Pratite nas

BiH

Srpska okupacija vukovarskog veleučilišta u režiji Josipovićevih ljudi

Objavljeno

na

Lavoslav Ružička (1887.-1976.) rođeni Vukovarac, prvi dobitnik Nobelove nagrade iz Hrvatske i to za kemiju, dakle prirodnu i eo ipso vrlo egzaktnu znanost, vjerojatno se okreće u grobu i možda ponavlja legendarne riječi pukovnika Kurtza iz filma „Apocalypse Now“ (M. Brando, F. F. Coppola, 1979.) „The horror, the horror!“, ako i samo ako do njega dopiru egzaktni empirijski pokazatelji o zbivanjima na veleučilištu koje nosi njegovo ime i prezime.

Tema je, dakle, Vukovarsko veleučilište (dalje kao VEVU), a za nju sam osobno zainteresiran kao nastavnik na dvije visokoobrazovne institucije u RH i jednoj u Francuskoj, pri čemu sam na jednoj u RH bio svjedokom niza neutemeljenih napada na istu od strane nelojalne konkurencije što je završilo poučno – tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada – tj. predstavnici napadača završili su s kaznenim progonom, a moja s međunarodnom akreditacijom.

Na VEVU se zbiva nevjerojatna kolikoća nestručnosti, nepotizma, korupcije, zlouporabe političke moći i vjerojatno kriminala. Niz podataka dostupan je na sljedećim izvorima: Večernji list, Novi list, Tportal, Hrvatski radio Vukovar, www.dnevno.hr, itd. Nisam ljubitelj teorije zavjere, ali ovdje zaključujem na najbolje objašnjenje koje se igrom slučaja može nazvati zavjerom. I šećući se tako Mirogojem dolazim do groba pokojnog prijatelja i pokušavam razgovarati s njim o toj temi. Mislim, zašto bi se Ružička okretao u grobu?

Dvanaest gnjevnih činjenica

VEVU se sustavno pretvara, tj. u posljednjih godinu dana pretvoreno je u Srpsko vukovarsko veleučilište (dalje kao SVEVU), da ga tako nazovemo za ovu nepriliku. Već čujem prijateljev komentar – Kae Krkač, opet tvoje zavjere?

Navedimo neke činjenice: (1) dekanica je Srpkinja, (2) od pet članova Upravnog vijeća četvero su Srbi, (3) od tri Pročelnika dvojica su Srbi, itd. Nisam siguran kojem to omjeru stanovništva u Vukovaru odgovara? Čovjek bi pomislio da se osobe postavljaju po nacionalnom ključu, zar ne? Možda je slučajno, možda su to najstručnije osobe.

No unutar opće zamisli o stvaranju spomenutog SVEVU-a postoji podosta neprofesionalnosti, nepotizma, korupcije i sumnji na kaznena djela. Ma mojne me Krkač, opet ti sa svojim anarho-konzervativnim pretjerivanjem! Činjenice: (4) dekanica Gordana Bujišić po stupanju na dužnost bez opravdanog razloga daje otkaz prof. dr. sc. Draženu Švagelju i na njegovo mjesto dovodi oca svog djeteta prof. dr. sc. Slobodana Uzelca. (5) Zatim je na otkaz prisilila nepodobnog Srbina, bivšeg prodekana prof. dr. sc. Milorada Ćupurdiju jer se suprotstavio posrbljavanju VEVU-a. (6) Sukob eskalira time što su dekanicu, zajedno sa sestrom predsjednika države Ive Josipovića, kazneno prijavili zbog zlouporabe položaja i krivotvorenja činjenica i dokumentacije u namještanju otkaza još jednom od profesora, sad pak, gle čuda Hrvata, kako bi na njegovo mjesto zaposlila svoju prijateljicu Silviju Herceg.

Višnja Josipović Smojver blisko je upletena u krivotvorenje dokumentacije za spomenutu dekanicu. Naime, dekanica protuzakonito poništava mišljenje Povjerenstva za izbor u zvanje profesora visoke škole u trajnom zvanju koje je bilo pozitivno u slučaju jednog od profesora i saziva novo kojem je članica Josipović Smojver koja potpisuje negativno mišljenje na temelju lažiranih činjenica.

No nisu to Svi predsjednikovi ljudi. (7) Naime, supruga predsjednika Josipovića, prof. dr. sc. Tatjana Josipović, kolegica prof. Belaja s građansko pravne katedre Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu urgirala je da se raspiše natječaj za sina optuženog profesora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Vlade Belaja. Dobro, rista, veli frend, toga ima svugde. Kaj još nudiš?

Uz predsjednički, postoji i stranački nepotizam, korupcija i mimozakonske radnje.

Činjenice: (8) Tako je Biljana Borzan (SDP) urgirala da se njezina šogorica Željka Kulenović primi na VEVU što je i učinjeno i to u svojstvu asistenta, no izabrana je i u predavača, ali bez da je odradila asistentski staž. (9) Dekanica je također na nepostojeće mjesto Zamjenika pročelnika studija fizioterapije imenovala Nebojšu Nešića čiji je asistent Stefan Bošković priveden na utakmici u Borovu naselju gdje je vikao „Ovo je Srbija!“ nakon čega mu je na dva mjeseca prekinut angažman, ali je, gle čuda, ponovno vraćen na mjesto asistenta.

Postoji i cijeli niz recimo to tako „malih činjenica“ koje možete istražiti i sami, kao primjerice: (10) tko vodi studentsku kantinu ili što je po struci Voditelj studentske službe ili (11) je li tajnica dekanice zaposlena uz suglasnost MZOS-a i gdje je radila prije toga? Itd. Ne znam, ne znam.

Čak i ako su ovo izolirane i uzročno-posljedično nepovezane činjenice sljedeća i ujedno posljednja je globalna. (12) U samo godinu dana postotak zaposlenih Srba na VEVU s 40% popeo na nevjerojatnih 70%. Svi ti silni stručni Srbi zasigurno su se povlačili po zavodima za zapošljavanje dok mudra dekanica nije odlučila otpustiti manje stručne i, gle čuda, Hrvate ili nepodobne Srbe kako bi zaposlila puno stručnije i, gle čuda, podobne Srbe! Ne trebate to nazivati zavjerom, ali okupacijom svakako smijete. Ti miša! Ovo je ozbiljno.

The horror, the horror!

Postoji li, dakle, zavjera o pretvaranju VEVU u SVEVU? Ovo su samo izolirani slučajevi, Krkač ti si lud! Istina, prvih 11 od 12 gnjevnih činjenica su samo pojedinačni slučajevi. No, čak i kao takvi, kako bi kazao poznati filozof John Henry Newman, konvergiraju k točki mirne okupacije i pružaju praktičnu izvjesnost i štoviše malo je toga ako i bilo što divergentno. Dvanaesta je globalna i govori o rezultatima i stoga slutim ne samo okupaciju, nego štoviše zavjeru. Naime, novonastalo SVEVO ima poseban status i to je dodatni argument.

Većina veleučilišta u RH ne može dobiti niti jedno radno mjesto od nadležnog ministarstva zbog „nedostatka novca“ ili „proračunske štednje“, ali dekanici Bujišić ministar Jovanović odobrava petnaestak novih radnih mjesta. Zašto? Ne znam, no nacionalna struktura je promijenjena i ne može biti vraćena na početno stanje bez kaznenog progona, a veliko je pitanje hoće li se kazneni progon uopće i pokušati provesti u bližoj ili daljnjoj budućnosti? Dobili smo dakle prvo Srpsko veleučilište i to ni manje ni više nego baš u Vukovaru. Je, rista, veli frend, priznam ti, ovo smrdi na zavjeru i okupaciju. I tako je moj jedini porotnik poput ključnog lika u filmu 12 Angry Men (S. Lumet, 1957.), na koncu promijenio mišljenje.

Napuštajući grob preminulog prijatelja, groblje i kvart pitam se – za kaj si se ti boril stari moj, za koga, zbog čega? Ne odgovara, a ja se prisjećam razloga kojeg je pukovnik s početka ove priče naveo na koncu svog briljantnog monologa: „These men who fought with their hearts, who had families, who had children, who were filled with love, but they had the strength, the strength, to do that. If I had ten divisions of those men, our troubles here would be over very quickly. You have to have men who are moral and at the same time who are able to utilize their primordial instincts to kill without feeling, without passion, without judgment, because its judgment that defeats us.”

 

*Prof. dr. sc. Kristijan Krkač predaje kolegije Poslovna etika i korporacijska društvena odgovornost i Uvod u filozofiju na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, kolegij Analitička filozofija i druge na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu i kolegij IntroductiontoEthicsandCSR na Fakultetu političkih znanosti na Sveučilištu Lille 2. Autor je više od 70 članaka i ostalih znanstvenih, stručnih i popularnih publikacija iz područja filozofije i poslovne etike u domaćim i svjetskim časopisima, devet autorskih knjiga iz područja filozofije i su-autor, urednik i su-urednik još pet iz područja filozofije i poslovne etike. Kontakt: [email protected]

 

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari