoplastici, pa se, realno, može reći da je značajno sudjelovao u njihovom razvoju, iako ih, naravno, nije „napravio“ i tek je jedan u nizu zaslužnih trenera što su sva trojica napravili svjetske karijere.

I dok se može reći da je Slavnić zaslužan za razvoj trojice hrvatskih superzvijezda, doista pretenciozno i neobjektivno, da ne povučemo neku težu kvalifikaciju, zvuči Slavnićeva rečenica „nisu ušli niti Đorđević i Danilović, pa nije ni čudo što i on nije još ušao“. Uz dužno poštovanje Đorđeviću i Daniloviću, koji su bili sjajni košarkaši, ipak se teško mogu uspoređivati s Kukočem. Mislimo da nije potrebno detaljnije elaborirati prethodnu tezu.

Slavnić se obrušio i na Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda i prvog čovjeka oporbene Demokratske stranke.

„Sram te bilo Đilase, nisi mi čestitao“, poručio je Slavnić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Na današnji dan 1991. snimljen legendarni spot ‘Banijska praskozorja’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1991. godine napravljen je legendarni spot “Banijska praskozorja” u spomen na heroja Domovinskog rata Gordana Lederera. On je kadrove iz spota snimio noseći svoju kameru Banijom rame uz rame s hrvatskim vojnicima, “Tigrovima”.

Vrijedi spomenuti da je spot osmislio i realizirao montažer Dražen Iričanin, a svjetlo dana je ugledao zahvaljujući Siniši Bulajiću i Damiru Gombaru. Svakako se sjećajući Gordana i njegovih snimaka trebamo sjetiti i njegove “desne ruke” Dražena Šimića.

Pjesma „Brothers In Arms“ („Braća po oružju“) od prvih je dana ušla u srca hrvatskih branitelja.

Ona je i spomen svim nevinim žrtvama rata, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u svijetu.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, 2017.-te dodijelila je svjetskoj glazbenoj grupi The Dire Straits – „Veliku zlatnu plaketu“, za pjesmu „Brothers In Arms“, koja je na određeni način postala i himna hrvatskih branitelja tijekom obrambenog Domovinskog rata.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

18. kolovoza 1991. Operacije Opera i Labrador – Kako su nas ocrnjivali u svijetu

Objavljeno

na

Objavio

Operacije “Labrador” i “Opera” su bile akcije koje su kontraobavještajne službe JNA (KOS) od 18. kolovoza 1991. provodile u početnoj fazi Domovinskog rata u Zagrebu.

Akcije su predstavljale oblik specijalnoga rata protiv Hrvatske intenzivnom propagandom i terorističkim akcijama.

Glavni je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast predstaviti kao profašističku i stvoriti protuhrvatsko raspoloženje kod židova i šire svjetske javnosti, tako što su podmetnute i aktivirane ekspozivne naprave u Židovskoj općini u Zagrebu i na židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoj.

U sklopu protuhrvatske propagande televizijski snimci stradalih Hrvata prikazivali su se kao snimci srpskih žrtvava hrvatskih zločina.

Naziv “Opera” je bila naziv za “Odjeljenje za propagandni rat”. U ožujku i travnju 1994. godine Radenko Radojčić je u iskazu Službi za zaštitu ustavnog poretka razotkrio mrežu suradnika KOS-a JNA u vrhu SKH-SDP 1990.-te godine. Tu navodi imena većeg broja osoba koje su (barem tako R. Radojčić tvrdi) organizirano pomagale u provođenju aktivnosti usmjerenih na sprječavanje osamostaljenja, uključivo i razoružavanje Hrvatske neposredno prije predaje vlasti demokratski izabranim predstavnicima naroda u svibnju 1990. godine. Navodi se da su hrvatske obavještajne službe razotkrile 63 agenta KOS-a u gradovima Hrvatske; ali su i nakon toga nastavljene specijalnoratovske aktivnosti KOS-a, kojima se upravljalo sa zapovjednog mjesta u Komandi Ratnog zrakoplovstva JNA u Begradu.

U 8. mjesecu 1991., ogranak Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, KOS, izveo je nekoliko aktivnosti pod kodnim nazivom Operacija Labrador, s ciljem kompromitiranja Hrvatske. Operacija Labrador trebala se sastojati od nekoliko terorističkih napada sa ciljem da se upotpune aktivnosti Operacije Opera – propagandne kampanje koja je trebala dezinformirati medije. Te dvije operacije htjele su Hrvatsku, koja je planirala proglasiti neovisnost od SFR Jugoslavije, predstaviti svijetu kao profašističku državu koja se nije maknula od stanja svijesti NDH.  Alternativno ime Operacije Opere bilo je Operacija Opera-Orijentalis, ili Operacija Opera Orientalis.

Operaciju Labrador vodio je pukovnik general Slobodan Rakočević, voditelj odjela KOS-a u Zemunu. U Zagrebu, operativnu kontrolu Labradora dodijeljena je pukovniku Ivanu Saboloviću,i majoru Čedi Kneževiću. Pukovnik Radenko Radojčić je imao zadatak stvoriti zalihe eksploziva u Zagrebu i okolici, kao i postavljanje eksplozivnih naprava.Eksplozivi i neka oružja smiještena su na nekoliko lokacija.

19. kolovoza židovski centar u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, i židovski grobovi u Mirogoju su pretrpjeli bombaške napade kao dio te tajne operacije. Eksplozije su uzrokovale materijalnu štetu, ali nije bilo ljudskih žrtava. Nije bilo javnog poziva za preuzimanje odgovornosti ovog čina. Uz te dvije eksplozije, postoje optužbe da su KOS-ovi agenti odgovorni i za bombaške napade na pruzi Zagreb-Beograd kraj Vinkovaca kao i na željezničku prugu između Gline i Vojnića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari